Baggrund: Hvorfor OLED-skærme fremfor LCD? (del 1)

Mange nye Nokiaer bruger OLED-skærme, fremtiden inden for mobilskærme. Her er forklaringen.

Baggrund: Hvorfor OLED-skærme fremfor LCD? (del 1)

Mobilsiden.dk fortalte i august rygter om, at Nokia havde stillet et nyt krav til deres skærmproducenter: Sørg for at have OLED-skærme klar til masseproduktion, eller vi dropper langtidskontrakterne. Rygter, men mon ikke de var sande?

Denne måneds produktlanceringer fra Nokia har i hvert fald bekræftet, at verdens førende mobilproducent efterhånden skifter til OLED-skærme. To ud af de seneste tre produkter fra Nokia bruger OLED i stedet for LCD.

Som man ellers skulle tro, er Nokia slet ikke markedsførende på området. Asien har, endnu en gang (kunne man fristes til at sige), slået Europa. Producenter som Sanyo, Toshiba og LG har allerede introduceret den nye skærmtype til flere af deres produkter, og udviklingen peger på en klar tendens; OLED er kommet for at blive.

Gamle dage: Inden OLED

Tilbage i tidernes morgen, for mobilnørder vil det sige 2002, da Nokia 7650 satte gang i brugen af farveskærme, blev LCD klart den mest populære skærmstandard – ja der var praktisk talt ingen konkurrence. Det eneste valg producenter stod med, var dysten mellem den prisvenlige STN -og den kvalitetsmæssigt langt bedre TFT-teknologi.

STN-teknologien blev brugt i telefoner, som Sony Ericsson T610, men det stod hurtigt klart, at skærmene måtte bukke under for TFT, der uden sammenligning tilbød mere klare farver, bedre lysfølsomhed og bredere betragtningsvinkel. Siden da har TFT, med få undtagelser, domineret mobilskærmmarkedet.

blank, faktabokse, fuld bredde
Læs også:
 – Del 2: Hvorfor OLED-skærme fremfor LCD?

Så hvorfor OLED?

Det er der en meget simpel grund til. Uden at blive for teknisk, er OLED bare suverænt bedre end LCD. Først og fremmest oplyser OLED-skærme sig selv, hvor imod LCD kræver baggrundsbelysning. Oven i det, kommer bredere betragtningsvinkler, meget tyndere skærme, bedre lysfølsomhed og en betragtelig reducering i produktionsomkostninger.

Det er altså ret tydeligt, fordelene tæller både for forbrugeren, mobilproducenten og skærmproducenten. Forbrugeren får bedre kvalitet, skærmproducenten mindsker omkostninger og mobilproducenten får skærme, der kræver mindre plads i mobiltelefon. Rent faktisk, kan OLED-skærme være ned til 0,2 millimeter tynde… altså nul komma to millimeter! Den lader vi lige stå.

Ikke nok med det, så er OLED’s så tynde, at de kan bøjes, og endda bygges sådan, at de kan printes ud via en printer. Den lader vi også lige stå!

Den eneste grund til, at OLED har måtte vente på sig er levetiden af farverne. I nogle tilfælde kunne en OLED-skærm kun bibeholde de blå farver i 1.000 timer, hvilket ikke nytter noget – især ikke i en mobiltelefon. Men problemet er altså løst, og OLED er endda blevet mere miljøvenlige.

Som nævnt, OLED er kommet for at blive, og det skulle ikke være en overraskelse, hvis den nye teknologi dominerer markedet om få år. Og som sagt er det positivt for alle parter.

Til de nysgerrige, kommer der en teknisk udredning – for ikke-nørder, af OLED i sammenligning med LCD på fredag. Så hvis interessen skulle være der, kan du følge med her på Mobilsiden.dk.