Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Derfor må Nokia lave en tablet

Derfor må Nokia lave en tablet

Nokias enhedsafdeling blev solgt til Microsoft, men alligevel har de en tablet på vej - og Microsoft kan ikke brokke sig

Nokia N1
Nokia N1

Som en del af købsaftalen, der gjorde Nokias afdeling for fysiske enheder til en del af Microsoft-koncernen, er Nokia ikke længere en mobilproducent. Derfor kom det som lidt af en overraskelse for nogle, at Nokia i dag præsenterede en ny tablet - Nokia N1.

Læs også: Nokia N1 tablet - det finske comeback

Microsoft er allerede begyndt at udfase Nokia-navnet, og senest har Microsoft lanceret en Lumia-telefon uden forbindelse til Nokia. Derfor har mange sagt farvel til Nokia-navnet i branchen.

Nokias nye chef har også sagt, at firmaet ikke kigger på at lave mobiltelefoner igen, men måske var det lige præcis nøglen. Nokia N1 er lige præcis ikke en smartphone, det er en tablet.

Ordlyden er vigtig

Alle detaljer i aftalen mellem Nokia og Microsoft, som sendte en del af det finske firma til staterne, er nemlig ikke kendt, og derfor har det været svært for medierne at give det fulde overblik over den. Mange ting er kommet ud, men måske er nogle ting også blevet misforstået.

Nokia fortæller til mobilsiden.dk, at fordi Nokia N1 er en tablet, så overholder de aftalen med Microsoft og overtræder ikke deres beføjelser. Microsoft Danmark ønsker ikke at kommentere på aftalens forhold. 

Læs også: Nokia vil ikke lave telefoner igen

Det bliver også bekræftet, at det først er fra år 2016 at Nokia får lov til at bruge navnet på smartphones igen. Der kan et firma producere en smartphone og kalde den en Nokia mod at betale Nokia selv, selvom finnerne ikke har lavet telefonen – såkaldt licensing.

Det er lige præcis det, der er sket, i tilfældet med Nokia N1. Nokia skriver i en pressemeddelelse, at Nokia N1 vil komme på markedet i Q1 i 2015 gennem en licensaftale med en 'original equipment manager' forkortet OEM, som er producent, og som vil stå for produktion, distribuering og salg. Og fordi det er en tablet, så er det i orden.

Et muligt kig ind i fremtiden

Det er svært ikke at tænke på, om Nokia mon ikke forbereder et reelt comeback, når aftalen med Microsoft er udløbet. Selvom det ikke er Nokia, der producerer N1-tabletten, så lægger de stadig navn til, og det er nok ikke tilfældigt. Nokia vil ikke glemmes.

Den større fokus på især Android kan også være et tegn på, at Nokia arbejder hen mod en lancering af nye Nokia-telefoner. Ud over Z launcheren, som er at finde på Nokia N1, så arbejder Nokia også på at udbrede deres HERE-kortservice til flere kunder, blandt andre Samsung.

Læs også: Få Nokia-software på din Android-mobil

Endnu en krølle på denne hale, som dog er lidt spekulativ, er om Nokia vil trække Google ud af ligningen. HERE-kortene er et glimrende alternativ til Google Maps, og i pressebillederne er der ikke nogen Google-apps at se. Z Launcheren er også markant anderledes fra Googles Android.

Nokia ser altså godt se ud til at kunne lave en smartphone baseret på den basale, åbne udgave af Android, hvor Google ikke har krav om medfølgende apps og deres placeringer. De har tilsyneladende allere gjort det med en tablet, og fra 2016 kan de gøre det med smartphones.

Desuden har Nokia brugt frasen 'thinking ahead' om Nokia N1 - måske endnu et lille vink med en vognstang.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

19-11-2014 11:18:52

jeg håber mobilsiden følger op på den her Nokia N1..
med tests, og salgsstart osv..

4 0

Om brug af cookies