Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Danskerne køber færre smartphones end før

Danskerne køber færre smartphones end før

Stadigt bedre smartphones mindsker købelysten hos de danske smartphone-købere.

De ældre smartphones er fortsat gode nok er en af grundene til dalene mobilsalg i Danmark
De ældre smartphones er fortsat gode nok er en af grundene til dalene mobilsalg i Danmark

Efter godt et årti med vild vækst i danskernes forbrug af smartphones, løjer markedet nu af, viser nye tal fra IT-analyseinstituttet IDC.

Smartphonen nedprioriteres nu i sådan en grad, at 2015 blev det første år hvor danskerne købte færre smartphones end året tidligere. I 2015 blev det til 66.200 færre solgte mobiler end i 2014 - et fald på 2,4 procent. Danskere købte i alt 2,79 millioner mobiltelefoner i sidste år.

Dermed sætter 2015 punktum på et årti med to-ciffrede vækstrater i smartphone markedet.

Se også: Mobilmarkedet 2015: Flugt fra Sony og HTC til Huawei

Det er Apple og Samsung der dominerer på mobilpriser.dks oversigt for mest populære samrtphones i marts 2016
Det er Apple og Samsung der dominerer på mobilpriser.dks oversigt for mest populære samrtphones i marts 2016
Foto: Mobilpriser.dk

For lidt innovation

IDC’s analysechef Anders Elbak peger på to grunde til det sløje 2015-salg. Der sælges fortsat mange mobiltelefoner, men den naturlige udskiftning af almindelige mobiltelefoner til smartphones er nu fuldt afviklet.

”Der er i årevis blevet solgt omkring tre mio. mobiltelefoner i Danmark årligt. Det niveau har ikke ændret sig meget - nu er det bare Apple og Googles Android, der har erstattet Nokia og Ericsson. Men skiftet fra de gammeldags mobiler til smartphones, har fundet sted. Og dem, der gerne vil have en smartphone, har den allerede,” siger Anders Elbak til DR Nyheder.

Samtidig er de seneste generationer af smartphones præget af for lidt innovation, og det giver de danske forbrugere færre grunde til opgradere en aldrende smartphone.

"Vi er ved at nå en grænse for, hvad der er meningsfuld innovation, og nyhederne i nye mobiler bliver relevante for færre og færre. Senest har vi fået telefoner, der er vandtætte eller har pulsmålere, og det er ikke alle, der har brug for det," siger han.

Læs også: Apples indtægt falder for første gang i 13 år

Global afmatning

Nyheden kommer i kølvandet på et sløjt Apple-regnskab, der for første gang i 13 år viser en tilbagegang for selskabet der med sine iPhones var med til at kickstarte smartphone-revolutionen.

I det globale smartphonemarked opleves en lignende trend. Tal fra analyseinstituttet Juniper Research kunne i går vise, at der i første kvartal 2016 blev solgt 320 millioner smartphone på globalt plan – et fald på 6 procent i forhold til samme kvartal forrige år.

Til trods for sløjt salg, vinder især kinesiske mobilproducenter frem, med stærk vækst hos blandt andre Huawei , Oppo og Vivo.

Taberne i den globale mobilkabale er etablerede mobilproducenter som Apple, Sony, HTC og især Microsoft. Sidstnævnte oplevede en markant tilbagegang i seneste kvartal. Et styksalg på 2,3 millioner enheder betyder, at Microsoft kun fik 0,72% procent af de globale markedsandele.

Læs også: Microsofts salg af Lumia-smartphones er i frit fald

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies