Apple kan være på vej med understøttelse af RCS

iPhones og Android-smartphones kan måske snart snakke endnu bedre sammen. Teleindustrien håber nemlig på at få Apple til at understøtte teknologien RCS.

Apple kan være på vej med understøttelse af RCS

Uanset om du har en iPhone eller en Android-smartphone, er du formentlig stødt på problemet, at Apples iMessage-tjeneste ikke virker på andre enheder end Apples egne. Det kan give visse udfordringer, når folk med forskellige mobiler vil dele videoer og videochatte eller lave gruppesamtaler, men løsningen er formentlig lige om hjørnet.

Teleindustrien, nærmere bestemt brancheorganisationen GSMA, har i efterhånden flere år arbejdet på en fælles internetbaseret standard til at kommunikere på tværs af enheder som erstatning til både SMS/MMS og traditionelle telefonopkald. Løsningen hedder Rich Communication Services, eller blot RCS. Det er en standard, der på samme måde som SMS skal understøttes af de enkelte teleselskaber, da den kører over ens telefonnummer.

Læs også: Nu breder RCS – afløseren til SMS – sig for alvor

I løbet af de seneste 1-2 år har vi set en række teleselskaber understøtte teknologien, bl.a. Telenor. Der er dog stadig lang vej, indtil RCS er en fuldgyldig erstatning til SMS, MMS og taleopkald. Det skyldes blandt andet, at verdens andenstørste smartphoneproducent, Apple, endnu ikke har bakket op om løsningen, som mere eller mindre alle andre smartphoneproducenter og store teleselskaber som Orange, Deutsche Telekom og Telenor ellers har valgt at understøtte.

Lige nu kan ejere af Android-smartphones og udvalgte teleselskaber via den medfølgende besked-app på deres mobiler (eller appen Android Beskeder) gøre brug af RCS og sende såkaldte IM-beskeder (beskeder over internettet via deres telefonnummer). På sigt vil tale- og videoopkald blive føjet til, ligesom der også er mange flere funktioner på vej, som du kender fra andre apps såsom Facebook Messenger.

Google Messenger

Understøttelse fra Apple mangler fortsat

En af de sidste brikker i puslespillet er understøttelse fra Apples side, hvilket omsider vil indfri det store potentiale, der er i den fælles RCS-standard. Ønskescenariet er, at Apple vælger at understøtte RCS-standarden i sin Beskeder-app.

Hvis en person med en iPhone vælger at sende et videoklip eller en animoji til en person med en Android-mobil, vil beskeden ikke blive konverteret til en SMS, som den gør i dag, men i stedet blive sendt over RCS-protokollen. Beskeden vil ankomme i den normale besked-app hos ejeren af Android-mobilen, og al indhold fra de respektive platforme vil i teorien være muligt at kunne dele med hinanden på tværs af platforme.

Og netop RCS-teknologen kan ikke kun anvendes på smartphones, men også computere og andre platforme. I teorien vil det altså være muligt at kommunikere meget nemmere og bedre på tværs af enheder og styresystemer.

RCS apps
Med RCS-teknologien kan forskellige tjenester en dag snakke snakken sammen. Foto: Mobilsiden.dk

Apple har angiveligt holdt møder om RCS-standarden

Men det er som bekendt kun ønsketænkningen, men den er bestemt inden for rækkevidde. Noget tyder nemlig på, at industrien presser på for at få Apple ombord på afløseren til SMS/MMS og taleopkald. Det skriver hjemmesiden Global Telecoms Business.

En af virksomhederne, som angiveligt vil begynde at promovere RCS heftigt, er Google, og netop Google har haft en stor aktie i den hidtidige udbredelse af RCS-teknologien med løsningen Jibe. Det er den bagvedliggende og universelle løsning, som de fleste benytter, når de understøtter RCS.

Læs også: TDC Group: Vi understøtter RCS, når kunderne efterspørger det

I resten af teleindustrien arbejder man på at få Apple ombord, lyder det fra David O’Byrne, projektchef for GSMA, som står bag definitionen af et utal af netværksstandarder i teleindustrien såsom 2G, 3G, 4G, 5G, SMS, MMS og RCS.

”Der har været en masse møder med dem (Apple, red.),” oplyser han. Disse møder skulle have fundet sted siden starten af 2017, og her skulle RCS-teknologien have været på dagsordenen.

Hvis det lykkes GSMA at få tilslutning fra Apple, vil det for alvor sætte skub i udbredelsen af RCS. I Danmark er det kun Telenor, der understøtter RCS. TDC Group vil først implementere teknologien, når kunderne efterspørger det, mens teleselskabet 3 følger RCS fra sidelinjen. Uanset hvad skal teleselskaberne altså først understøtte standarden, før RCS kan blive en egentlig erstatning til SMS, MMS og almindelige taleopkald.

Fortsættelse:

Ja vi fulgte selvfølgelig op på artiklen. mobilsiden kørte videre med bolden. 12/2/2018 tunede vi igen ind på emnet med en artikel omkring Overblik: Diamanttelefoner og Samsung, Huawei-flagskibe på vej – Du kan læse det videre forløb her. Redaktionen har fingeren på pulsen. Se seneste nyt her.