Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Blog: Sådan blev smartphones smarte

Blog: Sådan blev smartphones smarte

Engang var en smartphone en langsom klods, i dag er der nærmest ingen grænser for hvad den kan! Her er et tilbageblik.

Engang var smartphones noget man skulle betjene med en stylus, i et rodet og uoverskueligt Windows Mobile interface. Sådan er det ikke mere.

Brugen og ikke mindst udbredelsen af smartphonen, har ændret sig markant i forhold til de første leveår.

Vi bruger mobilen anderledes i dag, end vi gjorde for bare et par år siden. Og næsten alle har i dag en smartphone.

Til at starte med var smartphonen udelukkende tiltænkt forretningsmanden, der ville have f.eks. mailen med på farten.

De første smartphones var dog ikke særligt smarte. De kunne kun indeholde få mængder data, da de ikke havde særlig meget hukommelse. Det var sløve telefoner med langsom hardware.

Nokia Communicator 9000
Nokia Communicator 9000

Nokia var først med smartphonen

Nokia var nogle af de første med deres (Nokia Communicator), som udkom i 1996. Den havde en Intel 80386EX CPU på 24 MHz, og 4 MB RAM.

Dengang var det et stort skridt for mobiltelefonen. Senere hen kom Microsoft med deres bud på fremtidens smartphone.

De kastede sig nu over, at lave software til mobile-enheder (Windows Mobile). Den første version af Windows Mobile udkom den 19. april 2000.

Windows Mobile mindede meget om den navigation, som vi kendte fra Windows til computeren. Som regel var Windows mobiler udstyret med touchskærme (trykfølsomme skærme), der virkede med stylus-penne.

Ikonerne var så små, at man var nødt til at benytte sin stylus, for at kunne ramme de forskellige funktioner man ville have adgang til.

På trods af dette var Windows Mobile enheder alligevel rimeligt populære smartphones. De var dog som regel kun til forretnings mennesker, og ikke til den almindelige forbruger.

Apple iPhone - første generation fra 2007 (Foto: Mobilsiden.dk)
Apple iPhone - første generation fra 2007 (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Mobilbranchen blev ændret

Langt de fleste brugte dengang almindelige tryk telefoner, med fysiske taster og ikke smartphones. Det skyldes flere ting foruden prisen. Mit bud er, at det simpelthen fungerede for dårligt.

Hvorfor have en touch skærms telefon, som man skulle bruge en pen for at betjene – og ikke bare fingrene. En ændring var på vej.

I januar 2007 præsenterede Apple deres første iPhone, som kom på udvalgte markeder den. 29. juni 2007 og det ændrede mobilbranchen.

Mange grinede dengang af Apple og troede ikke iPhone havde en chance. Nu var det slut med at bruge stylus-pennen for at betjene skærmen. Nu var det fingeren der skulle anvendes.

Store ikoner, og et klassisk enkelt Apple mobile system (iOS). Der var ingen tvivl om, at Apple med iPhone lavede en mobil der på alle måder var anderledes tænkt. Og havde en helt anden tilgang til det.

På det tidspunkt havde iPhone mange tekniske mangler, men forbrugerne var ligeglade med det.

Den blev hurtig populær i blandt andet USA, hvor den blev solgt til at starte med. Danmark fik ikke den første iPhone officielt, det var først med iPhone 3G vi i Danmark kunne købe iPhones – udenom "sortbørsen".

Da iPhone 3G så kom til Danmark den 11. juli 2008, blev den ligeledes også et hit blandt mobil-køberne. Kort efter fulgte konkurrenten Google også med deres mobile styresystem Android, det skete den 23. september 2008.

Windows Phone 7
Windows Phone 7

Microsoft skifter Windows Mobile ud

Den 21. oktober 2010, var det farvel til Windows Mobile, og goddag til Windows Phone 7, for Microsofts vedkommende.

De seneste fem år har Android og iOS fået massiv succes på verdensplan, mens Windows Phone stadigvæk mangler et stykke endnu. Dette kan være sker med Windows Phone 8, som netop er lanceret.

De fleste har smartphones i dag, og bruger den til mange forskellige opgaver. Med applikationer er det næsten kun fantasien der kan sætte grænser for hvad din mobil kan.

Jeg tror vi i fremtiden vil se flere og flere smartphones og færre almindelige knaptelefoner. Smartphones kan helt konkret gøre vores hverdag lettere, men også mere stressende.

I fremtiden vil vi måske have alt liggende på mobilen, og derfor være dybt afhængige af den, hvilket jeg tror de fleste allerede er nu.


Dette blogindlæg er skrevet af Tobias Bruun Halvorsen, som denne uge er erhvervspraktikant på Mobilsiden.dk.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Patrick Petersen 19-11-2012 12:36:22

Den første smartphone kom fra Nokia.. - Hvad med rent faktisk at kigge rigtigt på det. Der kom en smartphone 2 år før det der er skrevet i artiklen. - Den hed IBM Simon, kom ind i kampen for fanden.

0 0
Frede 18-11-2012 19:38:48

Godt indlæg Tobias Bruun Halvorsen!

0 0

Om brug af cookies