Dårlig antenne giver mest stråling

Jo dårligere antenne din mobiltelefon har, jo stråling får du ind i hovedet. Lav SAR-værdi er ofte lig med at antennen er bedre.

Dårlig antenne giver mest stråling

Antenner og stråling hænger sammen.

Den danske professor og forsker i antenneteknologi Gert Frølund Pedersen, fra Aalborg Universitet fortæller til ing.dk, at dårlige antenner på mobiltelefoner får mobiltelefonen til at udsende mere stråling.

Mobiltelefoner med dårlige antenner sender op til 100 gange mere effekt end telefoner med gode antenner. Så forbrugere kan gå efter telefonens SAR-værdi, hvis de ønsker en telefon med bedst mulige antenne.

SAR står for Specific Absorption Rate og er et mål for den varme, strålingen fra mobiltelefonen kan danne i den menneskelige krop.

– ”I forhold til de dårlige antenner, så sender telefoner med gode antenner meget bedre op til mobilmasten, uden at sende ret meget stråling ind i hovedet på forbrugeren”, siger Gert Frølund Pedersen.

Foruden antennekvaliteten har en indvirkning på afgivelsen af stråling, så har den også betydning for telefonens strømforbrug.

Det er meget omdiskuteret, om strålingen fra mobiltelefoner er farlig for mennesker, men en af de seneste undersøgelser, som Kræftens Bekæmpelse i Danmark foretog 2011, viste, at der ingen sammenhæng er mellem mobiltelefoni og kræft i hjernen, hvilket er den mest frygtede virkning af strålingen.

Den norske hjemmeside mobilen.no har lavet en opgørelse over en række mobiltelefoner, og hvor meget de afgiver af stråling.

Læs mere omkring stråling og mobiltelefoner på IT- og Telestyrelsen og Dagens Sundhed. 

Efterfølgende om emnet

Næste interessante historie om sagen kom frem. mobilsiden kunne ikke slippe historien. d. 6/2/2012 fulgte vi historien op med sagen; Hvilke nye telefoner kommer i februar måned? – Den videre beretning kan læses her. Og sidste punktum er endnu ikke sat. Klik her for at se de sidste nyheder..