“Bonderøven” kan få mobilregningen til at eksplodere

Kunder med alt-i-en abonnement til smartphonen risikerer ekstraregning for dataforbruget - den såkaldte “datafælde”. To afsnit af “Bonderøven” kan sende prisen i vejret.

“Bonderøven” kan få mobilregningen til at eksplodere

Kunder med alt-i-en abonnement til smartphonen risikerer ekstraregning for dataforbruget – den såkaldte “datafælde” – to afsnit af “Bonderøven” kan sende prisen i vejret.

Alt-i-en pakker med taletid, fri sms og data er blevet meget populære i takt med udbredelsen af smartphones. Men ikke alle pakker er ens, og kunderne skal passe godt på dataforbruget.

Man kan hurtigt sende og modtage store mængder data på mobilen, og det kan blive et økonomisk problem. Mange teleselskaber takserer dataforbrug udover den inkluderede mængde i et abonnement, viser en undersøgelse Mobilsiden.dk har foretaget.

De færreste smartphone-brugere er klar over, at få afsnit af TV Avisen eller Bonderøven, kan bringe mobilregningen ud af kurs.

200 kroner for at se Bonderøven

Streaming af TV fra Danmarks Radios populære mobil TV-tjeneste, DR NU, kan f.eks. generere omkring fem megabytes forbrug i minuttet. Ser man TV-Avisen og et afsnit af Bonderøven, kan man let forbruge langt over 300 MB data i løbet af en lille time.

I denne situation risikerer kunden en løbsk mobilregning.

Endnu mere kritisk bliver det, hvis man kobler smartphonen til den bærbare computer. Benyttes desktop-versionen af DR NU kan der let forbruges 12,75 MB i minuttet, svarende til 765 MB i timen. HD-video på YouTube eller videopodcasts kan også få forbruget til at eksplodere.

Nogle teleselskaber tager en meget høj pris for dataforbrug udover den inkluderede mængde i pakken, hvilket kan blive en overordentlig dyr fornøjelse. Det er særligt kunder med små datapakker på 1-2 GB per måned, der skal være opmærksomme.

Teleselskaber som f.eks. CBB, OnFone, M1, og Lebara tager alle meget høje priser for data udover det inkludere i alt-i-en abonnementerne.

Overskrides grænsen tager f.eks. CBB 35 øre per megabyte (MB), hvilket svarer til 350 kroner pr. GB data. Et andet teleselskab, Lebara, tager 99 øre pr. MB, svarende til 990 kroner pr. GB data.

Overprisen er ganske betydelig, når et alt-i-en abonnement typisk ligger i intervallet 75-199 kroner om måneden.
Man kan altså nemt komme til at betale mere flere hundrede kroner for en lille overskridelse af ens inkludere datamængde.

Har man f.eks. et alt-i-en abonnement med 1 GB inkluderet data, skal der blot et eller to afsnit af Bonderøven til at forbruge hele datamængden, samt generere nok ekstra forbrug, til en ekstraregning på et par hundrede kroner oven i den månedlige abonnementspris.

Se efter “speeddrop”

Det er dog ikke alle teleselskaber, som takserer overforbrug af data. Nogle benytter i stedet metoden “speeddrop”.

I stedet for at taksere overforbruget, så sænkes i stedet hastigheden, når den inkluderede datamængde er opbrugt. Derved undgår forbrugerne ubehagelige ekstraregninger.

Undgå stor ekstraregning: 3 gode råd

1. Køb en datapakke som passer til dit forbrugsmønster.

2. Se efter pakker som tilbyder speeddrop.

3. Benyt trådløst netværk (WiFi) når det er tilgængeligt.

Oversigt over teleselskaberne

Hvis man som smartphone-bruger vil sikre sig mod en stor ekstraregning på dataforbruget, så kan det altså være en fordel at holde godt øje med dataforbruget, eller vælge et teleselskab der benytter “speeddrop”.

I nedenstående oversigt kan du læse, hvad prisen er på overforbrug af data, og hvilke der benytter speeddrop.

Oversigten er udarbejdet den 20. august 2012 ud fra tilgængelige oplysninger på teleselskabernes hjemmesider. Alle oplysninger er indhentet fra teleselskabernes alt-i-en pakker, som typisk inkluderer taletid, SMS/MMS og data i en pakke.

Ved visse selskaber har det ikke været muligt at fremskaffe endegyldige informationer, da den nødvendige information ikke fremgår af selskabernes hjemmesider.

Teleselskab Pris på MB eller speeddrop Bemærkninger
Bibob Speeddrop – 64 kbit  
3 Total spærring for data Der lukkes helt for data, hvis det inkludere forbrug er opnået. Der er mulighed for at tilkøbe mere data.
Telia Speeddrop – 120 Kbit (Artiklen er opdateret 23. august kl. 14:15: Telias kunder har mulighed for at tilkøbe mere data, når de har brugt deres inkludere data – eller de kan forsætte med speeddrop)
Telenor 9 kr pr. MB (maks. 25 kr. pr. dag), hvis man ikke har en datapakke. Alle datapakker kan tilkøbes sperat og de har speeddrop – 256 kbit.  
Oister Speeddrop – 200 kbit Data bliver spærret, når ens pakke er opbrugt.  ARTIKLEN ER OPDATERET 1. september 2012 kl. 09:45. Oister tilbyder ikke længere speeddrop, men stopper i stedet for al data. Der er dog mulighed for at tilkøbe mere data.
TDC Speeddrop – 64 kbit  
Unotel Speeddrop – 64 kbit
 
DLG Tele 10 kr. pr. MB Speeddrop – 64 kbit ARTIKLEN ER OPDATERET 22. august 2012 kl. 14:10. DLG Tele har opdateret deres hjemmeside, og nu fremgår det, at selskabet benytter speeddrop..
Callme 1,99 kr. pr. MB med en maks. grænse på 199 kroner om måneden for abonnementer uden inkluderet data. Abonnementer med inkluderet data har speeddrop – 120 kbit.  
OK mobil 35 øre pr. MB  
Happii mobil Speeddrop – 64 kbit  
Coop-mobil Speeddrop 64 kbit  
CBB Mobil 35 øre pr. MB speeddrop
Opdateret 27/9-2012. CBB Mobil indfører speeddrop per. 1 oktober 2012
Ymobile 50 øre pr. MB  
Nettalk Speeddrop – 64 kbit  
Lycamobile 99 øre pr. MB  
Onfone 35 øre pr. MB.  
Lebara 99 øre pr. MB.  
Nanomobil 69 øre pr. MB.  
Colourmobile Speeddrop – 256 Kbit.  
M1 10 kr. pr. MB. Det fremgår ikke tydeligt på den meget uoverskuelige hjemmeside eller abonnementsvilkår. Der er ikke nævnt noget omkring speeddrop, men selskabets standard takst er 10 Kr. pr. MB.
Telmore Speeddrop – 64 kbit
 

Seneste nyt om temaet

Her følger vi op med den seneste udvikling om temaet. mobilsiden har holdt fast i temaet. Efterfølgende d. 21/8/2012 bragte vi sagen Samsung Galaxy S III er årets mobil i Europa – Den videre historie om temaet finder du her. Se også de seneste nyheder om temaet her.