Bedre og hurtigere netværk hos Telenor

Denne gang er det ikke kun et smart reklameslogan – Telenor rykker på 3G.

Bedre og hurtigere netværk hos Telenor

Det var lidt af en joke, da Telenor sidste efterår lancerede reklamekampagnen ”det bedre og hurtigere netværk”. Netværket var måske nyt, men det kunne Telenors kunder ikke bruge til så meget, når de kun oplevede begrænset 3G dækning udenfor de større byer.

Sammenlignet med dækningen hos teleselskabets nærmeste konkurrenter, så lå Telenor sidste år bestemt ikke i fronten på 3G området, og det blev ikke meget bedre, at Telenor i forvejen var løbet fra et tidligere løfte om at udrulle LTE i løbet af 2010. Disse planer blev pænt lagt i skuffen, mens Telia og TDC løb med alt opmærksomheden. 

 


Telenor reklame fra efteråret 2010

Siden sidste efterår er der dog løbet meget vand i åen, og som vi tidligere har fortalt, så har både Telia og 3 opgraderet  på livet løs – og det har Telenor faktisk også.

Vi har spurgt Telenor, hvor langt de er kommet med deres ”bedre og hurtigere netværk”.

Bedre og hurtigere

Allerede i dag dækker Telenor en stor del af Danmark med 3G. I løbet af 2012 forventer Telenor i kraft af netværkssamarbejdet med Telia, at nå helt op på at dække omkring 98 pct. af befolkningen med 3G.

Sammen med Telia forventer Telenor at råde over et 3G netværk på mere end 4.000 3G master – såfremt myndighederne altså tillader netværksfusionen mellem de to teleselskaber.

Men Telenor hviler ikke på laurbærrene og i stedet for at læne sig tilbage med udsigten til at kunne benytte Telias 3G netværk i fremtiden, så opgraderer Telenor deres eget 3G netværk på livet løs.

3G på 900 MHz rykker

Telenor er ligesom 3 og Telia midt i en opgraderingsproces, hvor selskabet genbruger 900 MHz frekvenser fra 2G netværket. Ved at benytter 900 MHz frekvenserne sammen med teleselskabets 3G netværk, så opnås en langt bedre dækning sammenlignet med de traditionelle 3G netværk, der benytter de noget højere 2100 MHz frekvenser.

Vi har tidligere fortalt, at 3 har cirka 100 aktive 900 MHz 3G sendemaster. Hos Telenor har de allerede rundet de første 120 aktive 900 MHz-master og yderligere 60 master bliver opgraderet indenfor de næste par måneder.

En stor del, af de sendemaster som Telenor opgraderer i øjeblikket, er eksisterende 2G sendemaster, der opgraderes til 3G. I løbet af 2012 forventer Telenor at nå op på i alt 450 master med 3G på 900 MHz frekvensen. Dertil kommer så de omkring to tusinde 3G sendemaster der kører på 2100 MHz.

Telenor har valgte at starte 900 MHz udrulningen i sommerhusområderne, fordi det efter selskabets vurdering var der behovet for bedre mobil datadækning var størst. Men det er ikke kun sommerhus områderne der vil blive dækket. 3G på 900 MHz bliver også rullet ud til omkring motorveje, jernbanestrækninger og i flere yderområder.

Telenor forventer at have 3G 900 MHz-dækning over stort set hele landet i løbet af 2012 med syv undtagelser.

2100 MHz i storbyen

I landets syv største byer benytter Telenor udelukkende 3G på 2100 MHz frekvenser. I byerne er der mange brugere på hver mast samtidig, derfor har Telenor valgt kun at benytte 2100 MHz-frekvenserne, som har større kapacitet end 900 MHz frekvenserne.

Uden for de syv største byer vil teleselskabet dog bruge en kombination af 900 og 2100 MHz sendemaster for at få optimal dækning og kapacitet.

Telenor forbedrede dækning kan ses på selskabets opdaterede dækningskort.

Telenor planlægger også i 2012 at opgradere visse dele af selskabets netværk til den såkaldte DC-WCDMA 42 Mbit standard, der giver op til 32 Mbit download hastighed.

HD-voice, som TDC allerede har lanceret, kan muligvis komme på tale i 2012, men mere kan Telenor ikke sige på nuværende tidspunkt.

Sådan klarer Telenor sig

Alt denne snak om frekvenser, 3G standarder og netværksopgraderinger kan selvfølgelig godt gå hen og blive lidt teknisk. Så hvordan klarer Telenor sig egentligt i forhold til konkurrenterne?

Ifølge Telenors egne målinger, der er foretaget fra juni 2010 til december 2011, så klarer Telenors nye netværk sig rigtig godt – og væsentligt bedre end både TDC og 3s netværk.

Ifølge Telenors egne målinger så er brugeroplevelsen på Telenors netværk væsentligt bedre end på f.eks. 3s netværk.

På Mobilsiden.dk har vi endnu ikke haft lejlighed til at lave en grundig test af Telenors netværk, så vores uvildige vurdering lader vente på sig. Vi ser frem til på et tidspunkt at afprøve om Telenor virkelig har fået et ”bedre og hurtigere netværk”.

På papiret ser Telenors netværkssatsning meget positiv ud, men hvordan opleves det “bedre og hurtigere” netværk i praksis?

Er du kunde hos Telenor eller et selskab der benytter Telenors netværk? Hvad syntes du om Telenors nye bedre og hurtigere netværk? Kom med dit input under artiklen.

Mere til historien

Siden denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden har bragt sagen videre. 1/12/2011 samlede vi op på historien og publicerede en ny vinkel på 3 satser på 3G-netværket – Læs videre her. Temaet er fortsat relevant. Klik her for de seneste nyheder..