Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Skyline - kan internet komme via skyen? (produkttest)

Skyline - kan internet komme via skyen? (produkttest)

TEST: Skylines har lavet en semi-mobil trådløs internet-løsning. Læs her om Skyline kan erstatte en ADSL linje.

Du har helt sikkert set reklamen fra Skyline i avisen, hvor Skyline reklamerer for Danmarks billigste bredbånd på en 2/1 Mbit forbindelse til under 100 kr. pr. måned.

Det tilbud lyder meget fristende i disse finanskrise tider – ja, måske lyder det ligefrem lidt for billigt, når de fleste ADSL-løsninger koster i omegnen af 200 kroner pr. måned.

Vi har testet om man virkelig kan få et billigt alternativ til ADSL.

Skyline logo samt maskotten
Skyline logo samt maskotten "Sky-Line"

Lidt baggrund om Skyline

Skyline er en del af el-selskabet Elro fra Randers. Elro vandt i 2007 en landsdækkende teknologineutral licens i 3,5 GHz frekvensspektrummet, og selskabet valgte derefter at udrulle et WIMAX trådløst netværk samt et landsdækkende backbone fibernetværk på mere end 5.500 km.

Elro har valgt at markedsføre deres WIMAX-netværk under navnet "Skyline".

Licensvilkårene pålægger Skyline at udrulle deres netværk i områder af landet, hvor der kan være problemer med at få leveret en stabil ADSL-linie, og det betyder, at Skyline også dækker langt ude på landet og i sommerhusområder, hvor TDC ikke altid kan levere stabile og hurtige forbindelser.

Skylines WIMAX netværket består i dag af omkring 700 sendemaster, og netværket udrulles stadigvæk i nye områder af landet. Pr. 1. juli 2011 dækker Skyline hele Jylland og Fyn samt nogle dele af Sjælland og Lolland – i løbet af 2011 er næsten hele landet dækket.

Skyline tilbyder både mobilt bredbånd og semi-normadisk bredbånd samt stationære trådløse bredbåndløsninger.

Vi afprøver i denne test Skylines semi-normadiske bredbåndsløsning, hvilket vil sige med en trådløs router, som kan flyttes og tages med rundt, så længe man er i et dækket område og i nærheden af et 220 volt strømstik. Den semi-normadiske løsning består af en lille hvid router med indbygget trådløst netværk.

Skyline tilbyder hastigheder til privatkunder op til 10 Mbit download og op til 5 Mbit upload. På de højere downloadhastigheder ligger Skylines priser generelt på niveau med ADSL-selskaberne, mens de klart er Danmarks billigste på de mindre hastigheder såsom 2/1 Mbit iflg. seneste prispjece fra IT- og Telestyrelsen.

Det er værd at bemærke, at Skyline tilbyder ubegrænset dataforbrug ligesom vi kender det fra traditionelle ADSL-forbindelser.

Skyline 4motion dækningskort
Skyline 4motion dækningskort

WIMAX-teknologien

Skyline bruger som sagt teknologien WIMAX. Denne teknologi ligner på mange områder 4G LTE og de nyere versioner af HSPA+ (populært kaldet Turbo 3G), og den betegnes også derfor som en 4G teknologi.

Skyline benytter to forskellige modtageenheder afhængig af om din bopæl er tæt eller langt fra en lokal sendemast.

Bor man langt væk fra den lokale sendemast, så får man en lille udendørs parabol, der installeres af en Skyline tekniker.

Bor man tæt på en sendemast (under 4 km), så kan man nøjes med en indendørsrouter, som man selv installerer eller rettere sagt, så skal den bare stilles i en vindueskarm.

Skyline tilbyder også mobilt bredbånd via et USB modem med produktet S4 – dette handler denne test dog ikke om. Man kan også tilkøbe VoIP telefoni sammen med Skyline, men dette er heller ikke testet.

Skyline indendørs router
Skyline indendørs router

Let i gang

Installationen af indendørsrouteren skal man selv klare, men det er heldigvis ikke ret meget svære end at sætte strømmen til.

Selve installationen er ret simpel; Sæt strøm til routeren, placer boksen i vinduet, kig på routerens fire lysende dioder og find det bedste signal. Sæt derefter et netkabel mellem din computer og routeren, start din browser, indtast dit brugernavn/kodeord og du er på nettet i løbet af fem minutter.

Routeren har 1 stk. Ethernet port, som bruges til tilslutning af din computer og der er også mulighed trådløs netværk (WiFi), som man dog skal tilkøbe for 14 kr. pr. måned.

Signaludfordringer

Allerede fra starten løber jeg ind i problemer – de fire lysdioder som angiver signalstyrken er ubrugelige.

Jeg bor i en lejlighed med vinduer både til nord, syd og vest, og uanset hvilket vindue jeg placerer routeren i, så vises der fire streger og dermed fuldt signal, selvom jeg bor midt i et boligområde fyldt med 3-etagers lejlighedskomplekser og høje træer.

I praksis svinger signalkvaliteten fuldstændigt vildt i både de sydlige og vestvendte vinduer, selvom der vises fuldt signal på routeren, og forbindelsen i starten kører fint.

Faktisk svinger signalet så meget, at routeren helt smider forbindelsen på visse tidspunkter eller hastigheden formindskes dramatisk.

Så er gode råd dyre og efter et hurtigt kig på Mastedatabasen.dk, kan jeg se, at den nærmeste Skyline mast ligger 1,5 km væk i nordøstlig retning, Jeg sætter routeren i vindueskarmen i det nordlige vindue og peger det i retningen imod Skyline sendemasten, og routeren kører nu helt fejlfrit og hastigheden er konstant.

En sådan fejlmulighed bør man bare ikke opleve - signalindikatoren bør være præcis og Skyline bør også oplyse, at der sidder en retningsbestemt antenne i routeren.

Begge dele mangler i den vedlagte installationsguide, og det fremgår heller ikke på Skylines hjemmeside. Man skal faktisk slå de tekniske specifikationer op på producentens hjemmeside for at se, at Skyline routeren har to retningsbestemte antenner, hvilket betyder, at man kun får optimal signal ved at pege routerens side direkte imod Skylines sendemast.

Så langt så godt – jeg fik da optimal signal på routeren!

Bøvl med trådløst netværk

Næste udfordring var opsætning af routeren – eller rettere sagt mangel på samme. Under installationen er der ikke en eneste valgmulighed udover at man skal indtaste sit brugernavn og kodeord, som Skyline har vedlagt routeren.

Man har desværre ikke mulighed for selv at vælge SSID (navn på WiFI netværk) eller hvilken kanal WiFi-netværket skal benytte. Et opkald til Skylines kundeservice og 29 minutter senere fik jeg lov til selv at vælge min adgangskode til det trådløse netværk, men selve SSID’et måtte jeg ikke vælge navnet på, og jeg fik heller ikke mulighed for at vælge, hvilken kanal min router skal bruge.

Det kan være meget problematisk, når man ikke selv kan vælge hvilken kanal routeren benytter, hvis man som mig bor i et område, hvor man på en dårlig dag kan fange omkring 40 forskellige netværk.

Resultatet er, at mit Samsung TV nu nægter at gå på nettet pga. netværksstøj.

Andre apparater såsom min bærbare computer, Playstation 3 og mobiltelefon kan dog godt få adgang til netværket. Så jeg måtte igen have fat i Skyline, og bede dem aller nådigst om at ændre kanalen på min router til at stå på kanal 1. Heldigvis var det denne gang ikke noget problem, og endelig virkede det hele trådløst.

Men det ændre ikke på, at der ingen muligheder er for selv at ”rode under hjelmen” som ellers er standard ved næsten alle routere på markedet.

Det hele styres af Skyline, hvilket både kan være en fordel og en ulempe. Man kan heller ikke opsætte portforwarding, DMZ og andre avancerede funktioner på routeren, hvilket er en stor ulempe for lidt mere avancerede brugere.

Jeg må helt ærlig sige, at manglen på ”avancerede” indstillings-muligheder er et stort irritations moment for mig, men for mindre ”avancerede” brugere så gør de manglende muligheder nok knapt så meget.

Hastighedstest

Jeg har foretaget en del hastighedstests på speedtest.net på forskellige tidspunkter af døgnet. Testene blev foretaget på Skylines 6/1 Mbit forbindelse og hastighedsmålingerne var alle indenfor hvad man teoretisk kan forvente. Testene blev foretaget via Wi-Fi hvilket kan have haft negativ indflydelse på resultatet.

Download hastigheden selv i primetime mellem kl. 20-22:30 lå konstant mellem 5,5 og 5,8 Mbit og upload hastigheden lå mellem 0,75 til 0,85 Mbit.

Kvaliteten blev også testet på pingtest.net og her fik forbindelsen et hæderligt ”B”. Det betyder, at forbindelsen fungerer fint med langt de fleste applikationer – måske lige med undtagelse af first person shooters.

Jeg prøvede også at streame video fra DR.dk, Revision3, Vimeo, Youtube samt Voddler uden problemer. Download via FTP kørte upåklagelig og Skype videochat virkede også fint med fuld video begge veje. Online spil via en PS3 kører også fint og uden problemer.

Under testen har jeg i løbet af fem dage hentet samtlige 246 GB af Bergensbanen i HD-format over P2P Bittorrent, hvilket svarer nogenlunde til at forbindelsen har kørt på fuld tryk i fem dage. Jeg vil sige, at forbindelsens hastighed helt klart lever op til mine forventninger.

Nettet går ned

Men ingen roser uden torne, og det gælder også Skyline.

I de 10 dage, hvor jeg har testet Skylines produkt, har Skylines netværk været nede tre gange med ”spontane afbrydelser”, som det hedder så flot på Skylines driftsinformationsside.

Det kan selvfølgelig være hændeligt uheld, men tre lange afbrydelser indenfor en periode på ti dage er ikke acceptabelt for et seriøst teleselskab.

For god ordens skyld skal det siges, at det i alle tre tilfælde var geografisk afgrænsede nedbrud, som kun ramte kunder i bestemte områder, og der var ikke tale om landsdækkende nedbrud.

Men når man står uden internet, så er de fleste sådan set ligeglad med årsagen og omfanget af nedbruddet - teknikken skal bare virke og der skal være “hul igennem” til internettet.

Vi har testet Skyline i både Holstebro, Odense og København og har konstateret, at lokale nedbrud desværre ikke er helt unormale.

Opsummering

Det positive:
- Hastigheden er fin
- Mulighed for at tage routeren med sig i f.eks. sommerhuset eller campingvognen
- Prisen
- Ukompliceret og simpelt – enhver kan i teorien installere produktet
- Kan sagtens bruges som erstatning for ADSL for de fleste
- Ubegrænset forbrug

Det negative:
- Signal indikatoren på indendørsrouteren kan ikke bruges til ret meget – den er upræcis.
- Manglende oplysninger om retningsbestemt antennen på routeren
- Manglende oplysning om hvor nærmeste mast ligger
- Ingen muligheder for manuel opsætning af routeren
- Ingen mulighed for selv af vælge SSID og Wi-Fi kanal
- Dræbende lang ventetid til Skylines kundeservice
- Hardcore FPS gamere vil være utilfreds med pingtiden på forbindelsen selvom den ligger under 100 ms.

Konklusionen – fint for de fleste

Vil jeg anbefale Skyline som en erstatning for en ADSL linje? Ja, hvis man husker at afprøve produktet, før man smider sin gamle ADSL-forbindelse ud. Skylines produkter er ikke 100% fejlfrit, men prisen er i den grad i orden.

Jeg ville dog ønske, at Skyline have prissat deres produkt lidt mere hensigtsmæssigt, hvad angår upload hastighed, da prisen på hastigheder på over 1 Mbit upload er meget høj.

På det punkt er Skyline ikke værre end så mange konkurrenter på ADSL markedet, men forskellen på f.eks. en 6/1 Mbit (kr. 119,-) og 6/2 Mbit (Kr. 225,-) er alt for stor.

Man kan tage routeren med sig i sommerhuset eller campingvognen, og man behøves derfor ikke nødvendigvis tilkøbe et ekstra abonnement på mobilbredbånd.

Mindre tålmodige personer havde måske sendt routeren tilbage til Skyline, hvis de havde oplevet samme svingende signalkvalitet, som jeg oplevede under testen. Jeg er faktisk meget overbevist om, at det faktisk er det, som sker for mange af Skylines kunder.

Når man slår Skyline op på Trustpilot.dk, så ser indlæg fra en lang række sure og frustrerede kunder med enslydende klager – manglende hastighed og ustabilitet.

Jeg følger mig meget overbevist om, at disse kunder ikke er klar over, at routeren er retningsbestemt, og at placeringen af routeren er helt afgørende for oplevelsen af Skylines produkt. Dette faktum er Skyline bare for dårlig til at oplyse deres kunder om, og det vil give masser af frustrerede kunder. På den anden side, så har Skyline da også meget tilfreds kunder, hvilket også fremgår på trustpilot.dk.

Kort sagt: Hvis du ønsker at spare nogle penge, så er Skyline et fint alternativ til ADSL, men husk lige at afprøve produktet et par dage, før du skrotter din gamle ADSL forbindelse.

Vi giver Skyline fire ud af seks stjerner.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

carsten guldhammer 05-08-2011 14:19:16

det er mit indtryk at du tydeligvis ikke aner hvad du snakker om

har selv haft skyline, hvor det kørte fint i meget langt tid og PLUDSELIGT fra nærmest den ene dag til den anden vbarder ikke andet end dårligt signal

det mærkelige er at jeg IKKE havde flyttet på modemmet overhovedet.

det gør det så ikke meget bedere at skyline hart verdens mest dårlige kundeservice overhovedet, bryder lortet ned efter kl 16 er det stort set UMULIGT at få løst problemet, specielt hvis ens arfbejdstid ligger inden for den tid det passer skyline at servicere deres kunder.

de påstod at jeg skulle flyte routeren til et andet vindue for atr få bedere signal, problemer er at der hvor jeg boede var der KUN 3 vinduer og de lå alle 3 på den samme side af byggeriet, og det hjalp intet at flytte til nogen af dem, og så spillede skyline deres trumf der hed "KUNDEN VIL IKKE SAMARBEJDE!"

0 0
Johnny K. Olesen 05-08-2011 19:25:52

Hej Carsten
Jeg syntes eller jeg har sat mig rigtigt godt ind i tingene under denne test ☺

Først og fremmest skal man gøre sig klart, at Skyline benytter en trådløs teknologi, og 4motion udgaven, som Skyline benytter til deres S4 produkt og til den testede indendørsrouter, er ikke lige så robust som f.eks. den FDD basede parabolløsning, som Skyline også benytter. 4motion teknologien benytter MIMO antenneteknologi, så afhængig af belastningen i netop ens område, så kan hastigheden svinge en del – specielt i sendemastens udkanter (cellernes yderste punkter). Det betyder, at man kan opleve kvaliteten meget forskellige afhængig af tidspunkt og lokalbelastning – og det har jeg faktisk også oplevet efter testen blev afsluttet og var skrevet færdig.
Men der har i de fleste tilfælde været tale om korte perioder, hvor hastigheden er faldet – men derfor kan andre sagtens have haft andre oplevelser for sådan er det med trådløs teknologi. Hvis man vil have en klippestabil linje med garanterede hastigheder, så skal man købe sig en fast forbindelse – og nok allerhelst en fiberforbindelse.

Jeg har som research til anmeldelsen andet læst SAMTLIGE anmeldelser på trustpilot (og der er rigtig MANGE), og jeg syntes jeg kan se et mønster i anmeldelserne. Det lader til at klagerne over Skylines produkt først og fremmest kommer fra indbyggere i større danske byer såsom Aarhus, København, Odense. Skyline har fra starten opbygget deres netværk med prioritering af områderne udenfor de store byer, og derfor vil dækningen også var langt bedre i mindre byer og på landet. I storbyerne har man som oftest også mange andre alternativer til Skyline. Dermed ikke sagt at det er godt nok, men det er en naturlig forklaring.

Skyline har f.eks. i en række større provinsbyer kun 2-3 sendemaster selvom Skyline nok rent dækningsmæssigt burde have det dobbelt antal – efter min helt uvidenskabelige vurdering. Skyline har en masse spektrum som de kan benytte, og de kan i teorien derfor nøjes med færre master i forhold til konkurrenterne, men i praksis er dette bare ikke optimalt. Men så længe Skyline forsætter deres geografiske udrulning, så tilføjer de nok ikke flere master til at sikre optimal demografisk dækning. Samtidig så virker det også som om (baseret på anmeldelserne på Trustpilot) at der er visse kapacitets problemer i landets tre største byer, men dette har været umuligt at verificere i anmeldelsen.

Der er en god grund til, at jeg i anmeldelsen flere gange pointere, at man skal afprøve Skylines løsning FØR man skifter væk fra ADSL eller fiber. Skylines produkt er ikke perfekt, men prisen er også tilsvarende lavere end hvad man ellers kan købe. Skyline får heller ikke topkarakter, hvilket også afspejler at produktet ikke er perfekt, selvom prisen er lav.

0 0
Steen Aagaard 28-07-2011 11:11:03

Jeg har haft skyline/tidl Clearwire i mere end 5 år, og har godt været klar over at den var retningsbestemt, men har aldrig kunnet finde ud af om den skulle stå på tværs eller langs af/mod senderen; nogen der ved det?

0 0
Johnny K. Olesen 28-07-2011 13:41:06

Hvis du kigger på billedet i testen, så kan du se, at det er den brede del af routeren, som vender ud imod vinduet. Det er de bede del der skal vendes imod nærmeste sendemast for optimal signalstyrke.

0 0
nudsen4ever 26-07-2011 19:36:19

ku måske overveje skyline hvis jeg flytter til en nærmere "storby" hvor der ikke er internet i lejligheden, så tror jeg det ku være okay billigt iforhold til så mange andre. måske specielt USB doggel..

0 0
Pedro 26-07-2011 17:41:27

Har ventet på en SKYLINE test, MEN hvis i har mod/tid osv. så må i meget gerne også teste deres "mobile-bredbånd" i form af deres "op til 30 Mbit forbindelses" tilbud via usb-donglen, vist nok til en pt. pris på 249 kr. pr. måned....

0 0
René 26-07-2011 12:31:56

Ikke fordi at dette skal blive en debat om gode eller dårlige erfaringer, men jeg har virkelig intet dårligt at sige om Skyline. Er endda kommet forholdvis hurtigt igennem til deres kundeservice da jeg havde "glemt" min regning.

Skal siges jeg kun bruger forbindelse til bærbar og mobil, ikke FPS spil og tv.

0 0
David K 26-07-2011 11:03:00

Problemet med at man ikke kan rode med routeren:
En løsning kunne være at sætte sin egen WiFi router i skyline routerens ethernet port, så er man i hvert fald selv herre over sine wifi kanaler, sikkerhed etc.

Det ikke en "pæn" løsning, men dog en løsning.

Hvis man vælger at købe "fast IP" burde routeren vel også bare kunne fungere som et modem, hvor ens egen router står for resten? Mener da det er sådan jeg gør med Fullrate :)

0 0

Om brug af cookies