Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Analyse: Microsoft kan få succes med Windows Phone 7

Analyse: Microsoft kan få succes med Windows Phone 7

ANALYSE: Den nye mobilplatform fra Microsoft kan blive en succes. Det kræver fejlfri software, hardware der spiller, og at samarbejdspartnerne genvinder troen på et lille mirakel. Det mener Mobilsiden.dk's chefredaktør, John G. Pedersen.

Her ses brugerinterfacet Metro på Windows Phone 7
Her ses brugerinterfacet Metro på Windows Phone 7

Mandag den 11. oktober er Microsoft klar til at præsentere deres endelige udgave af mobilplatformen Windows Phone 7, og de første smartphones med systemet vil se dagens lys.

Microsoft har pt. ikke den store succes med mobiltelefoner. Selv personer uden indsigt i mobilbranchen vil komme frem til den konklusion, hvis de blev vækket midt om natten.

Ikke desto mindre har den amerikanske software-virksomhed arbejdet på højtryk, for at byde ind med en moderne mobilplatform.

Navnet "Windows Mobile" er nu udskiftet med det mere nutidige "Windows Phone 7" og hele den gamle Windows Mobile-kode er skrottet. Udviklerne er ganske enkelt blevet bedt om at starte helt forfra - næsten da.

Microsoft har tidligere høstet store roser for medieafspilleren Zune HD, og det er netop de gode ting fra denne platform, som er flyttet med over i Windows Phone 7-udviklingen.

Lækkert interface

På Windows Phone 7 er den grafiske brugerflade fuldkommen gentænkt og blevet til "Metro". Fremover betjenes mobilen kun med fingrende og den gamle stylus, som blev brugt til at prikke på skærmen, er helt væk.

Metro benyttes også på XBox 360.

Microsoft har siden præsentationen af Windows Phone 7 i februar 2010 løbende vist nye versioner af brugerfladen frem - der gang for gang har imponeret.

Ud fra de gange, jeg har prøvet interfacet, må jeg sige, at det opleves ualmindeligt lækkert og meget inspirerende. Fordelen er, at det på ingen måde ligner noget, man har set før. Dermed forbinder man ikke per automatisk udtrykket med "en kopi af iPhone".

Windows Phone 7 er SÅ meget anderledes, end det Microsoft tidligere har haft på mobilområdet. Og netop derfor tror jeg mange vil være parate til at give systemet en fair chance.

Mobilerne SKAL fungere

Microsoft har med Windows Phone opsat en række hardwarekrav, som mobilproducenterne skal efterleve, for at kunne få lov at benytte den nye platform. Det skulle sikre, at der ikke kommer Windows Phones ud på markedet, som fungerer helt vildt ringe eller langsomt.

Netop hardwaren er vigtig for Microsoft. Apple viste med iPhone, at det faktisk KAN lade sig gøre at lave mobiler, der i interface og brugeroplevelse ikke halter.

Der er altså ingen undskyldning for at lave noget, der hænger, eller ikke fungerer optimalt. Hvis Microsoft vil tilbage for alvor, handler det om at tage hele brugeroplevelsen seriøst.

Nøglen ligger hos virksomhederne

Windows Phone 7 bliver ikke et consumer-produkt - i hvert fald ikke fra starten. Ved lanceringen kommer tech-interesserede og first-movers til at være de første, som kaster sig over de nye mobiler. Dernæst følger virksomhederne.

Med integrationen af Microsoft Exchange i mange store virksomheder, er Windows Phone netop et kærkommet udspil. Jeg tror mange større virksomheder, som er afhængige af mail på farten, kalender- og kontaktsynkronisering, fra sidelinien har fulgt med i Microsofts nye planer på mobilmarkedet.

Virksomhederne skifter ikke bare sådan lige IT-infrastrukturen - blandt andet fordi det er dyrt, og ofte kræver efteruddannelse af medarbejderne. Derfor er det naturligt, at der sandsynligvis er en større kundebase med gamle Windows Mobile telefoner, som bare venter på at blive aktiveret.

De seneste tal jeg har hørt fra Microsoft er, at der stadig er nogle hundrede tusinde aktive mobiler med den gamle Windows Mobile-platform. Mon ikke et par stykker af dem, bliver skiftet ud med en ny Windows Phone?

I øvrigt er Microsoft Exchange den ledende mailplatform i virksomhederne i blandt andet Danmark.

Det starter mandag

Bolden begynder at rulle mandag den 11. oktober, hvor Microsoft præsenterer verdenspressen for Windows Phone 7 i en færdig version - et pressemøde Mobilsiden.dk naturligvis dækker.

Samtidigt vil mobilproducenterne komme med deres bud på, hvordan den fysiske enhed skal se ud.

Jeg tror, Microsoft faktisk har en unik chance for at få et fornuftigt salg hos virksomhederne, og jeg er slet ikke så negativ indstillet, som analysehuset Gartner, der fornyligt meldte ud, at Windows Phone 7 vil floppe.

Samtidigt er jeg også rimelig sikker på, at det bliver svært for Microsoft at hente markedsandele hos privatkunderne.

Så nu er spørgsmålet, om det hele mandag fungerer maksimalt og er SÅ imponerende, som Microsoft selv har været med til at lægge op til. De første mobiler med Windows Phone 7 ventes i butikkerne i starten af november.

Mobilsiden.dk dækker Windows Phone 7 lanceringen live mandag.

Læs også:
 - Web-TV: Ingen gamle mobiler får Windows Phone 7
 - Web-TV: Windows Phone 7 folder sig ud
 - Web-TV: 14 minutter med Windows Phone 7

Web-TV: Ingen HTC Sense på Windows Phone

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Allan Olsen 11-10-2010 23:03:09

Kan ikke helt forstå argumentet omkring, at Exchange skulle få virksomheder til at kigge nærmere efter WinMobile.

For et par år siden var WinMobile sikkert den bedste løsning til at køre op mod en exchange server, men idag sync'er man uden problemer gennem både Nokia Business, Android og Iphone. Det gør vi i hvert fald på min arbejdsplads.

Exchange håndteringen er dermed ikke noget, der vil få mig til at vælge WinMobile som firmaphone næste gang.

Ud fra din artikel, der påpeger at WinMobile får svært ved at kapre privatkunder, kan vi så konkludere, at eftersom firmakunderne ikke er tvunget til at bruge Windows på deres phones for at sync'e op imod Exchange, at der ikke findes et oplagt kundegrundlag for dette styresystem?

0 0
Michael 09-10-2010 21:41:33

Personligt elsker jeg designet/layoutet(Metro), men Microsoft har kopieret Apple alt for meget. De starter ud med en halvfærdig udgivelse, der ikke har alle de funktioner, de gerne vil tilbyde. Hvad der er værre er, at de kopierer Apples kontrolmani, og det bryder jeg mig ikke om. Indtil jeg fandt ud af det, havde jeg besluttet, at min næste mobil skulle være en WP7, men efter hoppede jeg på android...
Men, jeg tror heller ikke, at WP7 flopper. Det kan Microsoft simpelthen ikke tillade.

0 0
Mobilsiden.dk 10-10-2010 10:31:07

Jeg tror kontrol er nødvendigt for Microsoft og hen af vejen bliver det også nødvendigt for Google i forhold til Android.

Prøv at se hvor mange VIRKELIGE DÅRLIGE telefoner på WM 6.x der kom på markedet - simpelthen fordi Microsoft bare solgte licensrettighederne til hardwareproducenterne, uden nogen form for kontrol. Havde der været kontrol var Xperia X1 og X2 fx. aldrig gået igennem.

Det samme er ved at ske med Android - blot ikke så udtalt endnu. Men her er der også LANGT mellem brugeroplevelsen fra den billigste Android-mobil til den dyreste.

Problemet er, at forbrugerne måske køber en HTC Wildfire (fordi den er billig) og forventer at få samme oplevelse som på en HTC Desire; "Ja, men de ser jo ens ud og er begge med Android. Så hvorfor ikke spare".

Jeg ville da ønske, at Microsoft også havde kvalitetskontrol i forhold til Windows-systemerne. Systemet fejler som sådan ikke noget - men når man tillader at en hardware-producent sælger det på en billig og utilstrækkelig hardware, ender det i en dårlig brugeroplevelse og i "Næste gang skal jeg have Mac - det kører jo bare". Ja, præcis! Fordi Apple har kontrol med hele processen.

0 0
Michael 11-10-2010 12:39:13

Men det passer jo bare ikke. Der har været rigelig med problemer med Apple produkter, eks. opdatering til iOS 10.6.4 og Safari 5. Så Mac "kører jo bare" ikke. Det er måske opfattelsen at Apple er fejlfri, men det er ikke sandt.
Det kan godt være, at der har været mange virkeligt dårlige WM 6.x telefoner, men det var altså også i høj grad styresystemets skyld. Det var langsomt på alt under en snapdragon processor, og den har kun været i brug i hvad? 1 år? Og den er stadig ikke forfærdelig udbredt, og da slet ikke på billige telefoner.
Selvfølgelig er det godt, at Microsoft sætter nogle mere realistiske minimumskrav til hardwaren på WP7 telefonerne, men det er deres kontrol over softwaren, der irriterer mig. De starter jo præcis som Apple med ikke at ville tillade softwareudviklere at få adgang til alle såkaldte "API"s. Samtidig kan man ikke "sideloade" applikationer, de skal igennem Microsofts marked, hvilket gør, at Microsoft har en høj grad af kontrol over, hvad jeg putter på min telefon(hvis jeg altså køber en WP7). Som jeg ser det: Hvis jeg vil ha "porno" på min mobil, så rager det ikke hverken Apple eller Microsoft, men det mener de åbenbart det gør. Det synes jeg er noget fis.

Med venlig hilsen

0 0
10-10-2010 11:22:27

Nu er der jo både fordele og ulemper ved kontrol. Anroid giver gode muligheder for innovation og åbner dermed op for mini android mobiler såsom SE x10 mini eller HTC Sense. Hvis der kommer for meget kontrol kommer det til at lægge en dæmper på innovationen. HTC Sense var en af de vigtgste årsager til at jeg købte en Desire frem for en konkurrerende mobil.

Hvis google vælger at øge kontrollen med android, så bør det være så lidt som muligt.

0 0
09-10-2010 18:39:16

Nu er WP7 trods alt ikke udkommet så det er for tideligt at skyde det i sænk allerede. WP7 er meget forskelligt fra konkurrenterne og tilbyder dermed et reelt alternativ, hvilket er dets største styrke.

Baseret på det jeg har set indtil videre er jeg dog enig i den kritik andre er kommet med, det virker livsfarligt gabende kedeligt og personligt er jeg også i mod unødige animationer i selve brugerfladen. Den animation der kommer hver gang man trykker på noget på hovedskærmen er sikkert meget sjov den første uge, men resten af tiden er den formentligt bare træls.Desværre er WP7 ikke den eneste med den slags animationer iOS og Symbian har dem også.

0 0
jessie 09-10-2010 14:26:13

Jeg tror også at det kræver flash multi ligesom på Android hvor man bare kan holde en knap nede og skifte mellem kørende programmer og ændre funktioner som ændre styresystem har men det kan jo sagtens komme i en opdatering men ellers det meget fint ud

0 0
BSG 09-10-2010 11:06:48

"Det kræver fejlfri software"

Det vil sige at telefonen er død ved fødsel.

0 0
Phillyboy 09-10-2010 00:39:18

John G skal ha ros for at han altid siger sin oprigtige mening og det håber jeg han blive ved med. Men dette WP7 er altså ikke så flot og slet ikke når vi hører at der er brugt millionrer af dollars på det, jeg mener vi sætter os ikke ned med en fantastisk nyskabelse som egentlig kunne ventes ar et mega firma som Microsoft..

0 0
Mobilsiden.dk 09-10-2010 13:46:51

Hej Lars.

Det kan jeg godt love, at jeg bliver ved med at gøre :-)

Men i øvrigt synes jeg Metro på WP7 ser megafedt ud...

0 0
Allan Olsen 11-10-2010 22:48:29

Opbygningen af det såkaldte Metro er noget mere anderledes/nyskabende end eksempelvis det nye Symbian. De første video'er af Metro har ikke imponeret mig, men jeg tager bestemt til efterretning, at John synes det er "megafedt". Han har trods alt en "rimelig" erfaring i mobilverdenen.

Designet virker umiddelbart meget sort og.... øhhhhh....pastelfarvet(what!!!). Ofte virker skærmbillederne asymmetriske, fordi der tilsyneladende kan slides i flere retninger.

Må ned og lege med sådan en phone en dag, så man kan se hvad det går ud på.

0 0
Jim Flower 08-10-2010 22:17:02

nu tiltaler john g sig selv i 3. person. hvad bliver det næste for familiefortagnet, mobilsiden.dk

0 0
Mobilsiden.dk 09-10-2010 13:46:14

Hej Jim. Ja, det kan jeg godt se var lidt uheldigt. Jeg baksede med at få en linie ind, som beskrev at det var min mening og analyse ;-)

Har du et forslag til en anden formulering, så retter jeg gerne.

0 0
Christoffer 08-10-2010 20:55:28

helt enig med BE det er en rigtig grimt brugerinterface jeg vil hellere foretrække Android og IOS ja endda Symbian i forhold til WP7 det er nok den grimmeste og kedeligeste interface jeg har set jeg er ligeglad om det er flydende og smukt at se på det kan umuligt være pænere end interfacet på Samsung Galaxy S kom igen Microsoft.

0 0
BE 08-10-2010 17:36:05

og hvad så, den brugerflade er noget af det grimmeste jeg overhovedet har set.
- Det bliver næppe den mest foretrukne telefon i verden, tværtimod(!), og måske på trods af at alt virker fint og fornuftigt.

0 0
Peter 11-10-2010 18:26:28

MS. Det er en ommer

0 0
Jimmy 10-10-2010 22:02:56

Jamen så holder du bare til den du nu kan li

0 0

Om brug af cookies