BlipTrack skal fjerne bilkøer i byerne

Ny smart bluetooth-baseret teknologi hjælper kommuner med at fjerne bilkøer. Læs her hvordan det virker.

BlipTrack skal fjerne bilkøer i byerne

Aarhus kommune har på det seneste været præget af massive bilkøer, på grund af omfattende anlægs- og vejarbejde.

De mange bilkøer er til stor gene for billisterne, men en innovativ og omkostningsbevidst trafikløsning, kaldet BlipTrack, kan være med til at nedbringe de trafikale problemer i kommunen.

Som ekstra bonus forventes investeringen også at spare kommunen for millioner af kroner. Læs mere om forsøget her.

BlipTrack er udviklet af BLIP Systems A/S, der hører hjemme i Vodskov i Nordjylland. BlipTrack er en sensor baseret på Bluetooth, og systemets små sensorer er placeret rundt om i Aarhus kommune – f.eks. på de store indfaldsveje.

Bliptrack registrerer alle biler med tændt bluetooth-enhed – såsom mobiltelefoner og navigationsanlæg. Ved at indsamle bluetooth data kan man måle rejsetider, advare billisterne mod kødannelser og forsinkelser.

Når sensoren har registeret en bluetooth enhed, så overføres dataene trådløst tilbage til en server, som grafisk viser eventuelle kødannelser på computerskærmen hos de relevante myndigheder.

Som ekstra bonus kan kommunens vejansvarlige også bruge dataerne til avancerede trafikanalyser som f.eks. kan bruges til at indstille trafiklysene, så billisterne rammer en “grøn bølge”.

“Grønne bølger” i lyskryds nedsætter ventetiden, minsker  kødannelser og er bedre for miljøet, da bilerne benzinforbrug og CO2 udledning nedsættes.

Bliptrack
BlipTrack software (Foto: BLIP Systems A/S)

Bedre end eksisterende løsninger

Ideen bag Bliptrack er dog ikke helt ny, og der findes da også allerede lignede løsninger baseret på videokameraer, og andre former for sensorer.

Fordelen ved at benytte bluetooth-teknologien er dog, at løsningen er billig, uafhængig af lys og vejrforhold, og så kræver den minimal vedligeholdelse. Samtidig kan BlipTrack-systemet installeres helt uden at forstyrre trafikken, hvilket kan være en stor fordel i områder med meget trafik.

Udover Aarhus så testes BlipTrack løsningen også i Randers.

Dataene benyttes allerede af Danmarks Radio P4 til at informere bilisterne om mulige kødannelser.