Apple giver Flash verbale øretæver

Flash er en forældet teknologi, lyder det i et åbent brev fra Apple-chef Steve Jobs, der forklarer, hvorfor det aldrig vil finde vej til iPhone, iPod og iPad.

Apple giver Flash verbale øretæver

Flash-teknologien er forældet og passer derfor ikke til de moderne, mobile produkter, der kommer på markedet.

Sådan lyder konklusionen fra Apples adm. direktør, Steve Jobs, som har offentliggjort et åbent brev på selskabets hjemmeside, der forklarer, hvor Flash-understøttelse ikke bliver tilgængeligt på iPhone, iPod og iPad.

– “Flash blev skabt under PC-æraen, – til pc’er og mus. Flash er en succesfuld forretning for Adobe, og vi kan godt forstå, hvorfor de ønsker at udbrede det til andet end pc’er. Men den mobile tidsalder handler om lavspændingsprodukter, touch-flader og åbne web-standarder – det er alle områder, hvor Flash fejler,” lyder det blandt andet fra Steve Jobs.

Flash giver lav sikkerhed, ydelse og batteritid

Apple-chefen har delt sine argumenter op i seks punkter. For det første kritiserer han Flash for at være stærkt kontrolleret af Adobe, mens Apple fokuserer på åbne standarder til web-udvikling – det vil sige HTML5, CSS og JavaScript.

Dernæst argumenterer Steve Jobs for, at Flash giver huller i både sikkerhed og ydelse, og at de fleste Flash-videoer på nettet ligeledes er tilgængelige i H.264-formatet, som iPhone OS understøtter.

Derudover er Flash meget batterikrævende, lyder kritikken.

Flash dur ikke til touch

Mange af de Flash-elementer, man møder på internettet, er ikke mulige at betjene via en touch-skærm – i hvert fald ikke uden at hjemmesiden er blevet omskrevet til det.

– ”Hvis udviklerne alligevel skal omskrive deres Flash-hjemmesider, hvorfor ikke bruge moderne teknologier som HTML5, CSS og JavaScript?” spørger Steve Jobs.

Han frygter ydermere, at det vil gøre udviklernes arbejde mere besværligt, hvis det blev tilladt at lave applikationer via Flash. Når en udvikler er afhængig af Flash, vil han f.eks. først kunne udnytte eventuelt nye muligheder, der bliver tilføjet til iPhone OS, når Adobe gør disse funktioner mulige i deres software.

Apple-chefens endelige konklusion bliver derfor, at Flash er fortid.

– ”Nye åbne standarder skabt i den mobile tidsalder, såsom HTML5, vil vinde på mobile enheder (og også på pc’er). Måske burde Adobe fokusere mere på at skabe gode HTML5-værktøjer til fremtiden og mindre på at kritisere Apple for at lægge fortiden bag sig”.

Du kan læse brevet i detaljer på Apples hjemmeside.

Læs også:
 – Adobe dropper Flash til iPhone og iPad
 – Apple blokerer for Flash
 – Steve Jobs: Ingen Flash på iPhone

Opfølgning:

Siden redaktionen publicerede denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fulgte op på sagen. 5/2/2010 kørte vi en artikel der omhandler Google viser hvordan iPad virkelig skulle være – Læs fortsættelsen her. Få også seneste nyt om emnet ved at trykke her..