Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Din mobile enhed med 100 gange bedre batteritid - interesseret?

Din mobile enhed med 100 gange bedre batteritid - interesseret?

Kulstof nanorør kan revolutionere batterier, som vi kender dem i dag.

Alle der har prøvet at løbe tør for strøm ved hvor frustrerende det er - det være sig mobiltelefonen, den bærbare, GPS?en eller mp3-afspilleren, man skal leve uden, så er det bare ufedt!

Det synes de også på universitetet i Illinois - men her gør de noget ved det: ved at konvertere nogle af ledningerne inden i hukommelses-chipsne i diverse mobile gadgets med kulstof nanorør, påstår de at være i stand til at forøge batteritiden for en given enhed med en faktor 100...!

Forklaringen er, at en stor del af batteri-forbruget i mobile enheder skyldes tilgang til hukommelsen: hver gang din telefon eller bærbare skal foretage sig noget som helst, skal den hente instrukser fra sin hukommelse, hvilket bruger strøm.

Flash-hukommelses enheder lagrer data i form af elektriske ladninger ved relativt høje spænding, og mængden af energi der bruges er direkte proportionel med størrelsen af den komponent der lagrer dataene, hvilket vil sige at større komponenter = jo mere strøm bliver der suget.

Derfor har forskerne i Illinois forsøgt sig med at erstatte en del af de små kobber-ledninger der sender elektricitet gennem den digitale hukommelse med endnu mindre kulstof nanorør, der bruger op til hundrede gange mindre strøm.

Faktisk mener forskerne, at man, ved at reducere de elektriske kontakter til nanorørs-tykkelse, vil være i stand til at nedbringe strømforbruget så meget, at det vil være plausibelt med mobile enheder der kan køre udelukkende på strøm høstet kinetisk (ved bevægelse) eller fra overskydende varme.

Ganske forventeligt vides det endnu ikke, hvornår vi kan forvente at se enheder med ?nanorørs fase-skift hukommelse? i handlen - især med henblik på, at der til dato på verdensplan hidtil kun er produceret et par hundrede enheder kulstof nanorør. Men forskerne siger, at de har fuldt fart på, og tilmed spår, at de vil kunne forbedre effektiviteten med endnu en faktor 10? Jeg er nu fint tilfreds med faktor 100, som jeg gerne ser bragt til torvs snarest muligt!

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

JFK 22-03-2011 20:50:33

Lyder meget sjovt når carbon nano tubes bliver oversat direkte.

0 0
Benjamin 15-03-2011 23:04:24

http://www.physorg.com/news/2011-03-technology-battery-life-mobile-devices.html

http://newz.dk/ny-teknologi-kan-revolutionere-flashram1

så vidt jeg har forstået det, så vil det ikke forøge batterilevetiden med faktor 100 som denne artikel beskriver. derimod vil det mindske forbruget for tilgang til flash-hukommelse.
det vil naturligvis have betydning for din batteritid på telefonen. især for din standby tid.
Men i det øjeblik du benytter din telefon så er det skærmbelysning, antenneforbindelse, GPS, kamera og alle de lækre lysende features på telefonen som bruger størstedelen.

Derudover så er PCM teknologien (phase changing metal) mindst lige så vigtig for at få dette til at virke.
samtidig er nanorør i kulfiber utrolig dyre at lave samtidig med at udviklingen af PCM ikke er voldsomt langt. så der går nok nogle år endnu.

0 0
Weidemann 20-03-2011 21:47:02

Nu var det KULSTOF, ikke kulfiber.

0 0
Benjamin 22-03-2011 22:56:32

Jah self. min fejl.
*kulstof
Det gik lidt stærkt på tastaturet. hvis man læser kilderne vil man også se at jeg bare har tænkt forkert i skrivende stund. Men det ændre jo ikke på resten. :-P

0 0
MGApcPro 14-03-2011 18:14:55

Coming Soon... 2025

0 0
Nygaard 15-03-2011 08:38:10

Viser det sig at være en reel løsning, ville det absolut ikke undre mig at se teknologien i de første produkter inden for 5 år.
Tænk på alle de producenter der ville have interesse i teknologien, og står klar til at skyde milliarder i forskning og produktion.

0 0
Simon Larsen 14-03-2011 15:04:42

Så lyder det til at man ikke behøver tænke over hvor lang tid's batteritid en mobil har når man skal købe ny :p

0 0

Om brug af cookies