Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Samsung Wave - mobiltest

Samsung Wave - mobiltest

TEST: Mobilsiden.dk har testet Samsung Wave, der er den første mobil med Samsungs eget styresystem Bada, og den flotte Super AMOLED skærm. Den lider dog desværre af en del børnesygdomme.

Samsungs nye topmodel Wave, der blev lanceret i februar under Mobile World Congress i Barcelona, er først med det sidste.

Den er udstyret med Samsungs eget styresystem Bada og har den nye type skærm Super AMOLED. Ovenpå styresystemet har den brugerfladen Touch Wiz 3.0.

Samsung Wave er desuden den første mobil med adgang til applikations-butikken Samsung Apps.

Det umiddelbare indtryk

Samsung Wave har ligesom Samsung Galaxy S den helt nye Super AMOLED skærm.

Og den er virkelig super flot!

Den har fire hjemmeskærme, som kan designes med genveje og widgets, som man ønsker det. Der kan tilføjes (eller fjernes) startskærme, og det er muligt at have op til 10 startskærme.

Er man vant til en Android-mobil bliver man dog nemt skuffet, da mulighederne ikke er ligeså mange. "Indretningen" bærer på flere måder præg af at være ny og ugennemprøvet.

Skærmen låses op ved at trække skærmen væk - eller når der er et misset opkald eller en SMS, ved at trække en brik på plads i puslespillet. Det er en fin og sjov detalje.

Brugen af telefonen virker generelt glidende, og den flotte skærm gør meget for oplevelsen.

Jeg oplever dog, at den "fryser" og hakker lidt i det periodisk.

Designet

Design er som altid en smagssag, og jeg må sige, at jeg ikke ville vælge Samsung Wave for udseendets skyld.

Pæn synes jeg ikke, man kan kalde den, selvom materialet helt klart trækker indtrykket op. Fordi den er lavet i metal, virker den solid og mere eksklusiv.

Bøvlet opsætning

Opsætningen af telefonen er ikke så nem og intuitiv, som man kender det fra iPhone og Android-mobiler.

Mail-opsætningen er mere end almindelig bøvlet.

Facebook-opsætningen er dog rimelig uproblematisk og Facebook-applikationen er god og brugbar.

Synkroniseringen af kontakter fra Facebook, og at få kontakterne i telefonen smeltet sammen med Facebook-kontakterne er også, et hak mere besværligt end på Android-telefoner.

SMS med mange mangler

Samsung Wave er udstyret med QWERTY-tastatur uden danske bogstaver, men dog med intelligent, dansk ordbog. Så når jeg skriver selvfolgelig, retter den det selv til selvfølgelig.

Den intelligente ordbog er dog ikke så intelligent, som man kunne ønske sig. Den virker primært på de længere ord, som beskrevet ovenfor. Korte, men meget brugte ord har den svært ved. Hvis jeg vil skrive 'jeg', som man jo relativt ofte skriver, retter den ikke, hvis jeg kommer til at taste 'heg' eller 'jeh'. Man er derfor afhængig af, at ramme helt rigtigt. Det er absolut ikke optimalt.

Men ordbogen er modsat stadig så intelligent, at man ikke selv kan skrive ord, der ikke findes i ordbogen. Der stopper ordforslagene mig i at skrive, og jeg er nød til først at gå ind i ordforslagene, ned i bunden og finde 'tilføj' knappen og så derind for at skrive ordet. Der mener jeg, at fordelen ved QWERTY-tastaturet burde være, at jeg kan skrive ord ud, uden at skulle tilføje dem, som på et T9-tastatur.

QWERTY-tastaturet har også den mangel, at der ikke ligger punktum i abc-tastaturet. Her skal du ind i symbol-tastaturet, hver gang du skal afslutte en sætning - og tilbage, når du skal i gang med en ny sætning.

Det ligger ikke, som på for eksempels HTC Desire i selve abc-tastaturet, eller som med iPhone og Xperia X10, hvor to mellemrum giver et punktum.

Til gengæld er samtale funktionen flot og brugbar.

Alt i alt er SMS-funktionen i Samsung Wave meget mangelfuld.

Opkalds-funktionen

Jeg har under opkald oplevet, at dem jeg taler med klager over, at vinden blæser i mikrofonen, selvom jeg ikke synes, jeg vender mod vinden.

Men indendørs og i stille vejr er der god og klar lyd.

Wave ligger godt i hånden under opkald, og er behagelig at tale i.

Det skal i øvrigt bemærkes, at Samsung Wave ikke har nogen smart-dialer. Er man inde på tastaturet, skal man derfor først trykke på kontakt-tasten, og på søge-funktionen for at få tastaturet frem, og så søge efter kontakten.

En nyttig funktion er til gengæld, at når man trykker på den venstre knap, nederst på telefonen, får en liste frem, hvor man kan se alle kontakter, man senest har været i kontakt med, hvad enten det er over Facebook, mail, opkald eller SMS.

Hakkende browser

I browser-oplevelsen trækker den flotte skærm igen op. Både billeder og tekst bliver super flot gengivet på skærmen.

Oplevelsen er dog ikke helt flydende, og jeg oplever flere gange, at den går i stå, selvom hele siden ikke er hentet ned. Også når man navigerer rundt på siden hakker den - selvom den er tilkoblet Wifi.

Jeg oplever også browseren som langsommere, end man kender det fra andre mobiler med 1 GHz processor.

Samsung Wave har multi-touch/pinch-to-zoom, hvor man med to fingre kan zoome ind eller ud på siden.

God musikafspiller og middelmådig radio

Samsung Wave har både musikafspiller og FM Radio indbygget.

Musikafspilleren virker lækker, og det er nemt at afspille musik, mens man laver andre ting på mobilen. Og når man modtager opkald, stopper musikken, mens den starter igen, og skruer langsomt op, når opkaldet er afsluttet.

Lyden er god i de medfølgende høretelefoner, der både er in-ear headphones, håndfrisæt og antenne til radioen.

FM Radioen har dog ikke altid lige god forbindelse, når man befinder sig indenfor. Og lyden kan ikke konkurrere med lyden i musikafspilleren.

Samsung Wave er udstyret med et 5 megapixels kamera.

Kameraet er egentlig udemærket, men billederne har en tendens til at blive rystet.

Et andet lille minus er, at den ikke viser det billed den lige har taget. Her skal du ind under punktet hurtigvisning, for at se om det var ok, eller en ommer.

Til gengæld er visningen af billederne virkelig elegant. Hvis du læner telefonen lidt til den ene eller den anden side, triller billederne forbi henover skærmen.

I galleriet kan du se eksempler på billeder taget med Samsung Wave.

Flot video-afspilning

Den flotte skærm kommer virkelig til sin ret i afspilningen af videoer. Selvom skærmen ikke er den største, er det virkelig en fornøjelse at se film på. Billederne står kniv-skarpt på skærmen.

Skærmen snyder dog en lille smule, når man tager billeder. Fordi billederne er så flotte på skærmen, forventer man også, at de er ekstra flotte, når man får dem over på computeren - det er de dog ikke.

Bliv vækket af musik

Vækkeuret i Samsung Wave er lige en tand lækrere, end man kender det fra for eksempel Android-telefoner.

Her kan man vælge at blive vækket af den musik, man har liggende på mobilen. Det kan man ikke på Android-mobiler, men her kan man hente en applikation i Android Marked, der kan det, men den er stadig langt fra lige så pæn, og i den må man finde sig i reklamer.

Samsung Wave kan dog desværre ikke, ligesom de færreste andre smartphones, vække dig, hvis telefonen er slukket. Så husk at have strøm nok på mobilen, inden du lægger dig til at sove.

Okay batteri-levetid

Batterilevetiden på Samsung Wave er faktisk bedre, end jeg havde forventet.

Den holder almindeligvis i halvanden dag - men hvis du ikke har mulighed for at lade den op i løbet af dagen, ville jeg lade den overnatte i opladeren hver nat, for at være sikker på ikke at løbe tør i løbet af dagen.

Når den ligger inaktiv om natten, tærer den nærmest slet ikke på batteriet.

Billeder taget med Samsung Wave

Konklusion

Den endelige vurdering bliver især båret oppe af den flotte skærm. Den ligner ikke noget man ellers kan se på mobiler på markedet.

Super AMOLED-skærmen gør det til en fornøjelse at se film og billeder på telefonen, og sammenholdt med den udmærket musikafspiller, er Wave en rigtig god multimedie-telefon.

Til gengæld trækker det ned, at der forskellige steder er irriterende fejl, der tyder på børnesygdomme i et nyt system, der ikke er gennemtestet.

Applikations butikken Samsung Apps er mildest talt ikke noget at råbe hurra for, hvilket jo giver sig selv, når Wave indtil videre er den eneste mobil med adgang dertil.

Samsung Wave ender på fire ud af seks stjerner, der gives til en god solid mobil, der dog har en del mangler.

Plus og minus

- Dårlig SMS-funktion
- Browser-oplevelsen
- Meget begrænset applikations-butik 

+ Den utroligt flotte Super AMOLED-skærm
+ God musik og video-oplevelse
+ Vækkeur med musik


Samsung GT-S8500 Wave - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Orange 25-08-2010 20:59:58

Kan den dårlige ordbog, og de manglende æøå bogstaver på qwerty tastaturet være et resultat af hvor nyt BADA er?

Det er nemlig lidt en deal breaker, da jeg skriver mange sms'er

0 0
aon 15-06-2010 16:46:04

Skærmen er ikke alt, enig, men jeg havde ingen problemer med at skrive sms'er på den, husk nu også på, at Bada er helt nyt, der skal nok komme opdateringer til det, så det bliver endnu bedre.

0 0
May Frederiksen 16-06-2010 15:11:33

@ aon,
det har du helt ret i, men udgangspunktet må være i telefonen, sådan som den ligger nu. Jeg ville som kunde ikke købe en mobil, som med tiden bliver fed - når den får en opdatering.
Det er godt du er glad for den, der er jo også nogle ting, der er en smagssag.
Jeg har jo i øvrigt givet den fire ud af seks stjerner, hvilket jo ikke er nogen dårlig karakter :).
Vh. May - mobilsiden.dk

0 0
Peder Alipio Thurøe 15-06-2010 08:25:18

Er den Super AMOLED skærm lige så god i solskin,som man kunne forvente og hvordan er den i forhold til skærmen på HTC desire?

0 0
May Frederiksen 15-06-2010 15:13:22

Hej Peder,
Super AMOLED-skærmen ER rigtig flot og god i solskin. I forhold til skærmen på Desire er den meget klarere i farven og med meget bedre kontraster. Så hvis man kun KIGGER på skærmen er den helt sikkert bedre end Desire.
Vh. May - Mobilsiden.dk

0 0
aon 15-06-2010 13:19:00

Jeg brugte 20 minutter på telefonen i går, og ja, skærmen er FANTASTISK, det er langt flottere end alle andre jeg nogensinde har set, mærkeligt at denne test ikke gør mere ud af skærmen, det er fabelagtig og langt bedre end Desire, Legend, iPhone og hvad der ellers findes derude. Jeg vil da fortrukket Android, men Bada fungere faktisk meget fint, nemt at bruge og super hurtigt, touch fornemmelsen er super god, mindst ligeså godt som iPhone. Til 3000 kroner koster den det samme som en Legend, hvad der er bedst er en smagsag, men hvis Samsung ellers sørger for firmware updates og Bada updates, så kunne jeg sagtens leve med S8500. Byggekvaliteten er også langt over gennemsnittet iøvrigt.

0 0
May Frederiksen 15-06-2010 15:28:04

Hej Aon,
jeg kan godt forstå din holdning og langt hen af vejen er jeg enig. Ved første bekendtskab ER den virkelig en lækker telefon. Skærmen er VIRKELIG, virkelig flot, og det er nemt at blive imponeret. Jeg tror da også, det er derfor flere medier smider så mange roser efter Wave.
Men når vi tester mobiler på Mobilsiden.dk bruger vi telefonerne som vores primære mobil (i modsætning til andre medier), for at finde ud af, hvordan den er ved nærmere bekendtskab og i hverdagen. Og når for eksempel en vigtig funktion som SMS ikke er i orden, så vil det være grundlag for frustration i hverdagen, og så kan skærmen være nok så flot - det betyder lige pludselig ikke så meget.
Vh. May - mobilsiden.dk

0 0
Bahumbaba 14-06-2010 22:32:37

Det virker ikke som om Samsung's Bada styresystem bringer noget som Android ikke kan...

Android er allerede et veletableret styresystem som bliver opdateret tit. Man må undre sig lidt over hvorfor Samsung ikke satser fuldt ud på Android og specialisere sig i at supporte Android bedre end HTC.

Hvis de gjorde dette tror jeg sagtens de kunne blive nr. 1 i Android telefoner og få kunder fra HTC der var trætte af at vente på opdateringer.

Måske vil de bare have deres egen lille legeplads uden de store bøller :-)

0 0
Peder Alipio Thurøe 14-06-2010 22:49:29

Ja,man skulle ha en HTC Desire med en super AMOLED skærm,så ville bussen køre !!

0 0
Bahumbaba 14-06-2010 23:15:13

Det ville ikke være helt dårligt :)

0 0
Thomas 15-06-2010 10:15:50

Jeg mener at nokia N8 også har en super AMOLED skærm, det bliver spændende at se den i real-life.

0 0
Peder Alipio Thurøe 15-06-2010 11:50:24

Så vit jeg har læst om N8 har denne kun Amoled skærm ,men ikke super Amoled!!

0 0
May Frederiksen 15-06-2010 15:06:17

@ Thomas: Som Peder skriver, så har Nokia N8 kun AMOLED og ikke Super AMOLED. Indtil videre er det kun Samsung, der har lanceret mobiler med Super AMOLED.
VH. May - Mobilsiden.dk

0 0
derossi 14-06-2010 18:32:40

Jesper

du har ret i at det ikke står nogle steder i arktiklen, og det lidt mærkeligt at artiklens forfatter ikke har været opmærksom på det, når nu ca. 30-40% af alle android tlf.er kommer fra HTC og kommer derfor også med Sense UI.

synes egentlig bare at det er for dårligt at når der bliver lagt så stor vægt på denne feature at der ikke lige bliver taget et forbehold.....

0 0
Jesper 14-06-2010 18:10:13

Jeg havde på fornemmelsen at Samsung nok ikke kunne formå at lave et optimalt styresystem i første huk, men hvem kan også det.

Kan dog ikke helt se hvor Android passer ind med deres Bada strategi, men det må tiden jo vise.

@derossi: Hvorfor den skarpe tone? Som jeg læser artiklen står der, at man ikke kan det i Android telefoner. Hvis HTC har lagt en applikation til det ind, så kan du jo fortælle det, i stedet for at gå helt i spåner.

HTC er ikke lig Android, HTC laver Sense UI og det er, så vidt jeg kan se, ikke nævnt i artiklen.

0 0
derossi 14-06-2010 16:12:59

Kære May.

du har vidst ikke prøvet vækkeurs funktionen på en HTC tlf. med sens ui.. jeg har selv en HTC Desire og jeg bliver vækket hver morgen af "empire of the sun" som jeg har valgt fra musik biblioteket.
(og jeg har ikke hentet en eller anden klam vækkeurs app)

pinligt at udtale sig om noget man ikke har tjek på, ved ikke hvilke android tlf.er du har brugt men åbentbart ikke en HTC...

ps. er rimelig træt af at android tlf.erne tit bliver omtalt som om de er identiske....

0 0
Bahumbaba 14-06-2010 22:22:21

Jeg har heller aldrig har kunnet vælge min egen musik med HTC's standard vækkeur, det var på min Hero med Android 1.5...

0 0
Mathias 15-06-2010 00:57:52

saa vil jeg da lige til foeje at det er muligt at bruge musiknumre som alarm toner paa alle android telefoner i standard alarmen, selvom det ikke er enkelt eller logisk.
tricket er at finde musiknumret fx. i musikafspilleren, longpress vaelg at bruge numret til ringetone, saa vil numeret blive tilfoejet til alarmlyde hvor efter man saa kan vaelge numeret fra alarm app.
det har virket paa mine androids :)
dog forsvinder numeret fra alarmlyde listen efter noget tid!? hvorfor ved jeg ikke men har man foerst valgt lyden bliver den serfoelig ved med at vaere valgt

0 0
May Frederiksen 15-06-2010 15:00:40

Hej Mathias,
tak for din kommentar. Jeg har fulgt din anvisning på HTC Desire, men sangen, der er valgt til ringetone bliver ikke add'et til alarmlyde. Har du nogen idé om, hvad jeg har gjort forkert? Chefredaktør John G. har også prøvet, og kan heller ikke få det til at lykkes.
Hvis der er andre, der har fået det til at virke, må I meget gerne kommentere.
Vh. May - mobilsiden.dk

0 0
May Frederiksen 14-06-2010 19:56:16

Kære Derossi,
i modsætning til din antagelse, så mener jeg at have okay styr på HTC-telefoner.
Jeg har selv en HTC Desire, hvor jeg har installeret applikationen Better Alarmclock på, for at kunne vælge den musik, jeg bliver vækket af.
Efter din kommentar tjekkede jeg lige den ordinære alarm-funktion, for at se, om jeg havde overset noget. Jeg kan ikke se, at man kan vælge andet end én ud af seks forskellige alarmlyde (beeps, classic, instance, light, positive og snooze). Jeg har dobbelttjekket på en anden Desire og på en Hero, for at være sikker.
Hvis du mener, vi tager fejl på Mobilsiden.dk, må du meget gerne beskrive, hvor du finder muligheden for at vælge musikken fra musik-biblioteket, jeg er sikker på, der er andre læsere, der vil være interesserede i den information.
//May - mobilsiden.dk
PS. Jeg er opmærksom på, at man ikke kan skære alle Android-telefoner over én kam. Har i øvrigt også haft en Xperia X10, som har samme mangel. Men en gang imellem kan det være nødvendigt at generalisere, for at fremme forståelsen (selvom jeg ikke mener det er det, jeg har gjort her).

0 0

Om brug af cookies