3 har mindre end 3500 kunder

3 har mindre end 3500 kunder

Danmarks første udbyder af 3G-mobiltelefoni, 3, har tidligere ikke ville løfte sløret for mange kunder selskabet har fået i folden siden introduktionen i oktober. Men IT- og Telestyrelsens telestatistik for 2. halvår af 2003 kaster nu lys over sagen. Ved udgangen af 2003 havde 3 således nøjagtig 3.425 kunder og en markedsandel på 0,07 procent af mobilmarkedet.

Med mere end 4,7 mio. mobilkunder i Danmark er under 3500 kunder ikke alverden. Men 3’s danske direktør, Christian Jørgensen, er godt tilfreds. »Vores primære mål i 2003 var lanceringen og få nettet op at stå. Det har vi indfriet,« siger Christian Jørgensen, der dog ikke vil ud med, hvad 3’s mål er for 2004.

Teleanalytiker John Strand er dog langt fra imponeret over 3’s størrelse. »0,07 procent af markedet, det er ikke eksisterende. Omkostningerne ved at erhverve de kunder har været kolossale,« siger John Strand. Han skyder på at 3’s reelle kundetal kun er det halve, hvis man renser for partnere, medarbejdere og lignende.

Heftig debat om eventuel strålingsfare ved de nye 3G-mobilmaster har været med til at give 3G-telefonien et dårligt ry. Samtidig var der kun mulighed for at købe en bestemt, ikke særlig elegant, 3G-telefonmodel, da 3 gik i luften i oktober. Nu har 3 lanceret en ny og mere strømlinet telefonmodel på det danske marked, ligesom selskabet har lanceret en række tjenester, som eksempelvis netbank via 3G-mobilen. »Vi er i fuld gang med en række forskellige kampagner,« forklarer Christian Jørgensen.

Opkøbsrygterne svirrer i telebranchen i øjeblikket, og flere analytikere har peget på, at 3 eventuelt kunne købe et af de mindre lavprismobilselskaber, og på den måde få fat i en stor kundebase.

»Vores forretningsplan forudsætter ikke opkøb, men planen er fleksibel, og man kan derfor sagtens tænke sig forskellige scenarier. Hvis der kom nogen med et godt tilbud, ville vi kigge på det. Men det står ikke særlig højt på vores agendaen,« siger Christian Jørgensen.

Hi3G, som er 3’s officielle navn, står bag 3G-netværk i både Sverige, Italien, Østrig og England. I ingen af landene har selskabet synderlig succes. Bag selskabet står en Hong Kong-baseret rigmand.

»3 er den største fiasko på telemarkedet siden Iridium,« tilføjer John Strand. Iridium var et projekt med 50 satellitter, der skulle levere mobildækning overalt på kloden.

På trods af at Hi3G har mange penge i ryggen, mener John Strand at der er en grænse. »Folk, der har mange penge i ryggen er ikke nødvendigvis dumme. Hvis ikke Hi3G snart viser resultater, er der ingen tvivl om at snoren vil blive kappet,« siger John Strand.

»3G-telefoni kan ikke levere noget, som GSM-telefonien ikke allerede tilbyder,« understreger John Strand, der gætter på at der på næste uges mobiltelefoni-konference i Cannes i Sydfrankrig vil være eksempler på videotelefoni via GSM.

Opdateringer i sagen

Siden denne artikel er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald har bragt sagen videre. 5/2/2020 puplicerede vi en ny vinkel på sagen med en sag med fokus på Tip: Undgå dyre mobildata-regninger uden for EU – Forstættelsen om temaet kan læses her. Det sidste ord er ikke skrevet. Tjek seneste nyt her.