Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Ekspert: Naturligt at Sonofon får 3G, men ikke en revolution!

Ekspert: Naturligt at Sonofon får 3G, men ikke en revolution!

”3G er ikke, og bliver aldrig, den telerevolution som operatørerne vil gøre den til”. Det siger teleeksperten Torben Rune fra firmaet Netplan til Mobilsiden.dk.

3G er en naturlig forlængelse af det nuværende mobilnet (kendt som 2G eller GSM). Derfor er det heller ikke overraskende at Sonofon nu har købt sig adgang til 3G-nettet, mener Torben Rune. Han slår samtidig fast, at der ikke er tale om en telerevolution blot en udvikling.

Sonofon har gode indtjeningsmuligheder på det nye mobilnet, da de allerede har et navn, net og mastepositioner. Dermed vil der blot være tale om en opgradering af mobilnettet med ekstra hardware så det kan understøtte 3G - noget som kan ske relativ billigt. Torben Rune vurderer overfor Mobilsiden.dk at Sonofon kan etablere sig på 3G til en tredjedel af den pris en helt ny operatør vil skulle bruge for at nå samme resultat.

Han mener også det er meget fornuftigt at Sonofon i begyndelsen vælger at satse på erhvervslivet. I modsætning til private har de nemlig noget at bruge hurtig datatrafik til. Desuden er erhvervskunderne langt mere stabile og loyale overfor deres teleselskab.

Ikke en revolution!

Mobiloperatørerne lancerer 3G overfor brugerne som den store telerevolution. Men teleeksperten mener ikke det vil ændre vores måde at kommunikere på. For kunderne handler det ikke om det hedder 3G, 2G eller noget helt tredje. Det handler om at have et net der fungerer. Kunderne fokuserer nemlig på helt andre ting end teknik.

GSM udfases af 3G

Torben Rune mener, at 3G på længere sigt vil udfase det nuværende GSM-net. De store operatører som f.eks. TDC og Sonofon vil være banebrydende på dette område. I takt med der kommer flere og flere 3G terminaler på markedet, vil kunderne langsomt og glidende komme over på det nye net. Endnu længere ude i fremtiden vil det nuværende telenet blive lukket ned – ganske som det i sin tid skete med NMT-mobilnettet.

Indtil der kun eksisterer 3G når vi snakker mobiltelefoner, vil selskabet 3 få det meget svært på markedet. De har nemlig kun den nye teknik at tilbyde kunderne, eftersom de ikke har eget GSM (2G) net i Danmark. Det betyder at kunderne, hvis de ikke er i et område der er dækket af 3G, sendes over på det gamle net, som i 3’s tilfælde vil sige konkurrenternes mobilnet. 3 går dermed glip af indtjening og støtter faktisk indirekte deres konkurrenter.

Teleekspert Torben Rune (billedet) mener, at 3G på længere sigt vil udfase det nuværende GSM-net.
Teleekspert Torben Rune (billedet) mener, at 3G på længere sigt vil udfase det nuværende GSM-net.

WLAN kan true 3G

Høje datahastigheder er et af hovedargumenterne for 3G kommunikationen. Men overalt opstår flere og flere trådløse netværk og disse kan måske udhule teleselskabernes indtjeningsmuligheder på datatrafik via 3G. Det hænger sammen med at telefonerne i fremtiden også vil kunne koble sig op på disse netværk. Dermed opstår en konkurrence på datatrafik som var svær at forudse da 3G-teknikken blev grundlagt for 10 år siden.

Flere operatører med 3G er godt for kunderne
Vinderne af udviklingen med flere og flere operatører på 3G er kunderne. Den naturlige konkurrence der opstår i et marked med mange spillere fører i hvert fald ikke til højere priser.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies