Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   BlackBerry 10 er en realitet sammen med to nye telefoner

BlackBerry 10 er en realitet sammen med to nye telefoner

BlackBerry 10 skal sammen med lanceringen af mobilerne Z10 og Q10 hjælpe den hårdt prøvede mobilproducent ind i kampen om mobilkunderne. De første meldinger er ambivalente.

Forleden var endelig dagen hvor BlackBerry (tidligere kaldet RIM) lancerede deres bud på det styresystem, der skal redde dem fra finansiel ruin. Det blev til to telefoner (Z10 og Q10) som skal vække begejstring hos køberne.

De første beretninger om styresystemet melder både positive og negative erfaringer. Blandt andet kan der ofte mangle en “hjem”-tast som det kendes fra blandt andet Android og iPhone, i stedet kommer man til startskærmen ved at bruge en fingerbevægelse.

Ideen er angivelig god, men udførelsen skulle til tider være noget sjusket, eksempelvis som når en tilbageknap dukker op nogle gange, men ikke andre gange.

God browser

Til gengæld skulle browseren være rigtig fornuftig og på højde med konkurrenternes.

Den generelle fornemmelse af styresystemets respons og hastighed er, at det fungerer flot og flydende trods de tidlige børnesygdomme.

BlackBerry har desuden gjort meget ud af at fylde deres app store BlackBerry World med mange applikationer, desværre lades der meget tilbage at ønske. Mange apps er porteret fra Android og bliver kørt i en Android-emulator som påvirker både ydelse og udseende.

- RIM vil sikre kvalitets apps i BlackBerry World

CrackBerry har lavet en meget fin gennemgang (på engelsk selvfølgelig) af BlackBerry 10, der er en del at se på, men hvis du overvejer at se nærmere på enten Z10 eller Q10, kan det være fin læsning.

BlackBerry Z10
BlackBerry Z10

BlackBerry Z10

Z10 er BlackBerrys første mobil som udelukkende kan betjenes ved hjælp af den trykfølsomme skærm. Den har følgende specifikationer:

- 4,2 tommer skærm (1280x768 opløsning)
- en dual-core processor på 1,5 GHz
- 2 GB RAM
- 16 GB intern hukommelse (udvidelse med microSD kort)
- 8 megapixel kamera (2 megapixel på fronten)
- 1080p HD videooptagelse
- Understøttelse af 4G
- NFC
- WiFi
- Bluetooth 4.0
- 130x65,6x9 mm dimensioner
- 138 gram

Engadget har lavet et hands-on review af mobilen som kan ses her.

På den lidt negative side har kameraet fået en lidt hård medfart, af flere kilder nævnes det at billederne lider mere end de burde ved lidt dårligere lysforhold - i hvert fald sammenligned med lignende modeller fra andre producenter.

BlackBerry Q10 med komplet QWERTY-tastatur
BlackBerry Q10 med komplet QWERTY-tastatur

BlackBerry Q10

BlackBerry Q10 minder specifikationsmæssigt meget om Z10, dog i en anden skal.

Q10 er modellen som skal tiltrække de “gamle” BlackBerry kunder og har derfor det velkendte komplette QWERTY-tastatur på fronten.

Dette medfører så at skærmen er blevet tilsvarende mindre og er på 3,1 tommer med en opløsning på 720x720 pixels.

Engdaget har ligeledes lavet en hands-on video af denne model, se den her.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies