Din mobile enhed med 100 gange bedre batteritid – interesseret?

Kulstof nanorør kan revolutionere batterier som vi kender dem i dag.

Din mobile enhed med 100 gange bedre batteritid – interesseret?

Alle der har prøvet at løbe tør for strøm ved hvor frustrerende det er – det være sig mobiltelefonen, den bærbare, GPS?en eller mp3-afspilleren, man skal leve uden, så er det bare ufedt!

Det synes de også på universitetet i Illinois – men her gør de noget ved det: ved at konvertere nogle af ledningerne inden i hukommelses-chipsne i diverse mobile gadgets med kulstof nanorør, påstår de at være i stand til at forøge batteritiden for en given enhed med en faktor 100…!

Forklaringen er, at en stor del af batteri-forbruget i mobile enheder skyldes tilgang til hukommelsen: hver gang din telefon eller bærbare skal foretage sig noget som helst, skal den hente instrukser fra sin hukommelse, hvilket bruger strøm.

Flash-hukommelses enheder lagrer data i form af elektriske ladninger ved relativt høje spænding, og mængden af energi der bruges er direkte proportionel med størrelsen af den komponent der lagrer dataene, hvilket vil sige at større komponenter = jo mere strøm bliver der suget.

Derfor har forskerne i Illinois forsøgt sig med at erstatte en del af de små kobber-ledninger der sender elektricitet gennem den digitale hukommelse med endnu mindre kulstof nanorør, der bruger op til hundrede gange mindre strøm.

Faktisk mener forskerne, at man, ved at reducere de elektriske kontakter til nanorørs-tykkelse, vil være i stand til at nedbringe strømforbruget så meget, at det vil være plausibelt med mobile enheder der kan køre udelukkende på strøm høstet kinetisk (ved bevægelse) eller fra overskydende varme.

Ganske forventeligt vides det endnu ikke, hvornår vi kan forvente at se enheder med ?nanorørs fase-skift hukommelse? i handlen – især med henblik på, at der til dato på verdensplan hidtil kun er produceret et par hundrede enheder kulstof nanorør. Men forskerne siger, at de har fuldt fart på, og tilmed spår, at de vil kunne forbedre effektiviteten med endnu en faktor 10? Jeg er nu fint tilfreds med faktor 100, som jeg gerne ser bragt til torvs snarest muligt!