Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Baggrund: De nye netværk (4G, WLAN, WiMAX)

Baggrund: De nye netværk (4G, WLAN, WiMAX)

Fremtiden er svær at tyde, når man snakker om de nye netværkstyper som 4G, WLAN og WiMAX. Vi ser her lidt nærmere på teknologierne.

Fremtiden er svær at tyde, når man snakker om de nye netværkstyper som 4G, WLAN og WiMAX.
Fremtiden er svær at tyde, når man snakker om de nye netværkstyper som 4G, WLAN og WiMAX.

WiMAX og WLAN

De seriøse optrapninger til 4G, det næste skridt efter 3G (der først nu er ved at udbrede sig i Danmark, red.), startede med etableringen af et samarbejde for at fastslå en ramme omkring udvikling af fjerdegenerationsnetværket.

De største aktører på markedet var med, og det forlød at der skulle bruges flere teknologier, som kunne kombineres og fungere på tværs med hinanden.

I princippet en aftale der kunne sikre en stabil introduktion af 4G, modsat til hvad vi så med 3G-netværket. Men i realiteten en plan som allerede ser ud til at have ændret sig.

Selskaberne har valgt én teknologi, og satset herefter. Valget er faldet på WiMAX, som Intel, Motorola og Samsung netop er blevet enige om at etablere i USA.

I Danmark tilbyder selskabet Clearwire WiMAX i København, Odense, Århus, Esbjerg og Aalborg.

WiMAX er et trådløst netværk ligesom WLAN. Netværket tilbyder enorm lang rækkevidde, brugervenlighed og stabilitet. Modsat til WLAN er netværket også offentligt.

Samtidig har storbyer som New York og Paris valgt at oprette et WLAN-netværk, med fuld dækning i byerne - en udvikling vi også er begyndt at se her i landet (Hotspots, red.).

WLAN er en vigtig del af overgangen

Mens vi skal stifte helt nyt bekendtskab med WiMAX, ved de fleste computerbrugere hvad WLAN går ud på – og det samme gælder teleselskaberne.

Allerede nu har Samsung produceret en såkaldt UMA-telefon, som kombinerer GSM og WLAN til opkald. Nokia er i fuld gang med at udvikle noget lignende, og WLAN er brugt i diverse telefoner og communicators.

Den perfekte sammensætning

WLAN ser vi allerede på markedet. Ved at dække hele storbyer med netværket, er vi allerede på vej mod 4G, mens vi stadig kan bruge vores GSM og 3G telefoner. Første skridt er taget mod en stabil overgang.

Etableringen af WiMAX er slet ikke så langt væk. En nyligt præsenteret analyse spår 21 millioner brugere af WiMAX inden 2012.

Men WiMAX-skridtet skal tages varsomt. Nu når vi allerede har en 4G-teknologi i storbyerne, skal teleselskaberne sikre et stabilt netværk i resten af landet – og det behøves slet ikke gå så stærkt.

3G og WLAN kan sagtens fungere sammen lidt endnu, og netværket med WiMAX skal ikke offentliggøres for brug, før dækningsprocenten er meget større end hvad vi så med 3G, da det blev lanceret. WiMAX skal fuldstændig overtage GSM og 3G på landet og i småbyerne, og så kan man altid etablere det i storbyerne bagefter.

Om selskaberne kan holde sig tilbage er usandsynligt, men det er det som skal til for en stabil overgang. Et halvt færdigt WiMAX-netværk er meningsløst, det vil nemlig miste sine hovedpunkter; lang rækkevidde, brugervenlighed og stabilitet.

Hvis selskaberne ikke venter, og bare spytter det hele ud, vender skrækscenariet tilbage fra 3G. Noget som Mobilsiden.dk krydser fingrer for ikke sker.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies