Dansk virksomhed vil sikre mod smartphone-spionage

I kølvandet på de mange overvågningsskandaler er der kommet stor fokus på verdens mange smartphones og deres sikkerhed, og nu er en dansk professor på vej med en løsning.

Dansk virksomhed vil sikre mod smartphone-spionage

Dynamisk kryptering er vejen til sikker telefoni ifølge dansk virksomhed. Idéen til en ny form for dynamisk kryptering kommer fra Lars Ramkilde Knudsen, der er professor ved DTU, som har allieret sig med flere folk fra mobilbranchen i firmaet Dencrypt om at skabe nyt software, der skal gøre almindelige smartphones sikre.

”Det er et stykke software, der kommer til at ligge i telefonen, så man ikke skal slå det til og fra, og så kommer det til at kryptere telefonerne individuelt,” siger Lars Ramkilde Knudsen.

Læs også: Aflytningssikker smartphone på vej fra Spanien

Programmet, som endnu ikke har fået et navn, vil fungere som et lukket system, hvor virksomheder kan tilføje deltagere til deres kredse, og softwaren kommer til i første omgang at køre på både iOS og Android.

“Bare der kommer en skandale”

Professoren og holdet bag den nye kryptering dannede firmaet Dencrypt, og tidspunktet kunne ikke være bedre efter Edward Snowdens afsløringer og den store fokus på IT-sikkerhed og aflytninger.

”Da vi startede for omkring to år siden, vidste de fleste firmaer slet ikke, at man kunne aflytte telefoner. Jeg tænkte ‘bare der kommer en skandale’, og nu er alle jo enige om, at al den aflytning skal stoppe,” siger Lars Ramkilde Knudsen.

Som at tale i telefon i metroen

Softwaren kommer til at kryptere al data, der bevæger sig gennem internettet, og inkluderer altså både VoIP, IM og e-mail. Lars Ramkilde Knudsen erkender dog, at der stadig vil være mulighed for at opfange opkald.

”Hvis der er noget malware i telefonen, der optager al lyd fra mikrofonen, kan vi ikke gøre noget ved det. Det er som hvis du snakker i telefonen i Metroen. Det data, der går ud gennem telefonen kan vi kryptere, men de andre i toget kan stadig høre dig,” siger professoren.

Dencrypt har udviklet prototyper og er lige nu i gang med pilottests og regner med at have et færdigt produkt klar til efter sommerferien.