Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Baggrund: Det tekniske bag OLED-skærme (del 2)

Baggrund: Det tekniske bag OLED-skærme (del 2)

OLED-skærme er bedre end LCD-skærme, men hvorfor er de egentligt det? Få en forklaring her i anden del af vores baggrundshistorie om OLED vs. LCD.

<strong>Læs også:</strong><br /> - <a title=Del 1: Hvorfor OLED-skærme fremfor LCD?" />

I vores tidligere baggrunds-artikel fortalte vi om udviklingen indenfor mobiltelefonskærme. Men hvordan kan det være, at OLED-skærme er så meget bedre end LCD-skærme på alle områder?

Ingen baggrundslys

En af de vigtigste forskelle ved OLED og LCD er behovet for baggrundslys. En helt normal mobilskærm kræver i dag baggrundslys før, at brugeren kan se farverne. Et behov som man har vendet sig til, men egentlig er upraktisk.

OLED-teknologien fungerer anderledes. Skærmene er baseret på små organiske dioder, der selv afgiver lys. Grundprincippet i dette er en smule kringlet, men helt kort fortalt, kan man få elektron til at blive "aggressiv" og afgive et foton, der er kilden bag det krævede lys.

Det vigtigste er bare at forstå, at OLED-skærme selv producerer lys, og derfor er et aktivt element, som ikke behøver andet lys.

Resultatet af det, bliver en halvering i strømforbruget sammenlignet med visse LCD-skærme.

Hvordan kan de være så tynde?

Som fortalt i sidste baggrundsartikel om OLED, kan skærmene være ned til 0,2 millimeter. Vi snakker altså om en tykkelse, der praktisk talt ikke kan ses med det menneskelige øje.

Tykkelsen hænger sammen med den omtalte elektronteknologi, hvor størrelsen tydeligvist er reduceret. Et eksempel er, at vægten i gram på en elektron kræver et tocifret antal nuller efter kommaet. Det er rigtig småt!

På samme tid er OLED-skærme meget fleksible og bøjelige. Det hænger til dels sammen med elektronprincippet, men overflødigheden af baggrundslys er ligeledes vigtigt.

Sidst men ikke mindst, tillader teknologien, at skærmene kan printes fra en inkjetprinter - en betydelig reducering af produktionsomkostningerne.

Konklusion: OLED er bare bedre

Som det blev slået fast i den foregående OLED-artikel, er OLED-skærme bare så meget bedre end LCD. De er ekstremt tynde, hvilket også betyder mere fleksibilitet, som i bund og grund resulterer i formindskede produktionsomkostninger. De er bygget på et elektronprincip, der ikke behøver baggrundslys, hvilket betyder op til en halvering i strømforbruget. Og teknologien er så udviklet, at betragtningsvinkel, farveklarhed og reaktionstid er bedre.

For eksempel kan en OLED-skærm have en reaktionstid på 0,1 millisekund, hvor LCD-skærme kræver mellem fire og otte millisekunder.

OLED-skærme er helt sikkert fremtiden.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Nuri58 29-08-2008 17:56:49

At godt bliver bedre er godt og det er jo med. Men vi snakker mobil og her er det helt interessante, at strømforbruget bliver halveret og det er noget der kan mærkes på batterilevetiden på alle avanceret foner, hvor displayet nødvendigvis er tændt en stor del af tiden.

0 0

Om brug af cookies