Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Blackberry for dummies - bag om Blackberry

Blackberry for dummies - bag om Blackberry

BAGGRUND: I USA er den hvermands-eje og selv verdens mest mægtige mand render rundt med én. Vi ser nærmere på fænomenet Blackberry.

I USA er den over alt, og Barak Obama fik lavet den amerikanske lov om, for at han kunne få lov at beholde sin Blackberry, da han blev indsat som præsident.

Men i Danmark kender de færreste til fænomenet Blackberry - dog er kronprins Frederik også set med denne mobil.

Men hvad er det, der gør de sorte bær så specielle? Hvad kan sådan en størrelse egentlig?

Her giver vi dig svaret på spørgsmålet: "Hvad er Blackberry"

Verdens andenstørste OS

Blackberry er en linie af telefoner fra den canadiske mobil-producent Research in Motion - kaldet RIM i daglig tale.

I dag er 20,8 procent af hele verdens smartphones en Blackberry, og i USA er Blackberry den mest udbredte smartphone overhovedet.

Kun styresystemet Symbian (som ejes af Nokia, og oprindeligt primært blev brugt i Nokia-telefoner) er mere udbredt end Blackberry OS.

Batteribesparende

Én af de ting som Blackberry især bruger, som salgsargument er, at en Blackberry ikke sluger særlig meget strøm.

Almindelige smartphones skal normalt lades op hver eller hveranden dag, mens en Blackberry kun kræver opladning omkring to gange på en uge, selvom den bliver brugt flittigt.

Det kan være en fordel for mange, især forretningsfolk, der er på farten, og har glæde af den lange batterilevetid.

Det er ikke, fordi der sidder et specielt eller magisk batteri i Blackberrys, der holder strøm i ekstra lang tid - den er bare designet til at bruge så lidt strøm som muligt.

For eksempel lyser telefonen ikke op, når man modtager en besked, ligesom der er andre engergisparende funktioner.

Spar penge på data

En Blackberry komprimerer datatransmissionen, så den kun fylder en tiendedel af, hvad den normalt gør. Derfor er der mange penge at spare på dataregningen.

Besparelsen kan især mærkes i udlandet, hvor man betaler for data udover det abonnement man har, selvom det inkluderer fri data.

Blackberry henter mails, kalenderopdateringer med mere, ned på telefonen med det samme (såkaldt PUSH-teknologi), som denne type mobil var først til at bruge.

PUSH gør, at mails og kalenderopdateringer automatisk kommer ind på mobilen, præcis som det kendes fra SMS. Dermed er der aldrig ventetid på for eksempel at læse mails.

Til sammenligning kan vi nævne, at mange almindelige smartphones kræver, at man trykker "opdater", før mobilen synkroniserer. Indenfor de seneste år er PUSH dog blevet mere almindeligt, således at teknikken ikke længere kun er forbeholdt Blackberry.

Sikkerheden er i top

Et andet argument forretningslivet bruger, når de vælger en Blackberry, er den høje sikkerhed.

Al data er krypteret, og der er er 450 forskellige sikkerhedsparameter, i den fulde Business-løsning, man kan skrue på, for at få et sikkerhedsniveau, der passer præcis det aktuelle behov.

Teleoperatøren Telenor har endda fået henvendelser fra politiet, der har efterforsket kriminelle, og ønsket adgang til den kriminelles Blackberry. Men det kan simpelthen ikke lade sig gøre.

Den eneste der har adgang til den enkelte Blackberry, er ejeren selv.

Blackberry-abonnement

Det kræver et specielt Blackberry-abonnement, at bruge telefonen, som i Danmark sælges hos blandt andet Telenor og TDC med et abonnement til erhvervslivet, mens teleselskabet 3 har et abonnement til privatbrugere.

Man køber en Blackberry-telefon, et tale-abonnement, samt et Blackberry tillægsabonnement.

Blackberry kræver denne særlige opsætning, da indholdet i telefonen ikke bliver gemt på selve telefonen, men på en Blackberry server.

Dermed har du både fra telefonen og computeren adgang til alle dine kontakter, mails, regneark, dokumenter med mere.

Al trafik der sendes fra brugerens egne interne (email) server via internettet, behandles af BlackBerry’s data center (NOC) og sendes videre ud til brugerens telefon. Der ligger et certifikat på brugerens telefon, der sikrer, at kun denne telefon kan aflæse for eksempel en email.

Abonnementet er ret dyrt i oprettelse, men især på grund af besparelserne på data, mener teleselskaberne, at Blackberry i længden faktisk er en billig smartphone.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Ann Louise Augsburg Sindet 17-10-2010 22:53:41

Hej alle bb entusiaster!
Jeg overvejer at købe en brugt bb bold 900 til privat forbrug, men er virkelig forvirret over hvilke internet udbydere der fungere med en bb. Jeg har selv Telmore. Men vil deres 1GB internet kunne bruges ?

Mvh. Ann.

0 0
cathrine Pedersen 05-08-2010 22:41:32

Jeg har lige fået fat på den nye blackberry 9700, og jeg kan ikke helt få blackberry messenger til at virke, er der nogle der ved hvordan man gør det? Jeg har også tjekket lidt omkring apps'ne på en blackberry og det ser ud som at man ikke kan bruge det i danmark, kan det passe?

Håber at i kan hjælpe mig :)

kh. Cathrine

0 0
cleop 01-07-2010 19:46:50

Jeg er ny til BB. Hvad betyder det at man har en kode til bb, dvs tal og et bogstav tal og slutter med bbf, hvad er denne kode til??
Vil det sige at man kan skrive til den kode eller nr eller...?? Håber nogen kan svare på det.
Tak på forhånd.

0 0
Nice 05-05-2010 20:15:14

Jeg tænkte påå ..
Når man har købt en BB uden abonnement, og putter en almindelig sim-kort i, så virker den ikke til alle det der fuktioner som den kan eller hvad ?
For er meget forvirret ?
Skal man så oprette en abonnement hos 3 i stedet for ?

0 0
Nikolaj77 30-04-2010 15:55:43

Hej May,

Ville høre om du er tilfreds med din BB, hvilken model er det du har ? har kigget lidt på 9700'eren. Men kender så ikke nogen som har prøvet en BB før, og synes heller ikke man høre så meget om mærket her i dk. Har også kigget lidt på Sony ericssons Aspen.. ved ikke om du kender forskellen på dem?
Hilsen Nikolaj

0 0
Christian M. 22-04-2010 19:34:40

Private kan også købe en BB. 3 har 9000 og 9700 til salg med BB abo. Desuden så passer det ikke helt det med at den kan holde strøm i så lang tid. Bliver den brugt flittigt så holder den lige strøm i en enkelt dag (8-22)!
Ellers en meget god mobil desværre har den ikke nok ram og OS'et har for mange memory leaks.

0 0
May Frederiksen 23-04-2010 11:49:00

Hej Christian,
tak for din kommentar, og du har helt ret i, at man hos teleselskabet 3 kan købe et privat-abonnement til Blackberry - det retter jeg i artiklen. Man kan kun købe 9000, 9700 er ved at blive udfaset, fortæller 3.
Mht. strøm, så vil jeg holde fast i min påstand - jeg har selv en BB og jeg har talt med andre brugere, der bekræfter batteritiden.
Tak for dit input :)
VH. May Frederiksen - Mobilsiden

0 0

Om brug af cookies