Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Samsung Ativ Tab - en genial tablet (produkttest)

Samsung Ativ Tab - en genial tablet (produkttest)

TEST: Samsungs Windows-tablet, Ativ Tab, er på flere punkter et genialt produkt, der lægger an til konkurrence med iPad.

Samsung Ativ Tab.
Samsung Ativ Tab.

- ”Hvilken tablet skal jeg købe”? … det spørgsmål møder jeg ofte, og svaret er for det meste, at iPad er det rigtige valg. Produktet er i høj kvalitet, det er driftssikkert og så findes der mere end 225.000 applikationer der udnytter den store skærm.

Naturligvis kan man kaste sig over Android-produkter som Samsung Galaxy Note 10.1 eller Nexus 7 fra Google og Asus. Men udover at Google slet ikke har fokus på at få udviklerne til at koncentrere sig om tablet-applikationer, så kræver disse produkter lidt mere ”nørd” i maven, end tilfældet er med en iPad.

En tredje spiller begynder at nærme sig butikshylderne rundt omkring i Danmark, Microsofts Windows 8-platform spøger så småt på computere og tablets. I sidstnævnte kategori hedder det dog ikke Windows 8 men Windows RT (RT står for ”Run Time”).

Windows RT er populært sagt en tabletversion af Windows 8, der kan afvikle Windows applikationer, som er skrevet til denne version og til ARM-processor-typen. Du kan altså IKKE tage alle dine almindelige Windows programmer, og køre dem på denne tablet. Det kræver en særlig udgave af den enkelte applikation.

Rimelig god hardware

Samsung Ativ Tab vejer 570 gram, hvilket er en smule mindre en iPad (med Retina skærm) der har en vægt omkring 660 gram.

Samsungs skærm er endda 10,1 tommer (1366x768 pixels) mod iPads 9,7. Men i skærmkvalitet vinder Apple, der både har højere opløsning (1536x2048 pixels) samt betydeligt bedre pixeltæthed.

I processor og grafikkraft minder de to produkter i øvrigt en hel del om hinanden, og der opleves i dagligt brug ingen form for sløvhed eller ventetid, så Microsoft og Samsung, har virkelig skabt en powerfuld tabletcomputer.

De ydre rammer på Ativ Tab er i plastik – og på flere måder, ligner det designgenbrug fra Samsungs tidligere tabletprodukter. Jeg må dog komplimentere Samsung for at have placeret højtalerne på fronten ved siden af skærmen, så lyden ikke bliver kvalt og forsvinder, så Ativ Tab lægges på et bord eller i sofaen.

Samsung Ativ Tab.
Samsung Ativ Tab.

Har sit eget liv

Ativ Tab sættes op med en Microsoft konto, hvilket bringer en vist samspil mellem computeren. Men selvom login nu er ens, bliver dine apps fra computeren ikke automatisk dubleret på Ativ Tab – ej heller omvendt.

Så selvom Microsoft forsøger at slå et slag for konvergens, er det mere på brugeroplevelse og grafisk udtryk, end på programdelen. Dette gælder i øvrigt også hvis du har en Windows Phone 8 telefon – den lever også på dette område sit eget liv.

Der hvor samspillet opstår er via Skydrive, Microsofts Cloudtjeneste, hvor ens indhold kan hentes begge steder.

Betjeningen af Ativ Tab og Windows RT er lige så enkelt som på en computer med Windows 8. Så hvis du kender det, er du allerede kommet godt fra start på denne tablet.

Født med Microsoft Office

Efter købet af Samsung Ativ Tab skal du ikke bruge penge på Office-pakken, der medfølger pre-installeret i 2013-versionen. Det vil sige Word, Excel, Poweroint og Onenote.

Du kan starte på et dokument på din traditionelle PC’er, gemme det på Skydrive, hvorefter du kan åbne det, og arbejde videre mobilt.

Tastaturet på skærmen er absolut velfungerende, men Office 2013 er IKKE tablet-optimeret – det er blot PC-versionen, der kører på en mindre skærm – hvilket ofte kan blive en gnidret oplevelse. I det hele taget er alle programmer der kører i desktop-mode (skrivebordet fra computeren) ikke optimalt for folk med store fingre.

Det får dermed tiles skærmen med genveje til programmer, til at ligne en overbygning på noget der ikke kan fungere i sig selv. Jeg undres over, hvorfor der egentlig skal være et ”skrivebord” på Windows RT.

Brug den som PC

Det fulde oplevelse af Office får du, når ekstern skærm, mus og tastatur tilsluttes. Ativ Tab er nemlig udstyret med micro-HDMI udgang og USB-tilslutning. Så efter tilslutningen af USB-fordeler med musen og tastaturet i, samt en skærm, er det stort set som at sidde ved computeren at arbejde.

For nogle forbrugere, kan en tablet med Windows RT fint være den eneste computer-enhed, da man kan sætte eksterne enheder til, når f.eks. større arbejdsopgaver eller lektier i skolen kræver en bedre arbejdsstilling end man får med skærmen i sofaen.

Det er dog det kæmpe ”men” at Java p.t. ikke er understøttet. Det betyder altså nul adgang til netbank og andre tjenester der benytter Nem-ID, med mindre disse har en applikation.

Som nævnt er Ativ Tab egentlig hurtig nok, som tablet. Men så snart du kører den som grundlag for eksterne enheder, kan det godt fornemmes, at kræfterne ikke er helt optimale. Jeg tror nu godt, at mange mennesker, sagtens vil kunne have fornøjelse af enheden, da den trods alt er LANGT bedre som PC, end de billigste og dårligste der findes på markedet.

Samsung Ativ Tab.
Samsung Ativ Tab.

App’s stadig en mangelvare

Tablet-apps er en kæmpe mangelvare på Windows RT-systemet, om end Microsoft dog modsat Google, gør meget for at motivere udviklermiljøet, så jeg vil tro vi det næste års tid, vil se bunkevis af applikationer til Microsofts tabletsystem.

Udviklerne er her hjulpet frem af, at tabletapplikationerne også virker på computere med Windows 8-systemet. Dermed giver det god mening, at smide udviklingskroner efter denne platform, specielt fordi der indtil nu, er solgt over 60 millioner Windows 8 licenser på verdensplan.

Blandt de apps jeg har haft stor glæde af er Tunein Radio, TV 2 Play, TV Tid, E-tilbudsavis, Evernote, Skype, MusicTube m.f. Men med Facebook, Twitter osv. e du henvist til at besøge via browseren.

Windows RT er jailbreaket

Hvis du er bruger af Outlook på computeren skal du her være opmærksom på, at du er henvist til en tabletoptimeret mailapplikation fra Microsoft, der kan hente Outlook mails såfremt de ligger i skyen – og altså ikke en fuld Outlook oplevelse.

På nettet

Det vigtigste på en tablet er nok oplevelsen af internettet, og her skuffer Samsung Ativ Tab på ingen måde. Browseren er velfungerende og indlæser effektivt store websites.

Du navigerer let rundt på siderne, zoomer, flytter osv. Her viser Microsoft, at andre end Apple kan skabe en fed mobil internetoplevelse.

Adobe Flash er understøttet i Internet Explorer 10, og du kan se streamning TV via f.eks. DR’s website – også i fuld skærm og fuld kvalitet.

Ativ Tab er desuden yderst hurtig til at hente og installere apps fra Windows Store (Microsofts svar på App Store).

Flere begrænsninger

En tabletcomputer med Windows RT, som eksempelvis Samsung Ativ Tab, er som en iPad underlagt de begrænsninger som producenten (Microsoft) har indlagt. Der er nemlig ikke tale om den frie og åbne tilgang til alt, sådan som du normalt kender det fra Windows.

Selvom dette for superbrugere kan være irriterende, så giver det for ”ikke tech”-brugere den følelse, at tingene bare kører derudaf. Og så må man altså leve med de valg der er truffet for en.

Når det så er sagt, så havde Microsoft gjort sig selv en tjeneste ved, at gøre det muligt at køre Java i browseren, da især manglen på adgang til netbank, er voldsomt irriterende – og langt fra alle banker er klar med apps til denne platform.

I forhold til iPad så er det et plus, at Ativ Tab kan benytte microSD-kort direkte uden ekstra hardware, og mulighed for tilslutning af skærm og tastatur, kan for mange også være et stort plus.

Tip: Sådan får du fuld billedkvalitet på Skydrive

Endelig på rette vej

Jeg har tidligere kritiseret Samsung for at være for uambitiøs på tabletområdet. Samsung er den producent, der har størst chance for at bide skeer med Apple. Hidtil på tablets har den samlede oplevelse af Samsungs produkter været for ringe, og Apple har haft ALT for let, ved at løbe med tabletkunderne.

Test: Den nye iPad (iPad 3) – for lidt nyt

Men Samsung Ativ Tab lægger en ny linje. Godt nok er hardwaren ikke så lækker som tilfældet er på en iPad, men produktet har et okay design, ikke for høj vægt, billedet er flot og lyden god.

Dertil kommer Windows RT, der som tabletsystem ”sparker røv” i en grad, der virkelig kan blive en udfordring, for i første omgang Android. Windows på tablet er langt mere intuitiv at gå til, særligt hvis man i forvejen er bekendt med Windows 8.

Momentet er der for Microsoft og deres hardware-partnere!

Samsung Ativ Tab.
Samsung Ativ Tab.

Konklusion: Desværre… Øv!

Microsoft skal virkelig have fokus på tablet-applikationer til Windows RT, særligt fordi det kræver særlige apps, da systemet ikke uden modificering kan benytte apps fra den almindelige Windows eller Windows Phone 8. Det er apps der får tablets til at leve!

Men Office-pakken er et plus, det samme er Microsofts mail-app og en række af de systemprogrammer tablet’en er født med. Jeg er også tilfreds med batteritiden, der er ganske fornuftig – du løber ikke efter en oplader hele tiden.

Prisen er dog en hæmsko for produktet der i 32 GB-udgaven koster op omkring 5.500 kroner. Med de mangler produktet trods alt har, og ikke mindst konkurrencen fra iPad, er det bare ALT ALT for dyrt.

Som enkeltstående produkt, er det dog et produkt til fem ud af seks stjerner, men når markedet og prisen tages i betragtning, ender vi desværre på fire ud af seks stjerner.

Personligt vil jeg dog vælge Samsung Ativ Tab fremfor en af Samsungs Android-tablets.


Læs også:

Test: Samsung Ativ S

PLUS:

- Lav vægt, tilslutning til skærm, tastatur, mus
- Hurtig og intuitiv betjening.
- Flot billede, hurtig internet samt Office


MINUS:

- Høj pris
- Mangel på apps
- Svær betjening i desktop-mode

Web-TV: Første kig på Ativ Tab og Ativ S

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Frederik 10-01-2013 22:53:26

Du skriver i øvrigt at man er henvist til browseren hvis man vil på twitter og facebook, osv. Det kunne vidst ikke være længere fra sandheden, da W8/WP8 netop bygger på integrationen af den slags tjenester. FB, twitter, mv. er integreret i W8 og oven i hatten, er facebook blevet reklamefrit så vidt jeg kan se.. Eller tager jeg fejl? I hvert fald ikke nært så mange reklamer. Jeg taler naturligvis om People hub her som også er kendt fra WP.

0 0
Jonas 10-01-2013 21:44:25

Har haft min MS surface i 3 måneder nu. Fantastisk stykke hardware. Der er nogle få ting som skal fixes, såsom deres Xbox Music(som er laggy) og deres startside hvor batteriniveauet ikke kan ses præcis i procent osv. Der er nogle små ting som kan fixes og det bliver det nok. Batteriniveauet kan man så se hvis man hopper til desktop.

Jeg var ligesom John G forvirret over desktoppet i starten men efterhånden som man begynder at bruge tableten til det den er ment til(let arbejde) giver det en smule mening.
Jeg studerer til ingeniør med en smule fokus på handel og har haft meget glæde af min tablet til let arbejde. Faktisk så bruger jeg den til stortset alt og det eneste gange jeg har brug for min bærbare er når jeg skal bruge java(det er også en pestilens) og når jeg skal bruge Autocad.

Grunden til at desktoppet giver mening er ret simpel. Når man sidder med en tablet som kan stå op og som kan tilkobles tastatur så kan du bruge desktoppet som en almindelig arbejds computer og med lidt praksis på bagen så virker det ligeså godt som en almindelig computer på 10 tommer. Det er lidt tosset i starten men man vænner sig til det.

0 0
Jonas 10-01-2013 21:45:26

Og hold kæft det er rart med office på en tablet :D

0 0
Frederik 10-01-2013 14:23:20

Jeg synes ikke der er så meget sammenhæng mellem overskriften på artiklen og overskriften på konklusionen, men ellers en fin anmeldelse. :-)

0 0
Kim Harder 10-01-2013 12:52:50

Det undere mig stadig, at man kan sælge tablet computere til de priser. Når man tager i betragtning af hvad de kan i forhold til en hel almindelig notbook eller net book i samme størrelse eller større.

0 0
Tobias Nordahl 10-01-2013 12:34:46

Hej Mobilsiden.dk.

Endnu en gang må jeg takke for en god anmeldelse, hvor der er stof til eftertanke. Dog falder jeg over John G's ene minus:
- Svær betjening i desktop-mode

SKAL det ikke være svært at betjene en tablet i desktop-mode? Det er jo netop her at den normale "Windows" verden atter træder i kraft, hvor mus og tastatur kan være nødvendigt.

Efter at have læst anmeldelsen igen, blev jeg dog ikke klogere. Jeg håber at du måske vil forklare, hvad du egentlig mener. Ud fra mit syn forstår jeg ikke hvorfor det kan fremkomme som et minus. Du roser jo selv maskinen for at den er nem at tilslutte f.eks. en ekstern skærm, tastatur og mus - og netop derfor er denne funktion jo næsten et must for flere brugere.

Er jeg helt forkert på den?

Hvis Mac OS X blev smidt ind i iOS, ville det også skabe mange udfordringer. Hvis Ubuntu Desktop blev smidt ind på en Android enhed, ville det klart skabe udfordringer...

Hvad mener du og jer andre der måtte følge med :-)?

0 0
Om brug af cookies