Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Apple: En dag kan FBI tvinge os til at overvåge din iPhone

Apple: En dag kan FBI tvinge os til at overvåge din iPhone

Striden mellem Apple og FBI fortsætter i San Bernardino-sagen. Nu frygter Apple for at blive tvunget af FBI til at tænde din iPhones mikrofon eller kamera.

Foto: Lucy Nicholson/Reuters

Den verserende konflikt mellem Apple og FBI vil ingen ende tage. Historien starter tilbage til februar måned, hvor FBI bad Apple lægge en speciel udgave af iOS ind på en iPhone 5c tilhørende en af gerningsmændene, der stod bag terrorangrebet i San Bernardino i december sidste år.

Dette ville fungere som en bagdør i Apples ellers krypterede og sikre iOS-software, og det fik Apples direktør, Tim Cook, til at skrive et åbent brev og i foragt nægte FBIs anmodning.

Læs også: Åbent brev fra Apple: Vi nægter at hacke vores iPhones

I tiden efter har fulgt megen debat og opbakning fra alle de store giganter som Google, Twitter, Facebook, Microsoft, Amazon, Mozilla og Yahoo!, som alle har udtrykt bekymring for, at FBIs initiativ vil krænke privatlivets fred hos de mange iPhone-brugere, der ikke kan vide sig sikker på, at al den sårbare information, som en iPhone indeholder, er gemt sikkert bag låsekoden og adgangskoderne.

FBI giver sig ikke i sagen og har derfor pålagt Apple at give dem adgang til gerningsmandens iPhone ved at bryde de stærke sikkerhedsforanstaltninger, der ellers er lavet.

Læs også: Må Apple nægte adgang til myndighederne? [AFSTEMNING]

FBIs fik en dommer til at udstede en retskendelse uden en stævning til Apple, og sagen er derfor uden fortilfælde. Dommen i tvisten kan med andre ord udgøre en præcedens for lignende tilfælde i fremtiden. FBI forsikrer, at Apples bagdør kun vil være til brug i denne ene sag, og så kan den speciallavede software straks slettes.

Apple: En dag kan FBI overvåge dig via din iPhone

Det er som reaktion på de seneste tids hændelser, at en af Apples øverste chefer, Eddy Cue, udtrykker stor bekymring. Ifølge The Guardian udtaler han følgende:

“En dag vil FBI have Apple til at tænde en brugers kamera eller mikrofon. Vi kan ikke gøre det nu, men hvad hvis de tvinger os til at gøre det? Hvornår vil dette stoppe? I en immigrationssag? I en skattesag? En dag vil nogen være i stand til at tænde en telefons mikrofon. Det bør ikke ske i dette land”.

Læs også: Sådan vil FBI tvinge Google og Apple til hjælp

På trods af massiv modstand i offentligheden er FBI målfast på at få skaffet sig adgang til iPhonen, og hvis det først lykkes, frygter Apple altså, at det får vidtrækkende konsekvenser og i sidste ende kan give FBI beføjelser til at foretage massiv overvågning af brugeres iPhones.

Den 22. marts vil en retssagsbehandling finde sted, hvor de forskellige argumenter i sagen vil blive fremført mundtligt. Mens udfaldet kun er til at spå om indtil videre, er en anden ting stensikkert: Konflikten mellem Apple og FBI er ikke ovre lige foreløbig.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Mest kommenterede

kommentarer

Om brug af cookies