Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Danskerne skal have femtoceller

Danskerne skal have femtoceller

Danskerne skal sikres bedre indendørsdækning, og det skal femtoceller hjælpe med siger Erhvervs- og Vækstministeriet.

Femtocelle illustration (Foto: smallcellforum.org)
Femtocelle illustration (Foto: smallcellforum.org)

Der er for dårlig indendørs mobildækning i Danmark, da det er svært for radiosignaler at trænge ind i bygninger. Det skyldes blandet andet materialevalget i nyere bygninger og den stigende brug af isolering i bygninger.

Derfor opfordre Erhvervs- og Vækstministeriet de danske mobilselskaber til at tilbyde danskerne femtoceller. Det fremgår i Erhvervs- og Vækstministeriets rapport "Bedre bredbånd og mobildækning i hele Danmark".

En femtocelle er en lille mobilmast, der ligner en almindelig bredbåndrouter, og når der forestages mobilopkald i nærheden af femtocellen, så gennemføres mobilopkaldes gennem femtocellen i stedet for en normal mobilmast. En femtocelle skal kobles til en kabelbaseret bredbåndsforbindelse som f.eks. en fiber eller ADSL forbindelse.

Da en femotcelle fungerer som en lille mobilmast, så vil man kunne få mobildækning i bygninger, hvor der ellers normalt ikke vil være signal nok til at gennemføre en mobilsamtale.

Telia tilbyder allerede femtoceller til de heldige

I Storbritannien sælger teleselskaberne femtoceller til cirka 500 kroner, men de danske teleselskaber tilbyder slet ikke femtoceller - med en enkelt undtagelse. I Danmark sælges der endnu ikke femotceller, men Telia tilbyder udvalget erhvervskunder muligheden for at benytte femtoceller.

- "Det er rigtigt, at vi har femto-celler i vores netværk. Generelt sælger vi ikke infrastruktur, det vil sige basisstationer – hverken de store eller de små - som omtales regeringens udspil, fortæller David Engstrøm,
kommunikations rådigver hos Telia Danmark.

Både femto-celler og minibasisstationer er en løsningsmuligheder som Telia bruger i specielle tilfælde,  og det har mere karakter af en service end et decideret produkt.
Ifølge David Engstrøm er det nemlig kun teleselskaber med spektrum-licenser, der overhovedet har mulighed for at sætte basisstationer og femtoceller op i forbindelse med specialløsninger.

Hos Telia er femtoceller altså kun en løsning, som visse erhvervskunder med dårlig Telia dækning kan få fingrene i.

- "Vi har ingen konkrete planer om at sælge til private, men vi har naturligvis altid fingeren på pulsen i forhold til nye produkter og muligheder. Man skal huske på, at selvom femto-celler måske er udbredte hos privatkunder i udlandet, så er der stor forskel på forholdene i de enkelte lande," forklarer David Engstrøm og uddyber:

- "Hvis forholdende ikke passer til femto-celler, vil det heller ikke give mening at sælge dem til privatkunder. I lande med betydelig dårligere dækning end Danmark vil behovet for specialløsninger som femto-celler alt andet lige være større og derfor sandsynligvis også mere udbredt. Derudover er det også en forudsætning, at netværksejeren har det nødvendige spektrum til at introducere femto-celler."

Erhvervs- og Vækstministeriet vil ifølge rapporten have teleselskaberne til at redegøre for deres planer for femtoceller, og dsse oplysninger skal så efterfølgende gøres offentligt tilgængelige.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Jakob 12-04-2013 23:46:29

Har lige fået mig en femtocelle til mit hjem i Holland via hollandske Vodafone - det virker fortræffeligt. Den har jeg selv betalt.

En af mine engelske bekendte har købt en af Hi3G i England og har også selv betalt.

Det tror jeg godt man kan regne med bliver teleselskabernes fortsatte stil. De lover dækning, men ikke indenfor. Der er heller ikke rabat på kald foretaget via femtocellen og i det hele taget er min upside, at jeg kan foretage mobilkald hjemme, kan forstå min samtalepartner og ikke behøver være bange for at miste forbindelsen.

Hvis man ikke vil betale - så kan man jo leve med den forbindelse man har eller tage chancen med et andet selskab, der heller ikke kan komme igennem ydermuren...

0 0
Michael 14-05-2013 14:03:20

Jacob, hvilket mobilselskab bruger du i dk ?

Og hvad prisleje taler vi om ?

0 0
Robert 15-03-2013 18:34:47

Se at få lukket mobilhuller i stedet for plaster løsninger! Sådan! Dagens mest ubrugelige kommentar.

0 0
Brian 15-03-2013 18:49:11

Det er den bedste løsning når det nu ikke er muligt at lukke hullerne både økonomisk og praktisk.
Vi kan f.eks ikke få lov af kommunerne til at sætte flere master op på Djursland pga. naturbeskyttelseslove.

0 0
Robert 15-03-2013 20:12:37

Man skal altså til at køre med dobbelt abonnement for at kunne bruge sin mobiltelefon. Og i sommerhuset skal man ha fast abonnement til 3 uger om året....

0 0
Thomas Larsen 15-03-2013 17:24:37

Så må man da håbe at abbonementet er (nær) gratis når man både betaler for udstyret og forbindelsen :)

0 0
Brian 15-03-2013 17:57:39

Der er andre operatører med femtoceller i støbeskeen, men det bliver typisk introduceret til erhvervs segmentet, da de er de eneste der typisk er villige til at betale hvad det koster, også selvom femtoceller ikke er dyre.

Som Thomas skriver, så vil private ikke betale for det og det er nu engang økonomi der driver udviklingen.

0 0
Brian 15-03-2013 17:50:06

Hvem udover brugerne skulle betale? Statskassen?

Ny infrastruktur kommer jo ikke ud af den blå luft.
Det gør fejlretning/søgning heller ikke. Der vil jo nødvendigvis komme en eksplosion af fejlmeldinger når f.eks. naboen flytter med sin femtocelle og du "pludseligt" har dårlig mobil dækning :)

0 0

Om brug af cookies