Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Dårlig antenne giver mest stråling

Dårlig antenne giver mest stråling

Jo dårligere antenne din mobiltelefon har, jo stråling får du ind i hovedet. Lav SAR-værdi er ofte lig med at antennen er bedre.

Antenner og stråling hænger sammen.

Den danske professor og forsker i antenneteknologi Gert Frølund Pedersen, fra Aalborg Universitet fortæller til ing.dk, at dårlige antenner på mobiltelefoner får mobiltelefonen til at udsende mere stråling.

Mobiltelefoner med dårlige antenner sender op til 100 gange mere effekt end telefoner med gode antenner. Så forbrugere kan gå efter telefonens SAR-værdi, hvis de ønsker en telefon med bedst mulige antenne.

SAR står for Specific Absorption Rate og er et mål for den varme, strålingen fra mobiltelefonen kan danne i den menneskelige krop.

- ”I forhold til de dårlige antenner, så sender telefoner med gode antenner meget bedre op til mobilmasten, uden at sende ret meget stråling ind i hovedet på forbrugeren”, siger Gert Frølund Pedersen.

Foruden antennekvaliteten har en indvirkning på afgivelsen af stråling, så har den også betydning for telefonens strømforbrug.

Det er meget omdiskuteret, om strålingen fra mobiltelefoner er farlig for mennesker, men en af de seneste undersøgelser, som Kræftens Bekæmpelse i Danmark foretog 2011, viste, at der ingen sammenhæng er mellem mobiltelefoni og kræft i hjernen, hvilket er den mest frygtede virkning af strålingen.

Den norske hjemmeside mobilen.no har lavet en opgørelse over en række mobiltelefoner, og hvor meget de afgiver af stråling.

Læs mere omkring stråling og mobiltelefoner på IT- og Telestyrelsen og Dagens Sundhed. 

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

09-02-2012 15:03:12

Han er trods alt professor inden for området, og så vidt jeg ved, en mange lytter til hvad angår antenne design.....

0 0
Brian Ellegaard 08-02-2012 22:49:33

Iphone4S:
SAR value 0,988 W/kg
http://www.sardatabase.com/info.asp?brand=Apple&mobile=iPhone%204S

HTC Sensation XE :
SAR value 0,358 W/kg
http://www.sardatabase.com/info.asp?brand=HTC&mobile=Sensation%20XE

Det er da godt nok noget af en forskel. Bliver sådanne SAR test fortaget/målt på samme måde?

(troede det var lidt når man "syner biler" at man gjorde ens på alle personbiler)

0 0
Brian Ellegaard 08-02-2012 22:50:54

kan se at MAX værdi er:

SAR Limit: 2.0 watts/kilogram (W/kg) averaged over ten grams of tissue.

0 0
Brian Ellegaard 08-02-2012 22:54:50

fandt lidt hvordan en test fortages

http://www.sarvalues.com/measuring-sar.html

0 0
Bjarke Hansen 09-02-2012 17:35:39

tak, og det viser jo bare testen foretages på baggrund af "gammeldags" antennedesign af en mobiltelefon. Da telefonen holdes med en robot arm, og idag med indbyggede antenner har det væseligt indvirkning på signalet hvordan telefonen holdes

0 0
Bjarke Hansen 08-02-2012 18:08:13

Det er forkert at konkludere at en telefon med lav SAR har en god antenne!

Man kan konkludere forskellige ting, afhængig af hvordan testen udføres.

Når SAR værdien måles, sker det i et radiotæt rum, men der tages ingen forbehold så vidt jeg ved hvordan telefonen holdes, og den plastikarm der holder telefonen op til en plastikmodel hvor der sidder måleenheder, tager ingen forbehold for hvordan telefonenholdes. Kun hvordan radiomodtagelsen modtages oppe ved hovedet.

Idag har man sat telefonens antenne i bunden af telefonen, og det gør at signalet udsendes længst væk fra hovedet som muligt, og reflekteres væk fra telefonen. Sådan er samsung´s Galaxy S2 model fx udformet, og den har en ret lav SAR værdi.. Men selve antenne er ret lille og ret ineffektv. Den modtager fx ikke signalet lige godt vandret som lodret og antenne sidder lige der´ hvor man oftes holder hånden og dermed dæmpes signalet kraftift i hånden. Når antennen er dårlig og SAR værdien måles vil en dårlig antenne jo udsende lavere stråling pga den dårlige antenne, en god antenne ved samme placering vil udsende langt mere stråling. Så det er helt forkert konklusion

0 0
Bjarke Hansen 08-02-2012 18:11:56

SAR er MAX værdier, derfor vil en god antenne ved samme placering udgive samme værdi som en dårlig antenne i samme signal område fordi telefonen justere signalet. i et dårligt dækket område vil den dårlige antenne miste signalet mens den gode antenne udsender mere stråling og dermed kan opretholde signalet

0 0
08-02-2012 10:50:36

Er SAR et tal for den maksimale stråling eller gennemsnitlige stråling.

En telefon med god antenne som samtidigt kan sende ved en høj effekt, vil have lav SAR værdi under gode forhold, men burde vel kunne modtage bedre under dårlige forhold.

En telefon med lav SAR-værdi og dårlig antenne er vel tvunget til at sende ved en høj værdi det meste af tiden og ender derfor samlet med at afgive stråling ved højere effekt det meste af tiden.

Som ladjo skriver, så mangler en standard og nogle til at måle det uafhængigt og så må firmaerne også Apple acceptere at resultaterne.

0 0
ladjo 08-02-2012 10:21:54

Apple Iphone 3GS og Iphone 4 havde lav SAR men kendt for dårlige antenner.
Iphone 4s har doppelt så høj SAR, men nu roses den for en god antenne... ;o/
Samsung har generelt lave SAR værdier, men flere klager over mistede opkald.
Nokia´er har forholdsvis høje SAR værdier men generelt gode modtageforhold med disse...

SAR værdierne måles heller ikke ens hos alle producenter...

Det er vist ikke en god håndregel at gå efter.

0 0
Jan Ålund 08-02-2012 15:59:22

Hvor har du de tal fra ladjo???

Dem vil jeg meget gerne se

0 0
Tommy 08-02-2012 11:25:33

Hmm, når jeg ser på hjemmesider, har de fleste highend smartphones næsten samme sarværdier

Jeg ved ikke hvilke test du har set, men 4s har da ringe antenne - det er da hvert fald min erfaring. Apple ligger på 1.17-1.19 mens Nokia N8 ligger på 1.12 og lumia 710 ligger på 1.18 - det lyder da som om de er ret ens...

http://www.sarshield.com/english/radiationchart-nokia.htm

N9 har 1.16 og det må formodes lumia 800 har det samme
http://sar.nokia.com/sar/index.jsp

0 0

Om brug af cookies