Avis: Endnu en milliardbøde fra EU på vej til Google

En bøde fra EU kan være på vej til Google for at kræve, at mobilproducenter skal inkludere visse apps, før de kan sælge mobiler med adgang til Play-butikken.

Avis: Endnu en milliardbøde fra EU på vej til Google

Hvis mobilproducenter vil bruge Android med adgang til app-butikken Googles Play, skal de sige ja til at forudinstallere apps som Google Chrome og appen Google. Google kræver med andre ord, at producenter siger ja til hele Googles pakke, hvis de skal være med ombord – og det går ikke.

Avisen The Washington Post mener at vide fra kilder i EU, at Europa-Kommissionen med Margrethe Vestager som konkurrencekommissær i spidsen snart er klar med en bøde til Google i milliardstørrelsen. EU mener, at Googles praksis er konkurrencebegrænsende, når det kommer til de krav, som Google stiller i sine aftaler med mobilproducenter om brugen af Android.

Læs også: EU-Kommissionen undersøger Google for Android-monopolmisbrug

Google må nemlig ikke stille krav om, at mobilproducenterne også skal forudinstallere apps som Google Chrome og appen Google, hvis de vil sælge deres mobiler med Google Play-butikken. Typisk kan disse forudinstallerede apps ikke afinstalleres, men eventuelt kun deaktiveres, men det fjerner ikke applikationerne, hvis man ikke ønsker disse.

Googles praksis stiller altså producenter som Samsung og HTC over for et konkurrencebegrænsende valg: vælg alt eller intet fra Google. Sidstnævnte er ikke nogen realistisk mulighed for nogle af producenterne, da det gør det meget vanskeligt for slutkunderne at installere apps, hvis der ikke er adgang til Google Play-butikken.

De nærmere detaljer om den forventede dom fra EU er endnu ikke kommet frem, men ifølge avisen kan EU’s afgørelse i grove træk betyde, at Google er nødt til at ændre i sin praksis. En løsning på problemet kan være, at Google gør det nemmere for slutkunderne at skifte eksempelvis standardbrowser og søgemaskine, end det er i dag. I dag er der intet, der forhindrer slutkunderne i at skifte tjenester, men det er altså det, at de medfølger i første gang, der synes at være den primære problemstilling.

Læs også: EU uddeler kæmpebøde til amerikanske Qualcomm

Sidste år var EU og Margrethe Vestager også ude efter Google med en kæmpebøde på 18 milliarder kroner, fordi Google ifølge EU havde misbrugt sin dominerende position på markedet for søgemaskiner. Google havde placeret sin egen prissammenligningstjeneste Google Shopping allerøverst i søgeresultater og havde nedprioriteret konkurrerende tjenester, lød det fra EU.