Afsløring: NSA-aflytning af danske fiberkabler

Dokumenter fra Snowden afslører samarbejde mellem NSA og FE, der giver NSA adgang til danske fiberkabler.

Afsløring: NSA-aflytning af danske fiberkabler

Tophemmelige NSA-dokumenter afsløret af Edward Snowden viser, at Forsvarets Efterretningstjeneste(FE) og National Security Agency(NSA) har samarbejdet om adgang til danske fiberkabler, skriver Information.

Samarbejdet går angiveligt ud på, at give NSA adgang til at tappe informationer fra fiberkabler, der løber gennem Danmark. På den måde kan NSA opsnappe internet- og teletrafik, og derved lader det til, at Danmark bidrager aktivt til NSAs mål om at overvåge globalt.

Danmark er et knudepunkt i Norden for internettrafik, og derfor særdeles attraktiv for NSA, der via de danske kabler også kan hente oplysninger til og fra andre lande, som for eksempel Rusland.

Aftalen er blevet afsløret via et dokument til den tidligere NSA-chef Keith Alexander, forud for et møde mellem NSA og danske FE i sommeren 2012. Dokumentet er stemplet ”Tophemmeligt” og siden blevet lækket af whistlebloweren Edward Snowden.

Når NSA laver lignende aftaler med andre lande, er det kotyme ikke at spionere mod det land der levere oplysningerne. Tjenester som FE, foretager formentlig også en form for grovfiltrering af data, inden de leveres til NSA.

Danskerne skal dog ikke føle sig alt for sikre på, at de ikke bliver overvåget af NSA, da en lignende aftale i et andet land, på samme fiberlinje, vil give NSA adgang til de danske oplysninger.

Kilde: Information

Efterfølgende nyt om sagen

Siden vi kørte denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke lade være. 15/8/2011 fortsatte vi fortællingen med artiklen om TDC vil ikke grave fiber ned – Den kan læses her. Det sidste ord er ikke skrevet. Tjek seneste nyt her.