Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   4K til smartphones - Er det for meget?

4K til smartphones - Er det for meget?

Full HD på smartphoneskærme er tæt på standard, og nu lurer 4K i kulissen, men er 4K for meget til en smartphone?

Begreber som HD og Full HD er efterhånden velkendte ord, når vi taler smartphoneskærme, og skærme generelt. Men en ny betegnelse er ved at snige sig ind på markedet: 4K, der dækker over en skærm med endnu højere opløsning en tilfældet er med HD og Full HD.

4K UHD(Ultra high definition) har en opløsning på 3840x2160 pixels i 16:9 format, hvilket er 4 gange mere end tilfældet er med Full HD, hvor opløsningen er på 1920x1080 pixels.

Samsung har allerede annonceret, at de forventer at præsentere smartphones med 4K i 2015, og meget tyder på at flere producenter vil følge trop.

For store TV-skærme giver det måske god mening, at lave opløsningen endnu højere end den er i dag, men hvad med smartphones, hvor skærmstørrelsen er væsentlig mindre end en TV-skærm?

Vi har spurgt Rasmus Larsen fra Flatpanels.dk, om den super høje opløsning i 4K giver mening på en smartphone:

”Jeg mener det er i overkanten, og ser det lidt som et parameter producenterne anvender til at sælge deres produkter. Det kan sammenlignes lidt med megapixel-ræset, der tidligere har været omkring kameraer”

”At presse så mange pixels ned i en lille skærm giver ikke mening, da øjet skal meget tæt på skærmen for at kunne se forskellen, og da de fleste ikke holder deres smartphone helt op til øjet, vil man ikke få udbytte af den høje opløsning” siger han.

Han mener desuden at 4K vil være ”overkill” selv på gængse tablets med en typisk skærmstørrelse på omkring 10 tommer.

Men hvor meget skal producenterne så presse skærmene?

Rasmus Larsen mener, at Apple er godt i mål med deres Retinaskærme på iPhones, der har en opløsning hvor den skal være. Til gengæld kan Apple forbedre deres skærme på andre punkter.

”Man kan ikke entydigt kategorisere en skærm som god, bare fordi den har en høj opløsning. Der er andre ting producenterne kan gøre bedre, som for eksempel evnen til at gengive farver korrekt eller god kontrast” siger han.

Han tror desuden, at ræset omkring opløsning på mobilskærme vil dø ud i løbet af et par år, da forbrugerne simpelthen bliver mættede.

Når vil skal vurdere kvaliteten af skærmen, er der mange andre parametre der spiller ind, end blot antallet af megapixels. Pixeltæthed, personens syn, afstanden til skærmen, mængden af lys og flere andre faktorer har også betydning, hvorfor en samlet ligning med alle disse parametre vil blive utrolig kompleks.

Vil du vide mere om opløsning og det menneskelige øjes evne til at opfatte verden, kan du komme godt på vej med denne video, der helt overordnet stiller spørgsmålet: What is the resolution of the eye?

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

07-05-2014 09:03:44

Eftersom skærmstørrelsen gradvist bliver større, så skal opløsningen jo også stige ellers får vi jo ikke det høje ppi.... Og hvis det er godt nok tankegangen der skal råde, så kørte vi alle jo stadigt i hestevogn....

0 3
TF 07-05-2014 14:05:26

Vis folk ikke kan se forskel hvorfor så ikke bruge tiden mere fornuftigt ?

2 0
06-05-2014 15:47:34

Jeg synes at 320ppi+ pixels er fint til mig. Min telefon har lige nu 441ppi, og jeg kan faktisk godt ane en smule af pixelerne når jeg tar næsten helt frem til skærmen! En perfekt skærm til mig ville være på 500ppi hvor det er decideret umuligt at kunne ane pixels og hvor billedet bare ligner et malet billede!

Min mening ved en perfekt-ppi-skærm er ved 500ppi, både ved 4-10 tommer, men har det nu fint med 320+ ppi

0 0
TF 06-05-2014 22:41:07

Du må have super øjne for jeg kan ikke se forskel over 320 PPI og der over fra normal læse afstand og mit syn er helt fint og næsten lige blevet Checker efter :-)

0 0
Om brug af cookies