Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   BlipTrack skal fjerne bilkøer i byerne

BlipTrack skal fjerne bilkøer i byerne

Ny smart bluetooth-baseret teknologi hjælper kommuner med at fjerne bilkøer. Læs her hvordan det virker.

Aarhus kommune har på det seneste været præget af massive bilkøer, på grund af omfattende anlægs- og vejarbejde.

De mange bilkøer er til stor gene for billisterne, men en innovativ og omkostningsbevidst trafikløsning, kaldet BlipTrack, kan være med til at nedbringe de trafikale problemer i kommunen.

Som ekstra bonus forventes investeringen også at spare kommunen for millioner af kroner. Læs mere om forsøget her.

BlipTrack er udviklet af BLIP Systems A/S, der hører hjemme i Vodskov i Nordjylland. BlipTrack er en sensor baseret på Bluetooth, og systemets små sensorer er placeret rundt om i Aarhus kommune - f.eks. på de store indfaldsveje.

Bliptrack registrerer alle biler med tændt bluetooth-enhed - såsom mobiltelefoner og navigationsanlæg. Ved at indsamle bluetooth data kan man måle rejsetider, advare billisterne mod kødannelser og forsinkelser.

Når sensoren har registeret en bluetooth enhed, så overføres dataene trådløst tilbage til en server, som grafisk viser eventuelle kødannelser på computerskærmen hos de relevante myndigheder.

Som ekstra bonus kan kommunens vejansvarlige også bruge dataerne til avancerede trafikanalyser som f.eks. kan bruges til at indstille trafiklysene, så billisterne rammer en “grøn bølge”.

“Grønne bølger” i lyskryds nedsætter ventetiden, minsker  kødannelser og er bedre for miljøet, da bilerne benzinforbrug og CO2 udledning nedsættes.

BlipTrack software (Foto: BLIP Systems A/S)
BlipTrack software (Foto: BLIP Systems A/S)

Bedre end eksisterende løsninger

Ideen bag Bliptrack er dog ikke helt ny, og der findes da også allerede lignede løsninger baseret på videokameraer, og andre former for sensorer.

Fordelen ved at benytte bluetooth-teknologien er dog, at løsningen er billig, uafhængig af lys og vejrforhold, og så kræver den minimal vedligeholdelse. Samtidig kan BlipTrack-systemet installeres helt uden at forstyrre trafikken, hvilket kan være en stor fordel i områder med meget trafik.

Udover Aarhus så testes BlipTrack løsningen også i Randers.

Dataene benyttes allerede af Danmarks Radio P4 til at informere bilisterne om mulige kødannelser.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

michael 23-10-2012 10:27:07

Men hvordan sikre man sig at det kun er billister der måles på. hvordan kan systemet kender forskel på en bluetooth device i en bil, på en cykel, eller hos en forgænger?

0 0
Johnny K. Olesen 23-10-2012 11:19:00

Hej Michael

Jeg har *ikke* lige undersøgt det nærmere, men det senarie burde systemet kunne tage højde for.

Det kan f.eks. gøres ved, at data kun accepteres, hvis der har været kontakt ved 2-3 sensorer ingen for et bestemt antal minutter eller ved at ikke at acceptere bluetooth enheder, der f.eks. pludselig springer fra en vej til en anden - billister kan ikke tage smutveje men det kan fodgængere og billister.

0 0
Rasmus Røge 23-10-2012 16:38:57

Det man er interesseret i at måle er jo "trafikkens fart", altså den hastighed "de fleste biler" kører med. Så du kan uden problemer smide data væk der ikke passer med "mængden", og på den måde kan du sortere langsomtgående fodgængere fra.

Hvis trafikken bevæger sig væsentligt hurtigere end cyklister er det heller intet problem at sortere cyklister fra. Hvis trafikken bevæger sig med samme hastighed eller lavere end cyklister vil jeg forestille mig at den registerer tung trafik og så er det jo i princippet ligegyldigt om det er cyklisters eller billisters bluetooth den opfanger.

Tænker at man med den idé kan udregne en god approksimation på trafikkens fart. Men mon ikke der ligger lidt mere i det :-) Fed ide er det i hvert fald!

0 0
Hest 23-10-2012 22:11:24

Kræver så bare BT er tændt i telefonen. Det er ikke noget jeg har haft i et par år. Er jeg bare bagud eller har alle andre deres BT slået til 24/7?

0 0
Rasmus Røge 24-10-2012 14:11:53

Jo, det kræver at BT er tændt. Men de har jo bare brug for at 1 ud af 10 billister har den tændt for at få et billede af trafikken. Hvis trafikken er så tynd at der ikke hurtigt kommer 10 biler forbi, så er alt jo godt alligevel :-)

0 0
Sven A. 23-10-2012 11:39:46

Ja, det må man jo håbe... fordi Århus er jo cyklernes by... og da alle har mobile enheder i dag... så vil det give et forkert billede...

0 0

Om brug af cookies