Ansigtsgenkendelse bør midlertidigt forbydes i EU

Indtil vi ved mere om ansigtsgenkendelse ved brug af kunstig intelligens, skal det forbydes i EU - det mener EU og nu også Google.

Ansigtsgenkendelse bør midlertidigt forbydes i EU

Der er fart på udviklingen af ansigtsgenkendelse og teknologien bag, hvor der i høj grad bruges kunstig intelligens. Begge dele finder vi allerede i indbygget i vores mobiltelefoner, hvor det kan opleves som værende praktisk og smart, og i fx Københavns Lufthavn, hvor det automatisk tjekker dit pas og ansigt stemmer overens. Men teknologien kan også bruges til meget andet end det, og faktisk ved vi så lidt om det, at det indtil videre er fornuftigt at forbyde det i EU.

I fredags blev et dokument fra en arbejdsgruppe under EU-Kommissionen lækket, hvori der står, at der overvejes at lave et totalforbud mod ansigtsgenkendelse på offentlige arealer som togstationer, stadioner og shoppingcentre i en periode på tre til fem år. Googles Administrerende direktør, Sundar Pichai, bakker op omkring forslaget, skriver Reuters.

Googles direktør: ansigtsgenkendelse skal forbydes

Forslaget fra EU-kommisionen får opbakning fra selveste Sundar Pichai, der også mener at ansigtsgenkendelse bør forbydes midlertidligt. Google har længe brugt kunstig intelligens, blandt andet i deres digitale assistent og i høj grad i Duplex, og er blandt de største spillere på markedet. Teknologien kan i teorien bruges til ubehagelige formål, og det er fornuftigt at regeringer afventer og holde øje med udviklingen:

“Måske er der behov for en tænkepause, inden vi virkelig overvejer, hvordan den bliver brugt,”

Siger Sundar.

Modsat får forslaget ingen opbakning fra Microsoft, der også er en af de helt store spillere inden for kunstig intelligens. Microsoft-præsidenten Brad Smith mener det vil være forkert at stoppe brugen af ansigtsgenkendelse, men at det er vigtigt at undgå, at teknologien bruges til masseovervågning.

Læs også: Er du spændt på 5G-netværket?

Forbud mod ansigtsgenkendelse i Danmark

Ansigtgenkendelse har også været diskuteret herhjemme, efter at Københavns Politi sidste år meldte ud, at det ville være en “kæmpe fordel” for dem, hvis de fik mulighed for at bruge ansigtsgenkendelse i opklaring af forbrydelser.

Men her er ikke alle partierne enige. Alternativet så sent som i dag har fremlagt et lovforslag om at forbyde brug af ansigtsgenkendelsesteknologi i Danmark. Mens Dansk Folkeparti og Venstres Inger Støjberg har talt varmt om teknologien.

Læs også: 5G telefoner hos de danske teleselskaber

Ansigtsgenkendelse og kunstig intelligens er imponerende, men også skræmmende

På vores mobiltelefoner bruger vi i høj grad begge dele. Ansigtsgenkendelse når mobilen skal låses op og når der skal betales i supermarkedet. Kunstig intelligens oplever vi ikke på samme måde, selvom det er dybt integreret i mobiltelefonen og de tjenester vi bruger. Det hjælper med at tage bedre billeder, gøre mobilen hurtigere, holde længe på batteriet samt finde søgeresultater på Google. Det virker ganske harmløst.

Men når man som dansker kommer til Kina og ser mængden af overvågning, og derudover ser hvor langt teknologien i overvågningskameraerne er, så er det svært ikke at blive skærmt af det. Disse helt nye overvågningskameraer kan automatisk, genkende dig på dit ansigt, meget nøjagtigt registere din krops bevægelser og meget mere. I kombination med 5G-teknologien, hvor de mange celler meget nøjagtigt kan lokalisere en mobiltelefon, så frygter mange teknologien og dens udvikling.

Det kan frygtes at teknologien kan blive brugt til massiv masseovervågning, hvilket betyder at borgerne mister deres privatliv, når de færdes i det offentlige rum.

Margrethe Vestager har endnu ikke bekræftet indholdet af det lækkede dokument, men der kommer et konkret udspil til februar.

Læs også: Mellemklassemobilerne får også 5G i år

Historiens videre kronologi

Den videre fortælling kunne ikke ties. mobilsiden holdt fast i sin interesse i tematikken. Allerede d. 21/1/2020 gik redaktionen videre med historien om OnePlus 8 læk: Det første billede af den – Du kan læse den her. Få også seneste nyt i sagen her.