Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   DTU: Fremtidens touchskærm kan bruges under vand

DTU: Fremtidens touchskærm kan bruges under vand

En gruppe forskere fra DTU har udviklet en løsning til touchskærme, der gør dem brugbare under vand.

Sony Xperia Z3 tablet Compact
Sony Xperia Z3 tablet Compact

I 2006 fik forretningsmanden Jørgen Korsgaard et komfur med touchfunktion. Umiddelbart en smart funktion, men hurtigt opdagede Jørgen Korsgaard, at knapperne kun virkede med tørre fingre. Derfor præsenterede han problemstillingen for et hold forskerer fra Forskningscenter Risø, hvor han havde sin daglige gang, beretter DTU.dk

Forskerne Henrik Pedersen, Michael Jakobsen og Steen Hanson fandt hurtigt en løsning på problemet, og samtidig åbnede sig et stort potentiale, da løsningen også kunne bruges til telefoner og tablets.

Læs ogsåFørste test: Samsung S6-skærm er den bedste nogensinde

I en almindelig touchskærm er det øverste lag belagt med ultra tynde metalbaner, der registrerer fingerens bevægelse.

Grafik: DTU Fotonik<br /><br />Laserkilden udsender lys, og de indstøbte reflektorer sender det videre, så det danner et gitter af lodrette og vandrette stråler i plastskærmen. Når en finger berører skærmen (sort cirkel), afbrydes lysstrålen, og sensoren omsætter placeringen til et punkt i et koordinatsystem.
Grafik: DTU Fotonik

Laserkilden udsender lys, og de indstøbte reflektorer sender det videre, så det danner et gitter af lodrette og vandrette stråler i plastskærmen. Når en finger berører skærmen (sort cirkel), afbrydes lysstrålen, og sensoren omsætter placeringen til et punkt i et koordinatsystem.

Forskernes nye skærm hedder WaveTouch og består af en plasticplade med små udskæringer i kanterne. Infrarøde lysstråler sendes ind i skærmen og danner et net af vandrette og lodrette baner. Kanterne er vinklede, så strålerne sendes op og ned i skærmen, og netop de opadgående stråler interagerer med fingerens bevægelse.

En sensor i det ene hjørne registrerer fingerens placering på skærmen, og kan endda registrere flere fingre samtidig.

Denne nye teknologi er billigere at producere, forstyrre ikke antennesignalet, bruger mindre energi og bevægelserne forstyrres ikke af støv, fedt, ridser, fugt eller snavs.

Læs også: Nyt Apple-patent peger på skærme med indbygget sikkerhed

Konceptet har vakt interesse flere steder, men det endte med at blive det kinesiske O-Net Communications, der købte 40 procent af rettighederne til teknologien.

O-Net WaveTouch blev danne med Jørgen Korsgaard som chef og selskabet har i dag fem ansatte i Danmark og tre i Shenzhen i Kina.

Selskabet regner med at kunne lancere en billig fire tommer skærm i slutningen af året.

Kilde: DTU

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies