Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Apples skattefidus i Irland koster 97 mia. kroner i bøde

Apples skattefidus i Irland koster 97 mia. kroner i bøde

Apple har modtaget ulovlig statsstøtte for sine aktiviteter i Irland. 97 mia. kroner skal derfor betales tilbage, lyder det i en dom fra EU.

Foto: Europa.eu

Efter to års undersøgelse af bl.a. Apple har Europa-Kommissionen i går besluttet, at Irland skal betale manglende opkrævet selskabskat tilbage efter at have givet Apple en særdeles fordelagtig skatteaftale i perioden 2003 til 2014.

I stedet for at skulle betale den normale irske selskabsskat på 12,5 % fik Apple lov på konkurrenceforvridende vis at nøjes med at betale blot 1 % i skat, mens det kun drejede sig om 0,005 % i 2014. I stedet for 120 mia. kroner betalte Apple kun 409 mio. kroner i skat i perioden - og til gengæld har Irland fået flere arbejdspladser tilført.

”Det er ulovligt i henhold til EU's regler om statsstøtte, fordi den (statsstøtten, red.) gjorde det muligt for Apple at betale væsentligt mindre skat end andre virksomheder. Irland skal nu tilbagebetale den ulovlige støtte,” lyder det i en pressemeddelelse fra Europa-Kommissionen med Margrethe Vestager i spidsen.

Læs også: EU: Google har misbrugt sin førerposition på markedet

Irlands særbehandling af Apple med den lave selskabsskat har fundet sted siden 1991, hvor Apple har haft to datterselskaber til at fungere som ’hovedkontorer’ for it-gigantens europæiske aktiviteter. Da Europa-Kommissionen kun kan kræve manglende skat betalt tilbage med 10 års tilbagevirkende kraft, vil Irland nu stå EU i gæld fra perioden 2003-2014, da undersøgelsen blev igangsat i 2003.

Beløbet lyder på intet mindre end €13 mia. svarende til 97 mia. kroner, hvortil der skal lægges renter oveni. EU-kommissionen oplyser endvidere, at Irlands gæld kan reduceres, såfremt Apple går med til i de øvrige medlemslande at betale en højere selskabsskat af sin indtægt fra den periode, som undersøgelsen omhandler.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies