Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Du har ikke krav på original brugsanvisning

Du har ikke krav på original brugsanvisning

Dansk manual er ikke et krav, siger Forbrugerombudsmanden. Forbrugerorganisation mener kunderne, stilles i en uheldig situation.

Forhandlere af mobiltelefoner via internettet må gerne undlade, at vedlægge en fysisk dansk brugsanvisning. Det er nok at henvise til internettet. Det slår Forbrugerombudsmand Henrik Øe fast i et svar til Mobilsiden.dk

- "En brugsanvisning kan udleveres både skriftligt og elektronisk. Endvidere kan forhandleren i vissse tilfælde nøjes med, at henvise forbrugeren til et let tilgængeligt sted på forhandlerens hjemmeside, hvor brugsanvisningen kan hentes", står der i svaret. Forbrugerombudsmanden har desuden den opfattelse, at hvis mobilforhandleren alene sælger produktet over nettet, er det tilstrækkeligt, at henvise til et sted på forhandlerens hjemmeside.

Problemstillingen omkring brugsanvisninger er især aktuelt, omkring de såkaldte parallelimporterede mobiltelefoner, som er varer fra andre markedsområder, importeret udenom de officielle distributører. Ofte sælges disse uden original dansk brugervejledning, og nogle forhandlere henviser kunderne til selv, at downloade og printe manualen.

Forhandlerne henviser til nettet

Mobilsiden.dk har været i forbindelse med en række af de forhandlere, der i branchen er kendt for hovedsageligt, at sælge parallelimporterede mobiler, ofte til en lav pris. Reglerne omkring manualer er velkendte hos butikkerne.

Monatel i Skive fortæller, at godt 40 procent af varerne er parallelimporterede. Derfor er det ikke sikkert kunden modtager en dansk manual, udover et link hvor den kan downloades. Forretningens leder Monzer Smith garanterer dog, at alle kunder som kontakter dem, får en trykt manual tilsendt.

Telebazar.dk har link til manualerne på egen hjemmeside, men har også kopierede manualer, der kan udleveres på forespørgsel. Salgsbutikken i Roskilde skriver på deres hjemmeside: "enkelte tilbudsprodukter og meget efterspurgte varer vil dog være med udenlandsk manual, for at sikre kunden den lave pris, her vil du efterfølgende kunne få den danske vejledning tilsendt pr. mail".

Forbrugerombudsmanden gør i sit svar til Mobilsiden.dk meget ud af, at manualen skal findes på forhandlerens hjemmeside, og ikke blot "et sted på nettet".

Aktive forbrugere: Dårlig service!

Organisationen Aktive Forbrugere mener ikke fremgangsmåden er god nok for kunderne.

- "Det er dårlig service fra forhandlernes side, og stiller især de kunder, som ikke er helt erfarne med internettet, i en kedelig situation. Hvad gavner et link til hjemmesiden kunden? Sådanne sider og links ændrer sig jo ofte og så er kunden lige vidt", siger Klaus Jensen, kampagneleder i Aktive Forbrugere.

Uanset om produktet er parallelimporteret eller ej, skal brugsanvisningerne altid være på dansk eller på forståeligt skandinavisk.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies