Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Danmark har Europas billigste priser på mobiltelefoni

Danmark har Europas billigste priser på mobiltelefoni

Danmark er det land i Europa, som har de billigste priser på mobiltelefoni. Det dokumenterer IT- og Telestyrelsen med henvisning til en ny international undersøgelse.

I den seneste tid har medierne været fyldt med artikler om, at telefoni i Danmark generelt er dyrt. Det er ikke tilfældet, når det handler om mobiltelefoni. Her ligger Danmark tværtimod i den billige ende. Det skriver IT- og Telestyrelsen i dag.

I dagens pressemeddelelse tilbageviser IT- og Telestyrelsen blandt andet, at priserne for mobiltelefoni skulle være billigere i nabolandet Sverige end i Danmark. Styrelsen påpeger, at der eksempelvis er stor forskel på opkaldsafgift, priser på SMS og minutpriserne mellem de forskellige udbydere i Danmark og Sverige – både mellem landene og inden for de respektive lande.

Danmark har de biligste priser på mobiltelefoni i hele Europa. Det skriver IT- og Telestyrelsen på baggrund af en international undersøgelse foretaget af OECD/Teligen.
Danmark har de biligste priser på mobiltelefoni i hele Europa. Det skriver IT- og Telestyrelsen på baggrund af en international undersøgelse foretaget af OECD/Teligen.

Danmark billigere end Sverige

IT- og Telestyrelsen henviser blandt andet til den svenske styrelses (Post & Telestyrelsen) hjemmeside om telepriser i Sverige. Her kan man godt nok se, at det hos de billigste svenske selskaber koster helt ned til 35 øre i minuttet at ringe fra sin mobil, som takseres hver femte sekund. Til gengæld koster lige omkring 62 øre at sende en SMS, ligesom opkaldsafgiften på samme måde koster det mere, nemlig 62 øre.

Til sammenligning kan man i Danmark få minutpriser til omkring 49 øre i minuttet, som dog kun takseres per minut. For SMS slipper danskerne med 18 øre, mens opkaldsafgiften for besvarede opkald er 50 øre og ubesvarede 25 øre.

Så godt nok har svenskerne billigere minutpriser end danskerne. Til gengæld takseres der per femte sekund i Sverige. Og det som danskerne taber i minutpris, får vi til gengæld tilbage i opkaldsafgift og SMS, som er noget billigere end i Sverige.

Der er altså ikke umiddelbart belæg for at påstå, at de danske mobil-priser generelt er højere end i for eksempel Sverige, eftersom SMS og opkaldsafgift også har indflydelse på det samlede regnestykke.

Billigst i Europa

I forhold til resten af Europa er der heller intet der tyder på, at Danmarks mobilpriser ligger i den høje ende. En ny international undersøgelse foretaget af OECD/Teligen viser tværtimod, at de danske forbrugere har de laveste priser i hele Europa.

Undersøgelsen af OECD/Teligen tager udgangspunkt i en analyse af telepriserne i flere europæiske lande i november 2005. Undersøgelsen dokumenterer, at danskerne nyder godt af de laveste priser i sammenligningen, uanset om man måler på et lavt, mellem eller højt forbrug.

Vælg det rigtige abonnement

Selvom alt tyder på, at danskerne er godt stillet, når det handler om mobilpriser, er det ikke ensbetydende med, at vi ikke skal holde et vågent øje med teleudbyderne.

IT- og Telestyrelsen fortæller, at konkurrencen på mobilmarkedet på det seneste har medført, at selskaberne har udviklet nye typer af abonnementer, hvor eksempelvis minutprisen er lavere, men hvor opkaldsafgiften til gengæld er højere.

Konkurrencen på mobilmarkedet har altså medført, at teleselskaberne nu også er begyndt at anvende opkaldsafgiften som konkurrenceparameter til forskel fra tidligere, hvor der kun konkurreredes på minuttakster.

For nogle betyder det, at det bliver dyrere at ringe, mens andre kan drage fordel af de billige minutpriser og høje opkaldsafgifter. Afhængig af hvordan man bruger sin mobiltelefon, vil det i visse situationer faktisk kunne betale sig at skifte til et abonnement, hvor minutprisen er lav og opkaldsafgiften er høj.

Derfor anbefaler IT- og Telestyrelsen, at man altid benytter www.teleprisguide.dk. Her kan man hurtigt få et overblik over de forskellige abonnementer og finde det abonnement, der er billigst i forhold til ens forbrug. Der kan dog også være andre forhold end prisen som spiller ind, når abonnementet skal vælges – eksempelvis den geografiske dækning.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies