Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Sony Ericsson Xperia Ray - mobil med power (mobiltest)

Sony Ericsson Xperia Ray - mobil med power (mobiltest)

TEST: Kompakt design på en powerfuld smartphone, der holder hvad den lover. Her er testen af Xperia Ray.

Sony Ericsson Xperia Ray
Sony Ericsson Xperia Ray
Foto: Sony Ericsson

De fleste top-smartphones har en ret stor touchskærm på 3,5 tommer og opefter. Og de store skærme er nærmest blevet synonymet med en "rigtig smartphone". Således har Sony Ericssons aktuelle topmodel Xperia Arc en skærm på hele 4,2 tommer, hvilket klart kan være en ordenlig moppedreng at have i lommen.

Alternativet har hidtil været at købe en smartphone i en mindre fysisk størrelse, men dette går næsten altid ud over brugeroplevelsen, der bliver markant dårligere. Tag f.eks. HTC Wildfire, som virkelig er LANGT væk fra topmodellen HTC Sensation.

Her er Sony Ericsson Xperia Ray dog en undtagelse. På forunderlig vis giver mobilen både kraftig ydelse og et kompakt design, uden man bliver frustreret over manglede power og performance.

Skærmen er 3,3 tommer (480 x 854 pixels), processoren 1 GHz, kameraet 8,1 megapixels og den kan optage video i HD-kvalitet - nå ja, så vejer den forresten kun 100 gram.

Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Veludført brugeroplevelse

Brugerinterfacet ligner det, som vi så på Xperia Arc og Xperia Neo. Det vil sige Android 2.3.3 (bliver opgraderet til 2.3.4 senere på året), tilført Sony Ericssons tilpasninger af menu og brugeroplevelse, så selv gamle Sony Ericsson-fans kan føle sig velkomne.

Menuen på Ray kan, som på de øvrige modeller, vise programmerne efter alfabetisk orden, mest anvendte osv. Derudover har Sony Ericsson lavet deres egne tilpasninger i Android-systemet, uden at det "ødelægger" Android, men er med til gøre det mere overskueligt.

Det er faktisk overskueligheden og letheden i betjeningen, der i forhold til HTCs Android-brugerflade, HTC Sense, er kendetegnet ved Sony Ericsson nyere modeller. Hos HTC er Sense efter min mening blevet mere og mere rodet i takt med lanceringen af nye mobiler.

Sony Ericsson kunne dog have forbedret oplevelsen yderligere, hvis man havde taget de fire hjørneikoner der kendes fra Xperia Mini, med over på Ray.

Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Hvor meget hænger det så?

Kombinationen af en lille smartphone og gode specifikationer bringer tankerne hen på, om det overhovedet kan lade sig gøre på fornuftig vis. Og her er svaret et højt og rungende JA!.

Jeg ved ikke præcist hvad Sony Ericsson har gjort. Men konklusionen bliver, at den daglige betjening opleves som let og flydende. Jeg har slet ikke haft fornemmelsen af, at bruge en "mid-range"-mobil.

I de fleste tilfælde har oplevelsen af Ray været som på Arc - blot i et mindre fysisk layout.

Musik og radio i Sony Ericsson kvalitet

Xperia Ray er også en rigtig fin musikmobil, hvor der endda er mulighed for at søge sangtekster og YouTube videoer, direkte fra "spiller nu"-vinduet.

Radioen er helt straight og fungerer uden problemer.

Headsettet som medfølger i salgspakken er modellen Livesound MH 1, som er af in-ear typen. Man kan også tilslutte sine egne hovedtelefoner, da stikket er standard 3,5 mm jackstick.

Forrygende godt kamera

Jeg synes Ray overrasker ganske meget på kameradelen. De 8,1 megapixels med sensortypen "Exmor R", gør det virkelig godt.

Som du kan se i galleriet nedenfor, er billederne pæne - selv i modlys.

Kameraet starter desuden ganske hurtigt op, så ens motiv ikke forsvinder, mens man venter. Som på andre mobiler, er billeder i mørke omgivelser ikke så gode, hvilket altså er som forventet.

Der er autofokus og scenegenkendelse så kameraet altid benytter den bedst mulige optagetilstand, men under motorhjelmen findes også en lang række andre indstillinger, som forøger værdien af kameraet, blandt andet "touch fokus", hvor man med et prik på skærmen, kan flytte fokuseringspunktet.

Oven i dette kommer, at Ray har et godt galleri som indlæser selv store fotosamlinger ganske hurtigt. I galleriet integreres også fotomapperne fra Facebook.

Fotos taget med Xperia Ray

Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

God til SMS, fornuftig til internet

Er du en SMS-haj er Ray en mobil du bør overveje. SMS-delen er lækkert udført, og hurtig at betjene. Der er endda små "flueben", der markerer om en besked er blevet afleveret til modtageren.

Tastaturet kan enten være standard T9-layout eller fuldt QWERTY, hvor alle bogstaverne er på skærmen. Begge dele fungerer fint, men mine meget store fingre rammer desværre ikke altid de rigtige bogstaver. Heldigvis redder ordbogen så i mange tilfælde mine stavefejl.

Internet-browseren er til trods for skærmens lille størrelse helt fornuftig at bruge. Selv de store hjemmesider kan benyttes, uden man skal vente en evighed.

Bruger ikke meget strøm

Smartphones bruger normalt RIGTIG meget strøm. Men det er som om, at Sony Ericsson har optimeret en hel del ting i forhold til strømforbruget i Xperia Ray.

Jeg kommer gennem arbejdsdagen og hele aftenen uden at mangle strøm. Og det til trods for et højt dataforbrug, synkronisering af tre mailkonti samt Facebook. Samtaler og SMS'er har jeg heller ikke sparet på.

En dag havde jeg hele 17 timers drift, og så var batteriet i øvrigt stadig på 20 procent.

Der er desuden en strømspare-funktion der kan deaktivere synkronisering, GPS, Bluetooth osv., når batteriet når ned på en bestemt niveau. Dette kan trække ekstra lang driftstid ud af mobilen. Men funktionen husker ikke altid at slå alle funktionerne til, når batteriet igen kommer over det kritiske punkt.

Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion: Holder, hvad den lover

Sony Ericsson Xperia Ray ligger godt i hånden og passer fint i ens bukselomme. Designet med en fysisk home-knap, og to touchfølsomme taster på fronten, fungerer godt i dagligt brug.

Jeg er ikke blevet lovet en top-featured smartphone, da jeg fik Ray ind af døren, men det er næsten som om, det er endt med at være oplevelsen. Ray yder meget mere end man kan forvente - og bestemt mere end salgstrommerne har lovet mig.

Desværre er Ray lidt for dyr. Topmodellen Xperia Arc kan lige nu fås ned til 3.000 kroner uden abonnement (ifølge Mobilpriser.dk). Prisen på Ray er cirka 2.800 kroner.

Ray er en smartphone til seks ud seks stjerner, men prisen er for høj. Derfor ender vi på fem ud af seks.

Læs også:
- Mobiltest: Sony Ericsson Xperia Mini


Sony XPERIA Ray - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

heidi 18-10-2011 23:57:35

Rosen er lidt for flot må jeg sige.. EN kameratelefon med knivskarpe billeder og ikke noget med at tænke på lyset.. det holder sku ik...

du skal selv slå lys til og hvad angår den funktion med at vende kameraet om ligner virkelig noget fra de allerførste mobiler med kamera i- det er så dårlige billeder, at man tror det er løgn.. de er grumset og sløve..

zoom af billeder er heler ik helt godt.. og selve foto albumet har det med "fryse"..

Jeg er altså ikke helt overbevist...

0 0
kirol 11-10-2011 20:04:43

Kan nogen her hjælpe en der har fumlet sit fotoalbum væk på min RAY?
Jeg sku slette 1 billede og væk var hele mit album... :-(( Kan det gendannes???

0 0
AnnetteG 10-10-2011 16:23:54

Fin anmeldelse! Tror jeg ender med en Sensation XE, men Ray lyder godt nok også lækker til prisen. Bliver et svært valg..

0 0
Eriksen91 26-09-2011 12:58:57

Har undret mig meget over, at de små ikoner på telefonens front, altså homeknappen, tilbage og menuknappen ikke lyser i mørke som det gør på adskillige andre og enda en del ældre telefoner. er det ikke lidt dårligt ? Det vel ikke noget der kan gøres noget ved :) ?

0 0
dexter85 22-09-2011 23:32:56

Tusind tak for svarene!

0 0
Magnus 22-09-2011 22:08:58

1) Gratis (Google Navigation), kortet skal hentes over 3g, du kan dog pre downloade det meste af danmark. Du behøver dog ikke da det kræver meget lidt data for at navigere...

2) Ja

3) Teknisk set har den 1GB, det er dog kun 300mb af telefonens interne hukommelse du har adgang til. Der medfølger et 4GB SD kort, du kan dog vælge at installer helt op til 32 GB SD kort.

0 0
dexter85 21-09-2011 11:05:02

1) GPS og tilhørende kort er gratis med Nokia - hvad koster det med Sony Ericsson?
2) Kan den bruges som trådløst computer-modem?
3) Hvor meget intern hukommelse er der på den? Nogle steder læser jeg 300 mb andre steder 1 gb.

0 0
Morten 12-09-2011 13:15:12

Hvordan er de indbyggede højtallere i telefonen?

0 0
HelleK 12-09-2011 11:16:08

... hvorn f.. man får fjernet timescape fra homescreen'en på den her fætter ?? Jeg er ny på smartphone fronten men allerede meget glad ved min Ray

0 0
escand 08-09-2011 12:36:09

Det er mit første indlæg her på siden.
For lige skære det ud i pap, jeg er mobil-analfabet.
Jeg fik desværre stjålet min HTC wildfire som jeg egentlig var glad for, bortset fra at den blev langsommere med tiden der gik.
Nu er jeg på kig efter en ny/anden til ca. 2500 3000kr og har set på Ray. I skriver om den at der kun er 300MB og det er for lidt, kan man så ikke bare sætte et miniSD kort i den, eller er det noget helt andet det bruges til?
Jeg havde downloadet ca. 10 apps på wildfiren så vidt jeg husker.
Jeg ville blive glad for nogle forslag til hvad jeg skal køb. Det som jeg godt kunne lide ved Wildfiren var størrelsen da jeg tit tog den i bukselommen, det tror jeg kan være lidt bøvlet med de største mobiler.

0 0
Anna 06-09-2011 22:05:45

Er der nogen, der har prøvet GPS'en i Xperia Ray? Fungerer den tilfredsstillende? Jeg er nemlig ude efter en mobil med en god GPS i.

0 0
Mobilsiden.dk 07-09-2011 09:42:44

Hej Anna.. Jeg har ikke oplevet problemer med GPS'en i produktet.

0 0
Henriette 05-09-2011 00:15:22

Har lige været på Sony Ericssons eget website for at kigge lidt nærmere på telefonen. Og her står at skærmen er 3,7", og altså ikke 3,3" som du beskriver.
Ved ikke hvilket der er rigtigt, men håber da ikke at producenten selv tager fejl af deres produkter :)

0 0
Thomas Larsen 05-09-2011 11:37:24

Mystisk.. på forsiden under Ray står der 3,3" men under specifikationer står der 3,7"

Og iflg. GSMarea er det 3,3".. Så tror det er 3,3" men hvem ved :)

0 0
Henriette 05-09-2011 12:21:07

Meget mystisk. Og virkelig uprofessionelt, må man sige.

0 0
PLarsen94 30-08-2011 17:12:28

Du siger at det er rart at have en mindre mobil uden at gå på kompromis med performance. Alligevel giver du fem ud af seks, baseret på at en Arc koster kun 200 kroner mere.
Er det udelukkende på grund af skærmstørrelsen, for så modsiger du jo lidt dig selv.

Forresten er dette min første kommentar herinde. (;
Ville helst ikke virke negativ, men det virkede bare lidt underligt..

Fantastisk anmeldelse, udover ovenstående.

0 0
Martin 29-08-2011 20:04:55

Jeg kan læse mig frem til at den kun har 300mb er det ikke lige lidt nok??

Jeg har en desire nu og jeg har hele tiden problemer med for lidt plads :/

Og jeg har allerede App2SD men det er ikke alle programmer der kan flyttes

0 0
Mobilsiden.dk 29-08-2011 21:52:55

Hej Martin

Jeg har i testperioden ikke haft problemer i den retning. Men du har ret, det er nok lige i underkanten.

0 0
Martin 29-08-2011 22:32:28

hvor meget er det at Desire har??

0 0
Thomas Larsen 05-09-2011 11:40:26

Desire S har hele 1,1 GB intern hukommelse, mens Desire kun har 512 MB. Desire har 576 MB RAM, mens Desire S har 768 MB.Læs mere: http://www.mobilsiden.dk/nyheder/her-er-forskellen-pa-desire-og-desire-s,lid.14609/#ixzz1X4MwWee7

0 0
Mobilsiden.dk 29-08-2011 18:10:48

Hej Claus

Jeg har ikke selv oplevet problemer med homeknappen og oplåsning. Så jeg vil vurderevat det ikke er et problem.

Men det kan da være at der findes en app der kan slå det fra.

0 0
Anders 29-08-2011 20:00:39

Der kommer vel forhåbenlig en "lockscreen" frem inden man kan tænde telefonen, og så gør det jo ikke så meget hvis den tænder i lommen.

0 0
Mobilsiden.dk 29-08-2011 21:52:17

Hej Anders,

Ja, det gør der. Måske også derfor jeg ikke har haft problemer.

0 0
cJoey 29-08-2011 13:22:07

God anmeldelse, men du kan ikke bare finde på dine egne ord.

Skriv dog noget der giver mening i stedet.

0 0
29-08-2011 15:32:00

Kan godt være ordet ikke findes, men syntes da det giver mening;-)

0 0
Thomas Larsen 29-08-2011 12:38:01

Hvornår kan den købes??

Kan hverken finde noget på SonyEricsson eller andre steder?? Og eftersom i har lavet en anmeldelse, går jeg ud fra den er lige op over :)

0 0
Uncle Bob 29-08-2011 13:26:18

Jeg vil foreslaa brug af pricerunner eller kelkoo til at finde forhandlere. Mobilpriser er en tynd kop te paa det omraade.

Via de to naevnte sites kan man ogsaa finde forventet leveringstidspunkt, der ioejeblikket er 9. September.

0 0
29-08-2011 15:30:10

Jeg er personligt mere til Mobilpriser.dk, da man både får muligheden for at vælge med og uden abonnement. Men det er jo smag og behag:-) Kan også se der er kommet lidt flere forhandlere på nu.

0 0

Om brug af cookies