Danskerne skal igen have nyt TV

Danskerne får mulighed for mere HD-TV over stueantennen, men nu venter endnu en investering i nyt TV-udstyr

Danskerne skal igen have nyt TV

Boxer, der er distributør af digitalt TV via det jordbaserede sendenet, får nu lov til udsende HD-TV på en række frekvenser, som ellers var tiltænkt mobilt TV via DVB-H standarden.

Derved er DVB-H standarden reelt set lagt i graven, ligesom det også er tilfældet i de fleste andre europæiske lande, hvilket Mobilsiden.dk fortalte om tidligere i dag.

DVB-H var en TV standard, der skulle gøre det muligt at sende digitalt TV til håndholdte enheder, såsom mobiltelefoner. Standarden fik dog aldrig sit gennembrud.

I de fleste andre europæiske lande er standarden allerede blevet droppet, og det var derfor ventet at Danmark ville følge trop.

Mobil-TV i Danmark på vej i graven

Når DVB-H bliver droppet giver det mulighed for mere HD-TV fra Boxer.

HD-TV til folket

Mere HD-TV vil dog for mange mennesker også medføre en ny udgift til indkøb af nyt DVB-T2 kompatibelt TV-udstyr.

Mange har investeret i nyt udstyr så sent som i slutningen af 2011. Dengang skiftede folk for at være klar til den seneste digitale overgang, som fandt sted i januar 2012.

Men til manges store overraskelse, så er det helt nye TV-udstyr måske slet ikke klar til HD-TV fra Boxer.

Vi har i Danmark oplevet to skift til digital TV indenfor tre år. I 2009 gik man fra analog udsendelser til digital TV i DVB-T med MPEG2 og MPEG4 komprimering.

Danmark Radio havde i 2009 allerede i et par år, sideløbende med udsendelse af analog-TV, benyttet den digitale MPEG2 teknologi, og valgte derfor at forsætte med MPEG2.

Boxer TV lancerede samtidig digitalt TV med MPEG4 komprimering, der gav plads til flere TV-kanaler på sendenettet.

Ved den næste digitale overgang i januar 2012 skiftede Danmark Radio også til MPEG4, hvilket gjorde alt MPEG2-modtageudstyr forældet. Nu var det pludselig nødvendigt med nyt MPEG4 udstyr såsom et andet TV.

Nyt udstyr er forældet

Men dermed var teknologiræset ikke slut; Allerede i april måned skete der endnu et teknologiskift, og denne gang var der tale om skiftet fra DVB-T til DVB-T2.

Boxer lancerede HD-TV, men valgte samtidig at benytte lejligheden til at starte på overgangen til DVB-T2. Selskabets nye HD-TV kanaler, samt enkelte nabolandskanaler kræver således DVB-T2 kompatibelt TV-udstyr.

Med DVB-T2 kan man sende næsten dobbelt så meget data, hvilket betyder at man får bedre plads på sendenettet til f.eks. HD-TV, som fylder markant mere end normalt TV i standardopløsning.

De nye HD-TV kanaler som Boxer forventes at lancere på de tidligere DVB-H tildelte frekvenser, vil atså komme til at kræve DVB-T2 kompatibelt TV-udstyr.

Og da mange danskere ikke har DVB-T2 kompatibelt TV-udstyr, så skal folk igen til lommerne for at få glæde af Boxer HD-TV tilbud.

Boxer har dog set-top bokse med den rigtige teknologi, således man blot kan sætte en boks under TV’et, hvis ikke man ønsker, at skifte hele skærmen.

Læs også:
Nu lukkes mobil-TV i Danmark