Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Apple blokerer for Flash på iPhone

Apple blokerer for Flash på iPhone

Adobe er klar til at rulle Flash ud på iPhone, men Apple forhindrer det, lyder det nu officielt fra Adobe.

I browseren på en iPhone eller iPod Touch kan brugerne ikke spille f.eks. Farmwille på Facebook, eller benytte nogle af nettets gratis websites med spil. Videoklip fra YouTube som indgår i artikler kan heller ikke afspilles.

Årsagen er, at iPhone ikke har teknikken Flash, der ejes af Adobe, som er en forudsætning for, at disse muligheder kan benyttes.

Teknisk set kan Adobe relativt hurtigt gøre Flash-teknikken tilgængelig for alle brugere af iPhone over hele verden, men Apple har endnu ikke ønsket at samarbejde med Adobe - hvilket er en nødvendighed for at få "hul igennem".

- "Vi er klar til at give browseren i Apple's iPhone understøttelse af Flash, men uden et samarbejde med Apple kan det ikke lade sig gøre. Vi skal have fuld adgang til iPhone - mere end hvad deres udviklerværktøj SDK kan tilbyde", siger Susanne Persson, nordisk pressechef i Adobe, til Mobilsiden.dk

Overfor Mobilsiden.dk gør Adobe det tydeligt, at man gerne vil levere Flash på iPhone, men at blokeringen og bolden ligger på Apples banehalvdel.

iPhone ejerne vil have Flash

Statisk fra Adobe viser, at ejerne af iPhone og iPod touch i høj grad efterspørger muligheden for at benytte Flash i mobilens browser.

Alene i december 2009 forsøgte mere end syv millioner iPhone og iPod Touch brugere, at hente et Flash-plugin til browseren.

Adobe samarbejder med 19 af de 20 største producenter af hardware til mobiltelefoner, om at gøre Flash bredt tilgængelig på mobilerne Apple er den eneste der står uden for dette samarbejde.

Mobilsiden.dk har forelagt Adobes kritik for Apple, som ikke har ønsket at kommentere på problemstillingen.

Det kan Flash...

Kort fortalt er Adobe Flash en teknik, som gør det muligt at afvikle programmer i browseren på computeren. Spillene på Facebook er f.eks. lavet i Flash og videoer på YouTube er ligeledes Flash.

I takt med, at mobiltelefonerne har fået mere power, er det blevet relevant at gøre Flash-teknikken tilgængelig på de mobile enheder.

Med Flash i browseren på mobiltelefonerne vil man i højere grad opnå samme muligheder på mobilen som på computeren.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Joe 05-03-2010 13:09:33

Flash er måske hullet som en si hvad angår sikkerhed, og måske er 80% af alle banner reklamer lavet i flash - men ikke desto mindre er det en essentiel del af nettet idag - Om det er BBC world news, DR eller Bold.dk, så er der masser af Flash funktionalitet der gør heldheds indtrykket komplet.
Men det mest åbenlyse argument udebliver totalt fra Kaspers indlæg:
App. Store forretningsmodel er baseret på at du skal købe alle disse funktionaliteter, hvoraf mere end halvdelen kunne hentes som gratis add ons, eller fra 3.parts provider hvis flash kan køre på en iPhone. Så det kommer ikke til at ske - samme problematik med iPad iøvrigt.
PS. jeg er selv Mac-bitch og lever med manglerne, men det er stadig mangler!

0 0
Mobilsiden.dk 05-03-2010 20:23:07

Hej Joe. Jeg vil bare lige rose dig for et rigtigt godt og nuanceret svar.

0 0
03-03-2010 08:06:44

Er sq glad for jeg ikke er Apple's bitch :-)

De kunne da i det mindste give dem der vil have flash, som åbentbart er ret mange, muligheden for at slå det til og fra... Det kan da ikke være SÅ svært Apple.

Det skulle jo nok standard være slået fra, men hvis jeg havde en mobil med begrænset funktionaliet bare fordi Apple ikke vil lege med de andre børn, så tror jeg nok jeg havde skiftet mobil lyn hurtigt.

0 0
Jesper Søgaard 02-03-2010 12:17:27

Hold da op så farvede folk kan være af Apple's iPhone. I bakker op om Apple's afstandtagen fra Flash - hvad sker der for jer?!

Selvfølgelig skal iPhonen have Flash og det kan ikke gå hurtigt nok. Kan godt være Flash ikke er fremtiden om 5 år, men derfor skal iPhone 3G+S da have Flash nu!

Hvis Apple dikterer at nu er lort i sovsen "det nye" så sidder I og stadig og nikker. Man ka nikke argumentere i mod religion.

Skal jeg have en iPhone igen så skal den have Flash - ellers er den uinteressant. Period!

0 0
Daniel Jørgensen 01-03-2010 12:59:46

Flash er meget udbredt og er brugt af mange af en grund. Det har jo egentlig virket godt nok.. Indtil iPhone skulle have det.. Nu er flash noget lort..

Det er typisk apple fanatikere.. Multitasking er vel også noget lort..

0 0
Kasper Sverkel Rasmussen 01-03-2010 09:52:15

1. Flash ville gøre ens browser meget langsommere

2. Hvem gider at spille Farmville på en 3.5" skærm? :S

3. Apple har lavet en direkte YouTube app hvor hele YouTube er tilgængelig, så iPhone eller iPod Touch behøver ikke Flash for at kunne bruge YouTube...

4. Apple har meldt klart ud at de ikke ønsker at benytte Flash da det som sagt er for langsomt og der er for mange fejl i det... Apple satser derfor mere på det nye HTML5 som bla. YouTube er begyndt at teste deres videoer i...

5. Hvad er det lige i vil opnå af muligheder på en iPhone med Flash som der skrives sidst i artiklen? 80% af alt Flash indhold på de fleste hjemmesider er banner reklamer!

Flash er et døende format som hurtigst muligt skal skiftes ud med et åbent format som HTML5...

0 0
jonasbh 01-03-2010 13:15:51

Svar til Kasper:

1. De seneste tests af Flash 10.1. på Android viser faktisk store fremskridt - se f.eks. http://www.youtube.com/watch?v=p8wuJ129d0w

2. Artiklen taler om 7 mill., der gerne vil have Flash på deres iPhone og iPod Touch, så der er nogen, der gerne vil spille på 3.5". Spil til iPhone er jo også ret stort - så hvorfor ikke flash-spil

3. Ja, i en separat player - ikke direkte i browseren

4. Nu kommer det jo til at tage nogle år, før alt Flash indhold kan afvikles via HTML5, som IE ikke understøtter og som Firefox kun understøtter delvis - nemlig uden H.264. Og hvad med reklamerne. Uden Flash reklamer falder indtægterne på nettet

5. Man kan få adgang til de sidste 20%

"Flash er et døende format", som 19 ud af de 20 største producenter arbejder hård for at få adgang til. Den må vist stå for din egen regning.

0 0
Kasper Sverkel Rasmussen 02-03-2010 00:08:08

Svar til Jonasbh:

1. Aner jeg intet om og kan ikke komme med nogen erfaring da jeg ikke selv har prøvet en Android med og uden Flash...

2+3. Det er jo ikke et spørgsmål om at have Flash i en browser nødvendigvis... iPhone har YouTube og hvis Facebook ville kunne de sagtens bringe Farmville til iPhone... Adobe selv har jo lavet et par små spil som faktisk er lavet i Flash der virker på iPhone...

4. Flash reklamerne kan helt sikkert laves på en anden måde som ikke er Flash, og dem som ikke understøtter HTML5 må jo bare se at kommer igang... YouTube er som sagt igang med at teste formatet til deres side...

5. Tja...

De 19 ud af 20 må selv bestemme hvad de vil med deres platform lige som Apple må, men det ændrer stadig ikke min mening om at Flash er noget vi kommer til at se meget mindre til i fremtiden...


Svar til Daniel Jørgensen:

Nej Flash var ikke godt nok før iPhone ikke havde det... Flash har længe før iPhone været meget langsomt og utrolig fyldt med fejl som tit og ofte er grunden til at ens browser går i stå eller lukker ned...

Hvis du kigger lidt rundt på nettet kan du finde tusindvis af tråde på diverse forums som ikke har noget med iPhone eller Apple og gøre og alligevel mener folk at Flash er noget lort som vi skal igennem meget hurtigt...

Men vi har alle vores mening og vi må se hvor vi ender om nogle år.

0 0
jonasbh 02-03-2010 09:32:54

1. Aner jeg intet om og kan ikke komme med nogen erfaring da jeg ikke selv har prøvet en Android med og uden Flash...
Hvorfor kalder du så Flash for noget lort og noget som gør browserne langsomme, når du mangler erfaringer fra mobilmarkedet

2+3. Det er jo ikke et spørgsmål om at have Flash i en browser nødvendigvis... iPhone har YouTube og hvis Facebook ville kunne de sagtens bringe Farmville til iPhone... Adobe selv har jo lavet et par små spil som faktisk er lavet i Flash der virker på iPhone...
Ja, Apple giver lov til alt, hvad Apple har godkendt. Det er en særlig forretningsmodel, som kræver meget af bruger. Nemlig at vi ikke drømmer om frihed.

4. Flash reklamerne kan helt sikkert laves på en anden måde som ikke er Flash, og dem som ikke understøtter HTML5 må jo bare se at kommer igang... YouTube er som sagt igang med at teste formatet til deres side...
Så du foreslår YouTube reklamer i stedet for Flash reklamer. Det er jo ikke en erstatning, for største delen af Flash reklamer, og så er vi tilbage til ingen indtægter.

De 19 ud af 20 må selv bestemme hvad de vil med deres platform lige som Apple må.
Ja, Apple lukker for åbne formater og standarder. Det gør de andre ikke.

0 0

Om brug af cookies