Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Test: Viaplay på mobilen

Test: Viaplay på mobilen

Vi har testet Viasats Viaplay on-demand videotjeneste til iPhone og Android.

Mobilsiden.dk har tidligere skrevet om tjenesten Viaplay, og nu er tiden så kommet til en grundig test af tjenesten. Viaplay er navnet på medieselskabet Viasats platform til on-demand video, og tjenesten giver mulighed for at se både film, live sport og TV-udsendelser fra Viasats kanaler såsom TV3 og 3+.

Jeg vil i denne test primært koncentrer mig om den mobile-del, som består af applikationer til både iPhone og Android, samt en neddroslet mobilversion, som kan tilgås via en webbrowser.

Selve Viaplays TV-applikationer og Viaplay til PC/Mac vil jeg ikke gennemgå, da vores kollegaer hos Flatpanels allerede har lavet en meget udførlig test af disse tjenester.

Se Flatpanels.dks test her.

Pakker til TV, film og sport

Selve Viaplay-tjenesten er opbygget som en pay-per-view tjeneste eller som en abonnementstjeneste. Det er altså muligt at købe indhold fra gang til gang for et mindre beløb. Et afsnit af Paradise Hotel koster f.eks. 9 kr., mens en film typisk koster omkring 39 kr.

I mobilapplikationerne og på mobil.viaplay.dk er det dog kun muligt at se indhold, såfremt man har abonnement på en af Viaplays pakker.

Viaplay giver adgang til en lang række populære serier fra TV3 og 3+, som f.eks. Luksusfælden, Paradise Hotel og Politistationen. Der findes en velassorteret filmdel med flere tusinde film, hvoraf omkring et tusinde film indgår Viaplays filmpakke, mens resten kan lejes on-demand.

Sportsdelen af Viaplay giver adgang til en lang række live sportsbegivenheder, såsom F1 og PGA tour.

Abonnementspakkerne, som er det mest interessante ved Viaplay tjenesten, koster fra 69,- pr. måned for adgang til TV-delen, 99 kr. per måned for adgang for TV- og film-delene samt 159 kr. for adgang til en komplet pakke med både TV, film og sport.

Applikationer til iOS og Android

Viaplay har en applikation til både iOS og Android, mens brugere af Symbian og Windows Phone er henvist til den neddroslede mobilversion. Viaplay til iOS og Android ligner hinanden til forveksling, og der er ikke de store forskelle i hverken opbygning eller funktion.

Applikationerne er logisk opbyggede og indholdet bliver præcenteret flot. Det er let at navigere rundt i de forskellige kategorier og det er let at finde netop det indhold man leder efter.

Når man først har fundet det indhold man ønsker at afspille, så trykker man blot på afspiller knappen, og så er det bare frem med popkornene og en halv liter cola.

Billede- og lydkvalitet

Film og TV-udsendelser starter hurtigt, og kvaliteten af billede og lyd er fremragende i forhold til, at indholdet bliver streamet til en telefon.

Viaplay skal virkelig have ros for den høje kvalitet, da det desværre er alt for sjældent, at ordentlig billede og lyd bliver prioriteret højt. Selv i komplekse scener med mange hurtige klip og utallige bevægelser fremstår billedkvaliteten knivskarp – både når telefonen benyttes på WiFI og 3G.

Nu skrev jeg, at kvaliteten i film og TV-udsendelser var fremragende - det samme kan desværre ikke helt siges om live sports udsendelserne, hvor der alt for tit er udfald og halvdårlig billedkvalitet.

Det er ikke helt fair at sammenligne live TV med TV-udsendelser og film, da der er tale om to forskellige måder at komprimere indholdet på. Live TV bliver komprimeret i realtid, mens TV-udsendelser og film bliver komprimeret på en helt anden måde. Det giver en væsentlig kvalitetsforskel i specielt billedkvaliteten, men det forklarer dog ikke helt de oplevelser jeg har haft med Live TV.

Jeg har alt for mange gange oplevet, at live sportsudsendelser på iPhone mister signalet efter 20-30 sekunder, hvorefter udsendelsen helt stopper. Det er ikke godt nok, når andre applikationer såsom TV2NEWS sagtens kan live streame på samme telefon uden problemer.

Bedre bliver det ikke på Android, selvom jeg dog ikke har oplevet samme afbrydelser af live TV. Live sports udsendelser kører bedre uden afbrydelser på Android, men billedkvaliteten er til gengæld ringere.

Der ses f.eks. tydelige deinterlacing striber på billedet, hvilket virker meget forstyrende - specielt når kameraet panorerer. Manglende deinerlacing af et TV-signal er en amatør-fejl, og det er under al kritik, at Viasat laver sådan en fejl.

Viaplays mobil-site
Viaplays mobil-site
Foto: Mobilsiden.dk

Neddroslet mobilversion

Viaplay har også en neddroslet version, som kan tilgås via en almindelig mobilbrowser på adressen mobil.viaplay.dk.

Denne del af Viaplay er beregnet til telefoner, som ikke kan køre applikationen til iOS eller Android - såsom Symbian eller Windows Phone.

Mobilversionen indeholder ikke lige så mange film og TV-udsendelser som applikationerne, da Viasat endnu ikke har rettighederne helt på plads. Sammenlignet med applikationerne, så er mobilversionen ikke nær så fin-pudset og navigeringen er heller ikke optimal – der mangler lidt finpudsning.

Manglende undertekster og login problemer

Et stort minus ved Viaplays applikationer til iOS og Android er manglende undertekster på samtlige film. Underteksterne er helt fraværende i både Android og iOS applikationen, hvilket kan gøre det svært at følge med i en film. Viasat lover dog, at der bliver arbejdet på at rette dette problem i fremtidige versioner af applikationerne.

Under testen har jeg et par gange oplevet problemer med at logge ind på tjenesten på iPhone-versionen af Viaplay.

Hvis man f.eks. starter applikationen, mens man benytter Wi-Fi, og så stopper applikationen og slår Wi-FI fra, så går applikationen helt i hårdknude og nægter at give adgang til videoindholdet.

Applikationen mener simpelthen, at brugernavn eller kodeordet ikke længere er gyldigt.

Selve streamingen af indhold er også en udfordring. På Wi-FI er der ingen problemer med billed- og lydkvalitet. Men på 3G er sagen en lidt anden. Viaplay-applikationen kører generelt godt over 3G, men live streaming kan være lidt udfordrende med talrige afbrydelser i specielt iOS applikationen. Afspilning af TV-udsendelser eller film over 3G virkede dog upåklageligt i testperioden.

Opsummering

Plus
+ Et varieret udbud af indhold
+ Meget fin billed- og lydkvalitet
+ Tilgængelig på både iOS, Android og via mobilt internet

 

Minus
- Manglende undertekster
- Problemer med login
- Live streaming virker ikke altid lige godt

Konklusion

Viasat viser vejen frem. Viasats Viaplay tjeneste viser helt klart vejen frem med muligheden for at modtage indhold på mange forskellige platforme. Viaplay applikationerne er ikke perfekte, men det er meget tæt på, da de fleste fejl næsten må betragtes som skønhedsfejl, der med lethed kan rettes.

Hører I efter på TV2 og DR - det er sådan man laver en video applikation!

Viaplay får fem ud af seks stjerner.

Viaplay kan hentes på Apples App Store eller Google Android Market

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Helskov 07-09-2011 17:42:21

Det er en superbillig tjeneste hvis man som
Viasat kunde har den store Danmarkspakke. For så er Viaplay gratis.
Jeg nyder ihvertfald serier og film når jeg er på farten for firmaet. :-)

0 0
Thomas 07-09-2011 08:34:01

Hvorfor laver man ikke et mobilt HTML5 site i stedet for en app?

0 1
Johnny K. Olesen 07-09-2011 09:13:29

Viaplay har skam en mobilside på mobil.viaplay.dk.
Den virker fint på alle HTML5 kompatible mobilbrowsere.

Men som det fremgår at testen, så er det bare ikke det fulde indhold, som i applikationerne, der ligger på mobilversionen. Det er pga. af de rettigheder som Viasat har til visse film og udsendelser. Live streaming på mobil.viaplay.dk virker forøvrigt rigtig godt på mobil.viaplay.dk så forhåbentligt bliver applikationernes streaming også snart forbedret.

Det er altså mere et spørgsmål om rettigheder end teknologi.

0 0
Thomas 07-09-2011 11:11:04

Min point var at hvis de valgte at kode sitet 100% i HTML5 var der ikke brug for en App, eller rettere sagt 2-3 apps. Men det er vel i virkeligheden nok en lidt støre diskurion. Det er jo i realiteten kun meget få apps som ikke kan afvikles 100 % i html5 og det på af alle mobile platforme. Ja der er centrale apps/system funktioner facebook, mail osv. som kræver en desideret app for at integrerer med teleforne. Med det i mente bliver diskussionen omkring økosystemer pludselig irrelevant.

0 0
Johnny K. Olesen 07-09-2011 14:12:01

Det er stadigvæk et spørgsmål om rettigheder.

Viasat kan ikke uden videre streame alle udsendelser ukrypteret i H.264.
Såvidt som jeg har forstået, så kan Viasat sagtens streame alt indhold H.264 via HTML5, men rettighedshaverne har visse krav til DRM osv.

0 0
Thomas 07-09-2011 14:57:01

Ok, Men det må da være muligt at understøtte DRM i HTML5 eller?

Kunne i ikke lave en artikel omkring fremtidens Apps er den trationelle app på vej i graven, og går vi ind i en fremtid med Web apps som vi ser det i Google Crome OS?

1 0
Johnny K. Olesen 07-09-2011 15:38:54

Mig bekendt så er der endnu ikke DRM løsning til HTML5, hvilket er grunden til at medieselskaberne helst streamer via Silverlight (Microsoofts streaming løsning) eller via adobe Flash, som f.eks. kan indkapsle en H-264 stream i Adobes flash format.

Idéen med en artikel om Web apps vil jeg lige have i bagtankerne.

0 0
Hans Jákup Danielsen 06-09-2011 13:17:30

jeg synes nu at de er cirka 20%-40% for dyr...
disse priser ville passe noget bedre
49,- TV
79,- Film
99,- Sport
men helt klart det har fat i den rigtige idé

0 0
evilguy 06-09-2011 14:11:45

Om Viaplay er for dyrt i forhold til konkurrenterne er svært at sige. TV2 Sputnik, som ikke tage benyttes på ret mange apparater udover Sonys produkter og PC/Mac koster kr. 69,- pr. måned for TV adgang og 129 kr. for adgang til deres sportsudvalg.
Total pakken hos Sputnik koster 259,- kr. pr. måned.

Set i det lys er Viaplays priser vel rimelige? Jeg kunne dog godt ønske mig, at Viaplay ligesom Sputnik livestreamede alt indhold - det ville gøre Viaplay meget mere attraktiv.

0 0
Hans Jákup Danielsen 09-09-2011 13:00:22

nu var det ment i forhold til hvad jeg gider at betale for "3" kanaler...
sputnik burde også være billigere
det samme med nutv.dk

0 0

Om brug af cookies