Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Bør Apple-fans boykotte produkterne?

Bør Apple-fans boykotte produkterne?

Apple kan risikere boykot fra køberne, da det er kommet frem at medarbejderne på produktions-virksomheden Foxconn arbejder under umenneskelige forhold.

Sidste år blev det afsløret, at flere medarbejderne på produktions-virksomheden Foxconn i Kina, som Apple benytter, arbejder under umenneskelige forhold.

Virksomheden har været nødsaget til at underskrive ”anti-selvmordskontrakter”. Der skriver New York Times.

Flere amerikanske medier bringer historier, som alle har det budskab, at forbrugerne må kræve forandringer af den amerikanske virksomhed.

Foxconn har 230.000 ansatte, hvor størstedelen arbejder seks dage om ugen og tit i 12 timers vagter. Omkring en fjerdel af de ansatte bor også i barakker på fabrikkens område, og arbejder for mindre end 100 danske kroner om dagen.

Apple afviser kritikken

Den øverste chef ved Apple, Tim Cook, har givet de ansatte svar på anklagen omkring udnyttelse af den billige kinesiske arbejdskraft.

- ”Vi bekymrer os om hver eneste medarbejder i vores globale forsyningslinje. En hvilken som helst ulykke ægrer os dybt og ethvert problem med arbejdsforhold optager os”, sådan skrev Tim Cook i en lang mail til Apples ansatte. The Guardian har fået kendskab til denne mail.

Apple har fornylig offentliggjort en liste med alle de virksomheder, som de samarbejder med globalt. Dette var et led i en undersøgelse om menneskerettigheder på fabrikker verden over.

Listen afslørede, at 62 procent af de 229 producenter, som Apple samarbejder med, ikke overholder reglerne om arbejdsuger på maksimalt 60 timer. Samt at næsten en tredjedel havde problemer med farligt affald.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

ladjo 30-01-2012 21:03:16

..og undrer os samtidigt over hvor arbejdspladserne forsvinder hen.

Det er vel et spørgsmål om vi alle mere eller mindre lukker øjnene og er "lidt" naive, ikk´.

Bare vi kan få vores næste gagetfix om en uge, så skide være med en lille kineser ikke ser sin far før til jul ;o/

0 0
31-01-2012 05:34:27

Men det frikender vel ikke de Kinesiske Myndigheder vel , de suger arbejdspladser til sig ,uden at sørge for ordentlige forhold for folket.

0 0
Jan Ålund 30-01-2012 17:33:02

Det her langt fra en nyhed. Det startede jo allerede i 2009. Ikke mindst med en masse ulykker med døden til følge og selvmord i 2010.

Medierne har bare lukket øjnene for hvor slamt det står til. Apple har ikke rigtigt gjort det store ved tingene i de år. Så det er svært ikke at tro at de er ligeglade.

Der er jo ikke rigtig nogen tvivl om at Apple vægter penge højre end menneskeliv(i den region af verden)

0 0
Esben 30-01-2012 16:55:47

Det er et udbredt problem at næsten al IT udstyr benytter sig af komponenter der er blevet lavet under stærkt tvilvsomme forhold, både mijlø og arbejdsmæssigt.

Apple har længe været bundskraber i Greenpeace's årlige opgørelse om hvor "grønne" de enkelte IT virksomheder er, men langt fra alle er med i den opgørelse.

Som forbruger er det næsten umuligt at tage stilling til, og det burde ikke være op til den enkelte forbruger at skulle tænke på arbejdsforhold når man skal købe elektronik. Politikerne i den vestlige verden burde skabe et system, hvor vi forbød handel med varer der blev produceret under så kritisable vilkår, derved ville producenterne jo være nød til at leve op til det eller producere deres varer i andre lande.

0 0
Søren 30-01-2012 22:21:34

I en opgørelse fra Greenpeace i nov. ser det anderledes ud:

http://tech.fortune.cnn.com/2011/11/09/the-greening-of-apple/

Så dit udsagn er vel en kende forældet.

0 0
ulrik 30-01-2012 15:33:55

... der bruger foxconn, så er apples avance på deres produkter så stor, at de kunne produceres under ordnede forhold hjemme i usa. det gør en stor forskel på apple og fx. acer!

0 0
Anders W 30-01-2012 13:56:38

Det er jo et kendt fænomen hos de globale virksomheder.

De udbyder underkrontrakterne til lavest bydende, og så bekymrer man sig ellers ikke om produktionen, medmindre den ikke ankommer rettidigt.

Det er ikke noget Apple er ene om overhovedet. Der er så mange selskaber der går dette, og jeg tror at de fleste forbrugere er ligeglade. Ellers skulle vi jo boykotte så at sige alt der kommer fra 3. verdenslande .. eller betale det dobbelte for tingene.

Der var jo også en dokumentar i sin tid omkring det granitbrud i Kina, hvorfra granitten til operahuset kom fra. Mærsk var åååhh så hellige og sagde at de havde kontrolleret forholdene dernede. Men en journalist tog derned med skjult kamera, der viste kinesere der brød granitten ved håndkraft og uden masker.

Eller de episoder i Indien hvor arbejdere gik blandt syrebade og andre kemikalibade uden sikkerhedsliner eller anden beskyttelse.

Eller hvad med de skibe der stadig hugges op på stranden i Indien af arbejdere uden nogen form for beskyttelse.

Der er en overflod af eksempler, og firmaet, i dette tilfælde Apple, vil altid love at følge op på sagen. Men vi ved også at laver man en stikprøve hos Foxconn om et år, så er alt som det plejer.

Det er profit over menneskehensyn ... og det er langt henad vejen lige så meget vores skyld som producenternes skyld. Vi kræver billigere produkter (og mange af dem), og det giver de os. Og så bekymrer vi os ikke så meget om hvordan produktionen går ud over mennesker, dyr eller natur.

0 0
Christopher 30-01-2012 12:12:48

Ikke for at beskytte Apple, men nu vi er ved det, så har Foxconn også andre kunder, heriblandt Acer, Samsung, Asus, Dell, Nokia, Sony osv. Men jeg tror nu at Apple er deres største kunde, så ansvar har de da.

0 0
Jan Ålund 30-01-2012 17:41:59

Det er fuldstændigt rigtigt. Men de fabrikker det handler om arbejder kun for Apple.

0 0
30-01-2012 12:30:49

Du kan tilføje Intel til listen, dertil kommer at de har egne produkter.

0 0
mbech 30-01-2012 12:07:46

Som HrLaursen skriver så er folk da ligeglade. Sådan er det bare. Men jeg overvejer det da kraftigt efter ios5 opdateringen. Siden den har min Ipad 1 og 2 virket mega ringe. Værst er det at Safari går ned konstant, men også andre programmer crasher pludseligt efter version 5.

0 0
Søren D 30-01-2012 11:38:42

men mon ikke det er et generelt problem for de fleste producenter af mobiltelefoner og tabletter?

0 0
HrLaursen 30-01-2012 11:20:09

Hvis folk ikke var ligeglade, så havde de nok ikke købt den første iPodPhone 3. Det kom frem første gang; dengang. Kan ikke huske om det tidligere har været i fokus.

Jobs var kold. Cooks er også kold. Det er det Apple står for, og så'n vil det nok være, lige indtil brugerne ikke også er kolde mere.

0 0
David 30-01-2012 11:40:27

Fjollet overskrift.. Selvfølgelig er Apple brugere ikke mere ligeglade end andre, men helt ærligt, sætter du dig ind i arbejdsforholdene for producenterne hver eneste gang du køber et produkt af en hvilken som helst art? Det er jo ikke kun Apple der er problemet. Hvordan er din nuværende telefon produceret?

0 0
Jan Ålund 30-01-2012 17:36:34

David det virker jo sådan. De har kendt til problemerne siden 2009 og det er jo ikke blevet bedre. Men hvis du har kendstab til andre mærker med den samme dårlige moral så del den endelig med os andre. Det er jo forkert uanset hvem det er.

0 0
Rallerbabz 30-01-2012 11:11:45

Det er simpelhen noget svineri at det kan foregå ved så store firmaer. Om det er Apple eller hvilket som helst andet firma. De har fandme penge nok til at medarbejderne burde kunne arbejde i retfærdige formål. totalt uacceptabelt.

0 0

Om brug af cookies