Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Android L - en drøm for lyd, foto og video-entusiaster [BAGGRUND]

Android L - en drøm for lyd, foto og video-entusiaster [BAGGRUND]

Googles nye Android-system får nye features som kan sikre perfekt lyd, og langt bedre video og fotos.

I travlheden under Googles I/O 2014 keynote, blev nogle store forbedringer i Googles nyeste Android L forbigået. Gemt bag de største nyheder i Android L finder man dog nogle godbider i L’s dokumentation som er værd at hive frem. Især til lyd-, foto- og video- entusiaster vanker der nogle store landvindinger.

Læs også: Her er de 5 vigtigste nyheder i Googles nye Android

Ekstra rå billeder

I dokumentationen for Android L tyder det på at Google har til sinde at give foto-entusiasterne kraftfulde værktøjer til at få bedre billeder ud af kameraet. Første hint findes i kamera-API’en, et interface som udviklere har adgang til.

Nu er det muligt for app-udviklere at få adgang til manueller indstillinger som blænde, lukkertid og ISO. App-udviklere vil også få adgang til lynhurtig sekvenser, hvor billeder kan snappes op til 30 gange i sekunder, hvis mobilens hardware ellers tillader det.

Dermed vil fremtidens kamera-apps fremover kunne meget mere end at tilføje filtre, men også give en bred vifte af manuelle indstillinger til kreative fotografer. Ikke nok med det, så vil det blive nemmere at efterbehandle billeder i software som Adobe Photoshop for Android L vil gøre det muligt at optage billeder i Adobes RAW-format, fremfor de komprimerede JPG-filer.

Se også: Her er fotografernes top 20 over foto-apps til mobilen

Det vil blive større, men også langt mere detaljerede filer, der kan hives ud af mobilerne. Adobes RAW-filer, kaldet DNG, kan fremkaldes på de fleste redigeringsværktøjer og kan rette op på undereksponerede eller forkert farvetemperatur uden at billedet bliver forringet.

På videofronten vil Android L også blive bedre. Android L understøtter H.265-indkodning, en ’codec’ som skal afløse den nuværende H.264-standard med klarere og højere opløsning – uden at filerne vil fylde mere.

Til filmentusiasterne er der også glædeligt nyt. Lukkertiden kan nu styres og man kan derfor opnå et look der minder mere om det store lærred end hjemmevideoer.

For at Android kan indgå i professionel billed- og videoproduktion kommer man ikke uden om at de små kameramoduler er begrænsede. Kameragiganten Nikon har dog meddelt at næste generation af digitalkameraer, herunder spejlreflekser, vil anvende Android.

Sådan ser bedre lyd ud. Afbilledet her er lydspektret i Android L (nederst) i forhold til Android 4.4 KitKat når CD-lyd i 44 kHz bliver afspillet i 96 kHz. Lydbilledet i Android L er meget renere.
Sådan ser bedre lyd ud. Afbilledet her er lydspektret i Android L (nederst) i forhold til Android 4.4 KitKat når CD-lyd i 44 kHz bliver afspillet i 96 kHz. Lydbilledet i Android L er meget renere.

L for lækker lyd

Hifi-entusiaster og musikere har længe rynket på næsen af Android mobiler og tablets. En stor del af forklaringen ligger i den måde som Android styresystemet hidtil har behandlet lyd. Der har manglet en protokol der kan nedbringe den såkaldte ’latency’, den tid det tager at behandle lyd-input ved musik-optagelser. Det er slut nu for Android L nedbringer latency fra op mod 0,6 sekunder ned til bare 0,02 sekunder.

Selve lydkvaliteten får også et løft. Tidligere var 16-bit og 48 kHz lyd, eller CD-kvalitet, det bedste Android kunne håndtere. Loftet nu hævet til 24-bit og 96 kHz. Dermed vil Android L kunne indgå i produktion i studiekvalitet. Afspiller man 44 kHz lyd er konverteringen til 48 eller 96 kHz også forbedret så der nu optræder færre fejl.

Sidste store forbedring er muligheden for dedikeret USB-lydudgang. Nu er det muligt helt at omgå telefonens eller tablettens, ikke altid lige HiFi-venlige lyd-chip, og i stedet at anvende en ekstern en af slagsen. HiFi entusiasterne kan derfor koble mobilen til deres ,dyrt indkøbte, USB-digital/analog konverter, og få optimal lyd.

Mange af disse forbedringer til Android er dog kun i fosterstadiet indtil videre. App-udviklere og producenter skal først lige få deres software og opdateringer ud, hvilket vi først kan vente os at se i stor stil i løbet af 2015. Men Android L synes at inkorporere værktøjer til andet end medieforbrug, nemlig medieproduktion.

Kilde: Geeknizer.com

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies