Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Apple er begyndt at fremstille egne MicroLED-skærme

Apple er begyndt at fremstille egne MicroLED-skærme

I al hemmelighed udvikler Apple egne skærmpaneler til brug i fremtidens Apple Watches og iPhones. Det vil ramme skærmproducenter som Samsung og LG hårdt.

Apple designer og producerer helt selv sine egne skærmpaneler - mere bestemt den nye teknologi kaldet MicroLED. Det afslører finansmediet Bloomberg.

Hidtil har Apple været afhængige af store skærmproducenter såsom Samsung Display, LG Display, Japan Display Inc. og Sharp. Det er dog Apples planer at gøre sig uafhængige af disse. Derfor har it-giganten i flere år eksperimenteret med sine egne faciliteter kun et kvarters kørsel væk fra Apples hovedkvarter, viser det sig.

Læs også: Apples next-gen Micro-LED displays på vej

Apple opkøbte i 2014 firmaet LuxVue, hvorefter Apple året efter åbnede et forskningslaboratorium i Taiwan med henblik på at udvikle fremtidens skærmpaneler. Der blev lavet flere prototyper af iPhone 7 med nye MicroLED-skærme, og efter dette forsøg satte Apple sig for at satse yderligere på egen udvikling af skærme.

De nye produktionsfaciliteter er på hele 62.000 kvadratmeter, og der er allerede 300 medarbejdere, som står for at producere nye skærme efter Apples egne standarder. I første omgang er det dog kun med henblik på at udvikle og teste forskellige teknologier.

Apples bygning, hvor fremstillingen af MicroLED-skærme foregår.
Apples bygning, hvor fremstillingen af MicroLED-skærme foregår.
Foto: Bloomberg.com

I de seneste år har Apple udviklet på en ny skærmteknologi kaldet MicroLED. Det er en forholdsvis ny skærmteknologi, der blev opfundet af forskere i 2000. Den dag i dag er der endnu ingen, der masseproducerer MicroLED-skærme, men det vil altså formentlig ske i løbet af de kommende år.

MicroLED adskiller sig fra LCD-skærme ved at have utroligt små selv-emitterende LED-dioder - egentlig ligesom OLED, men forskellen er blot, at MicroLED ikke anvender organisk materiale, men galliumnitrid. I forhold til LCD-skærme har MicroLED bedre kontrast, responstid og er mere energibesparende. MicroLED har den fordel i forhold til OLED-teknologien, at der er langt højere lysstyrke. En anden stor fordel er, at levetiden er meget længere.

Det er indtil videre kun muligt at fremstille relativt små MicroLED-skærme, primært til smartwatches og smartphones.

Apple Watch får MicroLED-skærm først

Som det ser ud nu, er det Apple Watch, der som det første Apple-produkt får den nye MicroLED-skærmteknologi. I marts 2017 lykkedes det Apple at lave den første prototype af uret med den nye skærmteknologi, og Apple har for vane at introducere nye skærmteknologier i netop Apple Watch. I hvert fald var Apple Watch det første Apple-produkt med en OLED-skærm – noget der senere blev introduceret i iPhone X.

En MicroLED-skærm i Apple Watch giver særlig god mening taget den høje kontrast, lysstyrke, det lave energiforbrug og den længere levetid i betragtning.

Ifølge de kilder, som Bloomberg har talt med, er det ikke realistisk, at vi får en iPhone at se med MicroLED-skærme før om tre til fem år, men det vil sidenhen ske, ser det ud til. Det er nemlig meget komplekst at fremstille MicroLED-skærme – langt mere komplekst end OLED, forlyder det. Apple var sågar ved at skrotte hele projektet sidste år, men har sidenhen gjort fremskridt.

En af Apples mange overordnede, Lynn Youngs, leder den "hemmelige" skærmproduktion og har for nyligt fået grønt lys til at fortsætte udviklingen af MicroLED i yderligere to år. Apples mål er nemlig på sigt at skifte LCD- og OLED-skærme ud med MicroLED, men det projekt lægger altså op til fem år ude i fremtiden.

Foto: Bloomberg.com

Skærmproducenternes aktier dykker

Apples satsning på egenudviklede og -producerede skærme vil gøre ondt på de producenter, som i dag leverer skærme til Apple. Særligt Samsung, LG og JDI leverer hvert år mange millioner OLED- og LCD-skærme til Apple, og hvis Apple ikke længere er kunde hos dem, vil det i den grad kunne mærkes på økonomien.

Alene udsigten til, at Apple er begyndt at producere egne MicroLED-skærme, har fået skærmproducenternes aktier til at dykke.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies