Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Apple betaler kun musikerne 0,013 kroner per afspilning

Apple betaler kun musikerne 0,013 kroner per afspilning

Selv om Apple nu lover at betale pladeselskaberne under de 3 måneders gratis brug af Apple Music, viser beløbet sig nu at være ufatteligt lavt.

Apple Music betaler ganske rigtigt musikerne i de 3 første måneder, men beløbet er uhørt lavt.
Apple Music betaler ganske rigtigt musikerne i de 3 første måneder, men beløbet er uhørt lavt.

Da sangerinden Taylor Swift vendte kritik mod Apple og dets kommende streamingtjeneste, lurede der en potentiel "shitstorm" lige om hjørnet.

Apple var dog hurtige til at reagere og bøjede sig straks for kritikken og besluttede at betale pladeselskaberne og musikerne i de tre måneder, hvor Apple Music gratis kan prøves. Apple forholdt sig dog tavse om, hvor stort et beløb, der rent faktisk bliver tale om.

Læs også: Apple sikrer aftale med 20.000 uafhængige pladeselskaber

Nu viser en afsløring fra siden Digital Music News, at der er tale om et næsten skamløst og ubetydeligt beløb. Hjemmesiden har talt med to uafhængige musikere, hvoraf den ene får musik distribueret gennem Sony Music og den anden står bag et forholdsvis stort musikkatalog.

I en e-mail, som disse musikere i dag har modtaget, står der angiveligt, at der for hver afspilning i Apple Music bliver betalt sølle $0,002 eller 0,013 danske kroner. Det er uden moms vel at mærke. Det betyder, at der i europæiske lande som Danmark og Sverige kun betales hvad der svarer til 0,0098 kroner, fordi 25 % af beløbet går til moms.

Spotify betaler væsentligt bedre end Apple

For at sætte beløbet lidt i perspektiv er det interessant at kigge på, hvad den nærmeste konkurrent, Spotify, betaler pladeselskaberne og musikerne i de 60 dage, hvor den svenske musiktjeneste er gratis.

Læs også: Apple bøjer sig for Taylor Swift-kritik

Spotifys egen hjemmeside fremgår det, at der for hver afspilning i gratisperioden betales mellem $0,006 og $0,0084 eller 0,04 og 0,056 danske kroner. Det er altså væsentligt mere end de 0,013 kroner, som Apple kan diske op med – og Spotifys betaling står på i én måned mindre.

Apples beslutning om at betale musikerne viser sig altså ikke at være synderligt fordelagtig, som det umiddelbart kunne tyde på i begyndelsen. Om de 0,013 kroner er nok til at stille den kritiske Taylor Swift tilfreds, har vi endnu til gode at finde ud af.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies