Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Efter dom: Ødelagte iPhones ombyttes snart til fabriksnye

Efter dom: Ødelagte iPhones ombyttes snart til fabriksnye

Oven på dommen i sidste måned ændrer Apple snart praksis i Danmark og ombytter ødelagte iPhones til fabriksnye modeller i stedet for genproducerede iPhones.

En iPhone 4 var omdrejningspunktet for retssagen mellem Apple og David Lysgaard.
En iPhone 4 var omdrejningspunktet for retssagen mellem Apple og David Lysgaard.

Inden for nogle måneder er du som forbruger i Danmark og ejer af en iPhone bedre stillet, hvis den pludselig går i stykker og du endnu er dækket ind under købelovens reklamationsret.

Læs også: Apple anker ikke dansk sag om genproducerede iPhones

Efter Apple sidste måned tabte i retten i Glostrup over den danske forbruger David Lysgaard, er den amerikanske it-gigant i nu færd med at ændre praksis i Danmark. Det skriver Ekstra Bladet.

Alle ødelagte iPhones ombyttes til fabriksnye modeller

De danske teleselskaber er nemlig blevet orienteret af Apple om, at ødelagte iPhones, som er dækket ind under reklamationsretten, fremover skal ombyttes til en fabriksny model og altså ikke en genproduceret (også kaldet ’refurbished’) model, som består dels af nye og dels gamle komponenter.

»Dommen betyder, at vi kommer til at ændre procedure fremover. Alle ombytningsenheder bliver fremover fabriksnye,« oplyser pressechef i 3, Rikke Juul Hansen, til Ekstra Bladet.

Læs også: Apple erkender: der er defekte iPhones derude

En kunde hos teleselskabet 3 har også henvendt sig i adskillige måneder for, ligesom David Lysggard, at få udleveret en fabriksny iPhone i stedet for en genproduceret model, som købeloven foreskriver.

»Det er blevet besluttet fra Apple efter den pågældende sag, at telefonerne bliver byttet til nye, dog afventer vi stadig en proces fra dem vedrørende dette,« står der blandt andet i e-mailen, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Din gamle iPhone kan muligvis ombyttes til en fabriksny

Apple er altså lige nu i gang med at indrette sig efter den dom, som søgsmålet fra it-giganten mod David Lysgaard endte ud i efter en flere år lang tvist imellem de to parter. Det får betydning for alle teleselskaber og forhandlere af Apples iPhones, som også er i gang med at ændre procedurer.

»Kunder, som har fået en remanufactured ombytningsenhed inden for de seneste 24 måneder, vil kunne få den ombyttet til en fabriksny. Det gælder naturligvis ikke dem, der faktisk har fået en fabriksny,« fortæller Rikke Juul Hansen, hvortil hun uddyber: »Vi afventer stadig en procesbeskrivelse på dette fra Apple i forhold til, hvordan vi skal håndtere disse ombytninger. Apple har meddelt, at der vil gå op til et par måneder, inden de er klar med den nye proces.«

Læs også: Apple sælger nyistandsatte iPhone med rabat

Har du derfor mistanke om, at du sidder med en genproduceret iPhone i hænderne, efter Apple har ombyttet din ødelagte iPhone, bør du holde et vågent øje med de næste måneders udvikling i sagen. Du kan nemlig være berettiget til en spritny tilsvarende iPhone-model.

Det er endnu uvist, om du som forbruger selv skal henvende dig til Apple eller dit teleselskab/din forhandler for at få ombyttet din ødelagte iPhone til en fabriksny udgave, eller om Apple selv tager kontakt til alle kunder, som er omfattet af den principielle afgørelse, der faldt i starten af december måned.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies