Apple Macbook eller Surface Pro 3 – hvilken er bedst?

Apple har sat sig for at redefinere hvad en bærbar skal kunne - men det har Microsoft allerede gjort med Surface Pro 3. Hvilken er så bedst?

Apple Macbook eller Surface Pro 3 – hvilken er bedst?

Apple er gået til ekstremerne med deres seneste bærbar: Apple Macbook. Ekstrem tynd, ekstrem let, ekstremt få porte.

Resultatet er en smuk, hyperkompakt bærbar som får selv de lette og tynde Macbook Airs til at fremstå klumpedumpede.

Læs også: Apple redefinerer bærbaren – her er Macbook

I farten er det nemt at glemme, at Microsoft også tilbyde en grundig nytænkning af hvordan en laptop anno 2015 skal se ud i sin seneste Surface Pro 3 – en hybrid mellem en laptop og en tablet.

På overfladen er de ens: de deler en 12 tommer stor skærm, vejer begge et godt stykke under et kilo og de er begge støbt ind i et nydeligt aluminiumskabinet. Men så stopper lighederne også der.

Læs med herunder hvor mobilsiden.dk ser på hvad der adskiller de to fine laptops.

Mål og vægt – Vinder: Macbook

Med mål på henholdsvis 280 x 197 mm og 292 x 201 mm for Macbook og Surface vil de begge være lette at klemme ned i enhver computertaske. Macbookens profil starter ved 13,1mm, men tynder ud til barberbladstynde 3 mm i den ene ende. Surface er derimod slank hele vejen med en profil på 9,1 mm.

I en køkkenvægtsdyst vil Surface Pro 3 vinde med sin lave vægt på 810 gram, 110 gram lettere end Macbook. Men Surface Pro kræver det såkaldte Type-cover for at være helt kampklar, hvilket gør Surfacen 298 gram tungere og 5 mm tykkere.

Surfacen taber altså terræn til Macbook når den rigges til som bærbar.

Apple Macbook

Design – Vinder: Macbook

Surface er kantet, Macbook er spids. Begge er skåret ud i et nydeligt aluminiumschassis, men Apples valg af guld og mørkegrå er unikke for bærbare, og gør den en tand mere sexet end Microsofts darling.

Surface Pro kan dog ekviperes med farverige covers røde, cyanblå og lilla som giver et frisk pust i en verden af grå, lysegrå og mørkegrå laptops.

Microsoft Surface Pro 3

Skærm: Uafgjort

Begge skærme bredder sig over 12 tommer, mens Surfacen 3:2 format giver mere plads i højden til tekst og hjemmesider. Er du mere til film på farten vil Macbookens 16:10 format give dig mere af filmen med.

Begge skærme levere en høj opløsning på henholdsvis 2304×1440 og 2160×1440 pixels i Macbook og Surface. Her kan billedet stå en anelse skarpere på Macbook, men forskellen er altså minimal.

Ydelse – Vinder : Surface Pro 3

Under overfladen i børstet aluminium, banker en Intel Core processor i begge laptops. Det er dog femte generations Core M du vil finde i Macbook, mens Surfacen er en fjerdegenerations Core i3, i5 eller i7.

Selvom Core M er nyere vil den dog have svært ved at overhale Surface Pro 3 på ydelsen, for processoren tikker kun ved 1,1 til 1,3 GHz, mens Surfacen racer afsted med op til 1,9 GHz.

Ved spidsbelastninger kan Macbook kortvarigt klokke op til 2,9 GHz, men Surface kan samme trick, og tikker her med op til 3,3 GHz.

På grafikfronten er billedet mere meleret. De billigere Core i3 og i5 varianter af Surface har 20 Intel HD grafikprocessorer, Macbook har 24, mens Surface med Core i7 byder på 40.

Input: Uafgjort

Her adskiller de to duellanter sig markant. Den ene kan agere tablet ved et snuptag, mens den anden er skræddersyet til tastatur plus touchpad betjening.

Foretrækker du peg-og-klik-betjening er Surfacen oplagt, med sin 10-fingres multitouch-skærm. Sværger du derimod til trackpad’en er Macbook seneste ForceTouch-mus både større, mere præcis og funktionsrig.

Tastaturet i Surface TypeCover er samtidig lidt mindre end i Macbook som derfor må foretrækkes hvis du skal skrive din næste roman på den.

Surfacen kan dog noget særligt med sin medfølgende aktive pen. Med 256 niveauer af trykfølsomhed spiller den bare sammen med Microsofts OneNote software.

Surface Pro 3
Windows 8.1 virker fint som tablet eller desktop styresystem, men ikke begge dele samtidigt.

Software – Vinder : Apple

Windows eller Mac hører til en tech-verdenens ældste religionskrige. Surface kører Windows 8.1 som retter op på Windows 8.0 mange besværligheder, men som sikkert vil vinde med sine lovede opdatering til Windows 10.

Macbook benytter sig af OS X Yosemite, som udover at skalere perfekt med retina-opløsninger giver stordriftsfordele hvis du ejer flere Apple-enheder som går i samspil med Apples Kontinuitet.

Vil du både blæse og have mel i munden, kan du vælge at installere Windows på din Apple Macbook og dermed få fordelene ved begge operativsystemer. Derfor vinder Macbook software-dysten.

Pris – Vinder : Surface

Surface Pro 3 er ingen nyhed længere, hvilket afspejler sig prisen som er røget en tand ned siden lanceringen i sommers. Billigste Core i3 variant er spottet på udsalg til under 5.000,- kroner, mens den kraftigere Core i5 version med 128GB lager er røget under de 7.000 kroner.

Se også: Surface Pro 3 til iPad pris [MOBILDEAL]

  • Intel Core i3 / 1,5 GHz / 64 GB / 4GB RAM : 5.335,- kroner
  • Intel Core i5 / 1,9 GHz / 128 GB / 4GB RAM : 6.850,- kroner
  • Intel Core i5 / 1,9 GHz / 256 GB / 8GB RAM : 9.054,- kroner
  • Intel Core i7 / 1,7 GHz / 256 GB / 8GB RAM : 10.150,- kroner
  • Intel Core i7 / 1,7 GHz / 512 GB / 8GB RAM : 14.054,- kroner

Surface Pro Type Cover + 1.050,- kroner

Sammenholdes priserne med sammenlignelige Macbook-konfigurationer vinder Surface, men tage Type Cover med i købet lander de to duellanter tæt på hinanden.

  • Intel Core M 1,1 GHz / 256GB / 8GB RAM : 11.299,- kroner
  • Intel Core M 1,2 GHz / 512GB / 8GB RAM : 13.999,- kroner

Apple USB-C multiport adapter: 679 kroner

Men indgangsbilletten til Surface Pro 3 er væsentlig lavere og derfor løber Microsoft med denne runde.

macbook usb c adapter

Tilslutninger – Vinder : Surface Pro 3

Apple overraskede med Macbooks få porte, for nu er USB-C porten den eneste trådede tilstutningsmulighed til laptoppen. Er muligheden for udvidelser essentiel for dig, er Surface bedre ekviperet med både mini-displayport, USB 3.0, micro-SD kortlæser samt en dock-option.

Så ens og så forskellige

Det er interessant, at følge visionerne folde sig ud hos de to tech-giganter. Apple vælger at satse på et koncentrat af en laptop, hvor alt overflødigt barberes væk, mens Microsofts Surface er en multi-kunstner, der både kan agere tegneplade, tablet eller bærbar.

Hvilken løsning der passer dig bedst afhænger derfor af dine behov. Efterlyser du en smuk, rendyrket, minimalistisk kontormaskine er Apple sikkert favorit. Er det derimod alsidighed du søger, er få enheder mere anvendelige end Microsofts multi-værktøj.

Læs også: Surface Pro 3 anmeldelse – En kærlighedshistorie [TEST]

Seneste nyt

Siden artiklen udkom er der kommet mere til sagen. mobilsiden fortsatte historien. 9/3/2015 gik vi videre med en sag med fokus på Surface Pro 3 til iPad pris [MOBILDEAL]Klik her og læs historien.. Seneste nyt om emnet kan du finde her.