Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Samsung Galaxy Gear - smartwatch i første-gear (produkttest)

Samsung Galaxy Gear - smartwatch i første-gear (produkttest)

TEST: Samsung Galaxy Gear er en god idé der desværre kører i første-gear. Med tiden bliver Gear et godt produkt, tror jeg.

Samsung Galaxy Gear og Samsung Galaxy Note 3 (Foto: John G. Pedersen)
Samsung Galaxy Gear og Samsung Galaxy Note 3 (Foto: John G. Pedersen)

En helt ny kategori af gadgetprodukter er opstået. Smartwatch hedder kategorien for de såkaldte ”wearable gadgets”, der kan kommunikere med smartphones.

En af årsagerne til opstandelsen er, at vores telefoner efterhånden er blevet så store, at de i nogle situationer ikke længere er så smarte, specielt på grund af størrelsen.

Dette løser elektronikbranchen ved at introducere endnu en dims, vi skal huske at få med ud af døren.

Sony kom med deres første smartwatch i starten af 2013, mens Sony SmartWatch 2 kom ved udgangen af september 2013. Samsungs bud hedder Galaxy Gear, og det ligger klar i de danske butikker netop nu.

Pænt design, med et men...

Galaxy Gear vejer omkring 74 gram, og er udført med en ramme af rustfrit stål omkring skærmen, indrammet af fire synlige skruer, der tilfører et sejt råt look til designet.

Uret er 11.1 mm tykt, 37 mm bredt og 57 mm på den lange led.

Kvalitetsfølelsen er i orden, men Galaxy Gear er desværre alt for kluntet, særligt hvis man er typen der går med skjorte. Samsungs smartwatch kan ikke være inde under skjorteærmet, og uanset hvad jeg gør, så er pasformen bare elendig.

Dette gøres bestemt ikke bedre af den stive fastmonterede urrem, der ikke kan udskiftes. Låsemekanismen er god, men kameraet på den forreste del af remmen, er med til at gøre uret til en dårlig komfortoplevelse.

Desuden er kameraet alt andet end feminint, så Samsung satser umiddelbart kun på salg til de mandlige fans i første generation.

Gear er i øvrigt kun IP55 certificeret, og ikke vand- og støvtæt på et niveau, der gør det muligt, at anvende det som sportsur.

Samsung Galaxy Gear (Foto: John G. Pedersen)
Samsung Galaxy Gear (Foto: John G. Pedersen)

Stort flot display og rimelig batteritid

Skærmen på Galaxy Gear er 1,63 tommer med en opløsning på 320 x 320 pixels (1:1 aspect ratio) og en pixeltæthed på 278. Der er ingen tvivl om, at når Gear blot viser uret, så fremstår Super AMOLED-displayet virkeligt lækkert.

Der har absolut ingen problemer været med at aflæse det i sollys, heller ikke selvom jeg skruede lysstyrken relativt langt ned, for at spare på strømmen.

Selvom Galaxy Gear kun er nomineret til 24 timers driftstid, er min oplevelse væsentlig anderledes. Efter en almindelig arbejdsdag var der stadig omkring 75 procents strøm tilbage på batteriet, også selvom uret har været flittigt brugt.

Samsung får point for, at driftstiden er væsentligt bedre end jeg forventede, men det er negativt, at uret kun kan oplades ved at blive sat i en særlig plastikramme. Der er altså ikke USB-tilslutning direkte i enheden, så du skal huske at medbringe opladerammen, hvis du skal være helt sikker på at kunne oplade, når behovet opstår.

Hvad kan det så?

Samsung Galaxy Gear fungerer med følgende produkter: Galaxy S4, Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy Note 3, Galaxy S4 mini, Galaxy S4 Active, Galaxy Mega 6.3 og Galaxy S4 zoom. Det kræver dog, at mobilen som minimum kører Android i version 4.3 og derfor er disse først understøttet når denne software er udrullet.

Gear er en udvidelse af skærmen på telefonen, hvilket gør det muligt, at få forskellige informationer, uden at skulle tage den ofte store mobil op af lommen.

Det er muligt at læse indgående SMS-beskeder, men ikke besvare dem, i øvrigt rigtigt irriterede. Jeg kunne godt ønske mig, at man på et T9-tastatur, kunne sende en kort meddelelse retur.

Mails er også en mangelvare. Hvis man kan vise SMS-beskeder på skærmen, burde det ikke være den store kunst, også at sende mails den vej.

På remmen er der indbygget en lille højtaler og mikrofon, hvilket åbner op for håndfrie mobilsamtaler, og selvom det lyder fremtidsagtigt, fungerer det overraskende godt. Det er en gevaldig frihed at kunne besvare og lave opkald i situationer, hvor det ikke er muligt at stå med telefonen ved øret.

Derudover kan der, via Samsungs egen appstore, hentes applikationer, som kan benyttes på uret. Eksempelvis har Evernote en applikation. Det samme har Pocket og en række andre, blandt andet den danske vinscanner applikation Vivino, der udnytter 2 megapixels kameraet på remmen, til at fotografere vinetiketter og efterfølgende genkende dem, og returnere resultatet på den lille smartwatch-skærm.

Du kan også anvende Gear til fjernbetjening af musikafspilleren, samt bruge den indbyggede skridttæller til at måle, om du får bevæget dig nok. Desuden kan S Voice aktivere kommandoer, og Voice Memo optager stemmenotater.

I Samsung Apps er der flere forskellige apps til telefonen, og denne mængde skulle gerne med tiden vokse.

Smidig brugerflade

Brugerfladen på Samsung Galaxy Gear er både flot, enkel og smidig.

Man bevæger sig hurtigt rundt mellem menupunkterne, og når man skal tilbage til uret, der er ”hovedsiden”, er det blot at swipe nedad på skærmen.

Kameraet åbnes fra ur-delen ved også at swipe ned, hvilket dog skaber inkonsekvens i betjeningen.

Der vælges i ur-programmerne ved at tappe én gang på skærmen.

Uret kan personaliseres via Samsungs specielle Gear-app, hvor urets designudtryk, indstillinger kan apps kan justeres. I den seneste update er det endda muligt at designe sit eget ur.

Alt i alt en godkendt betjening, og nok noget af de mest simple Samsung til dato har lavet.

Samsung Galaxy Gear.
Samsung Galaxy Gear.

Sjove firkantede billeder

2-megapixels kameraet på Galaxy Gear giver nogle sjove og interessante billeder, fra vinkler man normalt ikke tager billeder i. Den lille skærm fungerer som viewfinder.

Kameraet tager nogle hæderlige fotos, der er bedre end jeg turde forvente fra et rem-kamera. Derudover kan der optages video i opløsningen 720p, dog maksimalt 15 sekunder per klip.

Urets hukommelse er på kun 4 GB, men billederne kan overføres til telefonens hukommelse. Dette sker enten manuelt eller med det samme, eller mens uret ligger til opladning. Sidstnævnte løsning er med til at spare på batteriet.

Billederne bliver firkantede, men egner sig således ret godt til brug på Instagram.

Ikke uden telefonen

Uden telefonen er Galaxy Gear kun et ur, og det reducerer værdien af uret en del. Netop fordi et smartwatch giver god mening, som ekstratilbehør til en storskærms-telefon, og så at sige gør det lettere at håndtere en sådan mobil, er det en mangel, at urets applikationer ikke kan anvendes særskilt.

Jeg kunne have ønsket mig muligheden for at løbe tur, og anvende Gear, men det er altså uladsiggørligt.

Galaxy Gear kommunikerer via Bluetooth 4.0, men rækkevidden er ikke god nok. Du kan ikke lade telefonen ligge i jakkelommen i garderoben, og blot modtage beskederne diskret inde ved bordet. Under de fleste af disse forhold meldes om manglende forbindelse.

Så i de brugssituationer hvor Galaxy Gear burde være virkelig smart, er det faktisk slet ikke så smart endda.

Web-TV: Gennemgang af Galaxy Gear

Konklusion: Smart uden at være smart

I mange situationer er Samsungs smartwatch en kærkommen udvidelse til telefonen, særligt når man går rundt med de store phablets.

Jeg har haft stor fornøjelse af Galaxy Gear ved f.eks. bilkørsel, hvor telefonen kan blive i lommen, men opkald fint besvares. Naturligvis er lange samtaler ikke gode at foretage på denne måde, men de korte beskeder er ikke et problem.

Rækkevidden på Bluetooth er for ringe, og begrænser produktets samlede anvendelighed.

Jeg undres over den manglede mulighed for at læse mails, men synes godt om de små diskrete vibrationer på armen, når SMS-beskeder triller ind.

Selvom Samsung naturligvis skal bruge lidt teknikplads til både 800 MHz (Exynos) processor, 512 MB RAM, 4 GB hukommelse og skærm, er størrelsen – særligt tykkelsen - et problem. Desuden oplever jeg den generelle komfort som dårlig.

Samsungs udviklere har gjort et godt job, men de er ikke i mål med Galaxy Gear. Begrænsningen til kun at virke på udvalgte Samsung produkter, synes jeg er et problem, særligt fordi prisen er så høj.

Den vejledende pris er cirka 2.500 kroner, hvilket jeg synes er en hamper pris.

- Test: Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy Gear skal nok blive godt med tiden, for idéen er slet ikke dårlig. Personligt vil jeg dog vente til efterfølgeren, der nok kommer på et tidspunkt.

Vi ender på 3 ud af 6 stjerner.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Fribse 22-12-2013 14:44:13

Spændende produkt, og jeg havde sådan set frem til det, men da jeg endelig så det i real life, darned hvor er det grimt! En stor grim klods.
I det mindste kan Sony da få det til at se pænt ud (selvom det første var lidt småt i det). Selv Pebble er pænere (og det er altså ikke pænt!).

0 1
Jesper 31-10-2013 08:50:11

Tak Samsung.

Men det er interessant at Samsung kan piske sådan en stemning op. De overgår snart Apple i at kunne hype deres produkter. Det er bare en skam de ikke har noget at have det i.

0 1
01-11-2013 15:04:33

Best buy får så mange retur indenfor 14dags returret at de nu har sat en undersøgelse igang. For de er meget bekymret over så højt et antal der ophæver deres køb.
kunne tyde på at der er noget galt.

0 0
Paw Sandayo 30-10-2013 21:52:21

John G du både skriver og siger Sony kun har lavet et smart ur det passer jo ikke, det de kom med i år er jo deres andet ur har selv haft det først som jeg fik sidste år

0 0
Mobilsiden.dk 30-10-2013 22:16:49

Hej Paw.
Jeg skriver i artiklen, at Sony har lavet første generation og at anden generation er ude nu.

0 0
DX 30-10-2013 19:01:52

Hvis man sætter sig lidt ind i tingene, kan man læse hele mail beskeden på uret.

0 0
Mobilsiden.dk 30-10-2013 22:16:24

Hej DX.
Jeg har mødt flere med uret, der heller ikke har fået mailen til at fungere. Men hvis du har et tip, er du da velkommen til at dele din viden med os andre.

0 0
Karsten Lerche Kjærby 30-10-2013 18:10:25

Det er lidt sjovt at du ikke har skrevet at det virker med Galaxy Note 3, hvilket endda er den eneste telefon uret på nuværende tidspunkt virker med.

0 0
Mobilsiden.dk 30-10-2013 22:15:43

Hej Karsten. God pointe. Den har jeg lige tilføjet :)

0 0
Jacob 30-10-2013 17:44:56

Det ville være smart at fortælle hvad IP55 certifikatet er, så alle brugere ikke skal til at Google det :)

0 0
TF 30-10-2013 18:07:10

http://en.wikipedia.org/wiki/IP_Code

0 0
Erik Østergaard 30-10-2013 17:06:53

Samsungs udviklere har """"gjort godt job"""", men de er ikke i mål med Galaxy Gear. Begrænsningen til kun at virke på udvalgte Samsung produkter, synes jeg er et problem, særligt fordi prisen er så høj.

Tror du mangler et "ET"

0 0
Mobilsiden.dk 30-10-2013 22:17:55

Yep Erik. Tak for info. Det er rettet nu :)

0 2
Om brug af cookies