Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Er 3s 4G-abonnement virkelig et alternativ til en ADSL-forbindelse?

Er 3s 4G-abonnement virkelig et alternativ til en ADSL-forbindelse?

Teleselskabet 3 mener, at deres nye 4G er et reelt alternativ til ADSL. Men hvor langt kommer man med 40 GB data. Vi har udfordret 3.

Kan 3s 4G LTE erstatte ADSL-forbindelser? (Foto: Mobilsiden.dk).
Kan 3s 4G LTE erstatte ADSL-forbindelser? (Foto: Mobilsiden.dk).
Foto: Mobilsiden.dk

Teleselskabet 3 lancerede fornyeligt deres helt nye 4G-netværk. Sammen med introduktionen af netværket lancerede teleselskabet også nye 4G LTE mobilt bredbånd abonnementer, der måske kan være første skridt i en ny priskrig.

For blot 249 kroner om måneden får 3s kunder få adgang til selskabets 4G-netværk. Der medfølger 40 GB data, og der er mulighed for et ekstra simkort, så den relativt store mængde data kan benyttes til datadeling.

Læs også Priskrigen på 4G mobilt bredbånd er startet

Rent prismæssigt så er 3s tilbud også billigere end konkurrenterne hos Telia og TDC, og 3 mener da også selv, at deres abonnementer ligefrem kan erstatte en ADSL-forbindelse.

3s 4G-netværk er lige så hurtigt som en gennemsnitlig ADSL-forbindelse, og prisen ligger på niveau med en almindelig ADSL forbindelse.

Så mange muligheder - så lidt data

For nogle forbrugere vil 3s nye abonnement til 249 kroner om måneden helt sikkert kunne erstatte en traditionel ADSL-forbindelse. Men som alle andre mobilt bredbåndsprodukter har 3s abonnement ét stort minus; Data - eller rettere sagt manglen på data.

Selvom 40 GB data lyder af meget, så er 40 GB data efterhånden ikke ret meget for den gennemsnitlige forbruger.

Hvis man henter et par applikationer, går lidt på Facebook, ser et par videoer på YouTube, streamer en times DR HD, henter en video podcast, opdaterer Windows, henter et online spil til en PlayStation 3, lytter til et par timers musik på Spotify og har en onlinebackup kørende, så løber man panden i mod muren, før måneden er omme.

Faktisk er 40 GB data ikke ret meget, for en typisk internetbruger - med mindre man selvfølgelig kun bruger internettet til e-mail, netbank og Facebook.

For mange almindelige forbrugere, så vil 40 GB ikke kunne række til mere end de første 2-3 ugers dataforbrug. I en almindelig husstand med to vokse og to børn forbruges der let 4-5 GB data på en ganske almindelig dag, når børnene benytter DRs Oline, mens de voksne ser podcasts og streamer TV-serier fra Viaplay.

Så hvorfor har 3 ikke et 4G LTE abonnement med ubegrænset forbrug?

- "Vi kender vores kunder og deres forbrug rigtig godt. Derfor ved vi, at 40 GB så rigeligt dækker deres forbrug. Det er klart at i takt med, at 4G får alvor tager fart, så kan man sagtens forestille sig, at folk bruger endnu mere data, og at der derfor på et tidspunkt bliver behov for et større abonnement. Men som det er i dag, dækker det rigeligt vores kunders forbrug – og vores kunder er dem, der allerede i dag bruger allermest mobilt data, som det fremgår af Erhvervsstyrelsens halvårsrapport", fortæller Stine Green Paulsen, kommunikationschef hos 3.

I forbindelse med lanceringen af 3s nye netværk fremgik det i en pressemeddelelse, at "Den nye 3Mobilt Bredbåndspakke med 40 GB data inkluderet er et ægte alternativ til ADSL."

3s kundeservice på Facebook har siden heller ikke været blege for at kalde abonnementerne et reelt alternativ til ADSL.

Men hvordan kan et 4G LTE abonnement være et alternativ til ADSL, når der kun medfølger 40 GB data, mens de fleste ADSL forbindelser i Danmark sælges med ubegrænset forbrug?

Til det spørgsmål svarer Stine Green Paulsen, at definitionen på ADSL, ikke er mængden af data, men derimod hastigheden.

3 mener, at med de høje hastigheder på 4G sammenholdt med de store datapakker, gives et reelt alternativ til ADSL for selskabets  kunder, og samtidig giver 4G en mobilitet, som ADSL ikke kan give forbrugerne.

Rabatpakker uden rabat

3 har dog en løsning på problemet med for lidt data i deres abonnementer; Rabatpakker. Hvis man løber tør for data, så kan man tilkøbe en pakke med ekstra data.

Men der er dog ikke særlig meget rabat at hente, hvis man benytter 3s største abonnement, der koster 249 kroner om måneden. Dette abonnement inkluderer 40 GB data og inkluderer mulighed for datadeling med et ekstra simkort.

Udregner man prisen pr. GB data, så betaler man med dette abonnement 6,225 kroner pr. GB data. Til sammenligning koster den største "rabatpakke" med 10 GB data 129 kroner, hvilket giver en pris på 12,90 kroner pr. GB data.

Prisen på disse "rabatpakker" er altså mere end dobbelt så høj pr. GB sammenlignet med jeres abonnementer, så  hvorfor reklamerer 3 med en ikke eksisterende rabat?

- "Jeg kan godt forstå, hvis navnet 'Rabatpakke' forvirrer her. Og det er klart noget, vi bør se på. Rabatten er ikke i forhold til prisen i vores abonnementer, men i forhold til den GB-pris, man skulle betale, hvis man udover sit abonnement skulle betale forbrugsafregnet pr. MB/GB. Pointen med en pakke er, at man i stedet for at betale pr. MB eller GB, køber en samlet pakke til en fast pris." siger Stine Green Paulsen fra 3.

3 har dog ifølge selskabet hjemmeside ikke et forbrugsafregnet mobilt bredbåndabonnement.

Men hvorfor er gigabyte prisen så meget højere i 3s rabatpakker sammenlignet med abonnementerne?

Til det spørgsmål svarer Stine Green Paulsen, at man køber et abonnement, og dermed binder sig til det i seks måneder. Det er i følge Stine Green Paulsen klart, at jo mere data man køber fast hos 3, desto bedre skal ens pris være, og hun uddyber:

- "Det svarer til, at jeg får min avis billigere, når jeg tegner et abonnement for et år – frem for et halvt år – for ikke at tale om, hvis jeg købte den i løssalg. Som kunde skal man belønnes for at committe sig til at købe vores store abonnementer."

Men hvad gør man så, hvis man reelt ønsker at mobilt bredbånd skal erstatte en ADSL forbindelse? Ønsker man som forbruger f.eks. 80 GB data i stedet for de 40 GB som er inkluderet i standardabonnementet, så kommer man altså til at betale 516 kroner oven i abonnementet 249 kroner. I alt 765 kroner hver måned.

Det er mange penge, men der er en løsning; Flyt til Sverige.

Flyt hinsidan

I Sverige sælger 3 et abonnement med 80 GB data for 349 svensker kroner om måneden, hvilket svarer til omkring 300 danske kroner. Så hvornår kommer samme tilbud til Danmark?

- "Du kan ikke sammenligne det danske og svenske marked. I Sverige har man mulighed for at binde kunderne i 12 og 24 måneder. I Danmark i seks måneder. Det giver naturligvis svenskerne mulighed for at tilbyde nogle endnu mere attraktive priser. Vi ville MEGET gerne have samme mulighed for en længere bindingsperiode – med de prisfald det ville give kunderne." udtaler Stine Green Paulsen

I Sverige skal man binde sig til et abonnement i 24 måneder, men så følger der også en ZTE 4G router og et 4G ZTE modem med i prisen. I Danmark sælger 3 tilsvarende produkter fra Huawei til en sammenlagt pris på omkring 2600 kroner.

I Sverige kan de det hele

Hvis man ser bort fra den hardware, som altså er inkluderet i abonnementet i Sverige, så forklarer det dog stadigvæk ikke hvorfor man i Sverige kan få 80 GB data, mens det samme ikke kan lade sig gøre i Danmark.

En længere bindingperiode periode kan dog ikke alene forklare forskellen mellem Danmark og Sverige, når man ser bort fra den inkluderede hardware.

Til 300 danske kroner om måneden, så vil indtjeningen på en dansk kunde nemlig allerede efter 15 måneder være den samme, som 3 tjener på kunden i Sverige i løbet af 24 måneder.

Udregningen på dette lyder sådan her:
300 kroner i 15 måneder giver en omsætning på 4500 kroner, mens en svensk kunde i løbet af 24 måneder giver en omsætning i danske kroner på omkring 7200 kroner. Trækker man hardwaren (2600 kroner) ud af regnestykket så lander man på en omsætning i danske kroner på omkring 4600 kroner for en svensk 3 kunde.

Konklusion kan kun være, at svenskerne endnu en gang er foran danskerne. Ikke nok med at svenskerne har Ikea, Abba, Volvo og rigtige skibakker - nej, svenskerne har skam også mulighed for et reelt alternativ til ADSL forbindelser.

Vel at mærke et reelt alternativ, som man rent faktisk kan betale for, uden at betale tredobbelt pris i forhold til en normalt ADSL forbindelse.

Så er 4G et alternativ til ADSL? Ja, for nogle forbrugere i Danmark er 4G LTE sikkert et reelt alternativ til ADSL, men for bare nogenlunde almindelige internetvante forbrugere, så er 4G i Danmark ikke et reelt alternativ pga. data manglen.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Rune Kock 13-10-2012 17:39:52

En opfordring, både til Mobilsiden og til teleselskaberne: skriv om man får en offentlig IP-adresse på sit mobile bredbånd.

En privat IP-adresse (som ofte starter med 10), er vel typisk tilstrækkeligt til en smartphone, men hvis det mobile bredbånd skal erstatte ADSL, vil jeg da ønske en offentlig IP-adresse, sådan så også peer-to-peer programmer virker som de skal.

En offentlig IP-adresse gør det også muligt at opsætte fx en lille server, selv om det nok ikke er så smart på en forbindelse med forbrugsloft.

Der vil sikkert også være nogen, der ønsker sig at den offentlige IP-adresse er statisk. Måske for at bruge IP-adressen som en adgangsnøgle til et andet system.

0 0
Carsten 12-10-2012 01:26:35

Skal vi virkelig blive ved at være uforstående overfor grunden til, der ikke er ubegrænset data med til Mobilt Bredbånd?! Der er ingen udbydere, der tilbyder ubegrænset data, og grunden er den samme hos alle udbyderne, så jeg kan ikke se, hvorfor 3 skal singles ud her.

Der er altså ikke noget kuriøst ved at kalde 4G LTE for et alternativ til ADSL. Man lover jo ikke, det er det samme som ADSL, men et alternativ. Man får altså noget tilsvarende, men det er selvfølgelig nogle forskelle (ergo forskellen i teknologiens navn, d'oh).

Der er fordele ved 4G LTE, som der ikke er ved ADSL og omvendt. Forbruger såvel som udbyder har et ansvar for at afdække forskellen mellem disse fordele, og længere er den ikke.

Jeg forstår bare ikke, hvorfor man skal blive ved at lege så uforstående overfor, hvorfor der er datacap på Mobilt Bredbånd. Men der må jo være clicks hjemme i at spille uvidende "på forbrugernes vegne" på bedste Kontantmaner. Suk.

0 0
Johnny K. Olesen 12-10-2012 08:38:01

Hej Carsten

Jeg bliver nød til at pointere, at vi forsøger ikke at udpege noget specifikt teleselskab som den store "synder". Vi tager i artiklen dog udgangspunkt i selskabet 3, da det er dette teleselskab, der reklamerer med, at de har et reelt alternativ til en ADSL forbindelse.

Vi har i artiklen tilladt os at sammenligne 3s tilbud i Danmark og Sverige, da de to markedet på nogle områder ligner hinanden ganske meget.
Det er meget tankevækkende, at man kan tilbyde et produkt med dobbelt så meget data i Sverige, når det ikke kan lade sig gøre i Danmark på nuværnede tidspunkt. Og denne meget markante forskel har vi forsøgt at få en forklaring på i artiklen.

Jeg syntes bestemt ikke artiklen ligger op til, at vi på "bedste" Kontant maner spiller uvidende på forbrugernes vegne. Vi vilgerne ligge et par niveauer højere end Kontant :-) Men vi stiller spørgsmål til 3, fordi det er yderst oplagte spørgsmål, når teleselskabet selv reklamerer med et reelt alternativ til ADSL.

Mobilt Bredbånd er ikke en ubegrænset resource, og måske er der nogle gode tekniske og økonomiske grunde til, at teleselskaberne ikke tilbyder ubegrænset dataforbrug - disse begrundelser er ikke belyst fyldestgørende i denne artikel. 3s begrundelse kan dog læses i artiklen.

0 0
FrkLarsen 12-10-2012 12:40:59

Jeg forstod godt hvad du mente. Mener på den anden side at noget så flygtigt som mobilkunder, kan man ikke bruge i en beregning, det bliver alt for hypotetisk. Jeg er også godt klar over at artiklen ikke var ment som den helt store dybdegående journalistik :-)

0 0
FrkLarsen 11-10-2012 20:35:35

Det er provokerende med den sædvanlige smøre "vi ved hvad kunderne vil have", og som altid kan man læse alle mulige steder, hvor kunderne udtaler sig, at det har ikke hold i virkeligheden. Så synes jeg forøvrigt at Sverige er langt bagefter med en lovgivning der giver lov til at binde kunden så længe. Det virker nærmest kommunistisk. Regnestykket i artiklen er det rene vrøvl. Man kan ikke kalkulere med 15 mdr når der kun er 6 til rådighed. Og er ingen der ikke ved at rabatpakken er målt op mod det det koster uden rabat. Et bedre indgangspunkt havde været at gå 3(og andre teleselskaber) nærmere på klingen over de vanvittige ågerpriser de i udgangspunktet tager for deres data. Der er vel også kun 3 mennesker tilbage i Danmark der ikke ryster på hovedet af deres ADSL vrøvl på 40 GB

0 0
Johnny K. Olesen 12-10-2012 09:11:50

Hej FrkLarsen

I artiklen forsøger vi at fremføre, at hvis man i Danmark tilbyder et produkt med samme indhold af data, så vil indtjeningen for teleselskabet - fratrukket hardware - være den samme allerede efter 15 måneder.

Ja, vi har kun 6 måneders bindingsperiode i Danmark, men det er jo ikke utænkeligt, at forbrugerne forbliver ved samme selskab i mere end 6 måneder, hvis de er tilfredse med pris, produkt og kundeservice.

I den MEGET forsimplede udregning er der forøvrigt ikke taget højde for, at teleselskabets omkostninger også er lavere.

Det skal forstås på den måde, at en omsætning i løbet af 15 måneder i Danmark kun kræver et netværk, der skal håndtere 15 x 80 GB, mens selv samme omsætning i Sverige kræver 24 x 80 GB.

Ellers sagt på en anden måde, så skal det svenske netværk dimensioneres, så det kan overføre 60% mere data for samme omsætning end et dansk netværk med samme produkt.

Helt så simpelt er det selvfølgelig ikke i virkeligheden, men hvis "produktionsomkostningerne" pr. MB data er de samme i Sverige og Danmark, så er det på ingen måde umuligt at lancere samme abonnement i Danmark - selv uden 24 måneders binding.

Men om produktionsomkostningerne i Danmark er bare på nogenlunde samme niveau som i Sverige, det ved kun regnedrengene som teleselskaberne. Den slags informationer kan vi på Mobilsiden.dk ikke "tvinge" ud af selskaberne, da det er velbevarede forretningshemmeligheder.

0 0
Epedemic 11-10-2012 18:30:53

Det kan godt være at dataen ud mod internettet er "gratis" eller tæt på... Men det er ikke gratis at bygge og vedligeholde et net til at transportere det ud til slutbrugeren.

Det koster en ting at bygge et net der kan håndtere 40gb/måned/bruger, og meget mere at bygge et der kan håndtere 100gb/måned/bruger... osv osv....

Alle trådløse netværk er en delt resource, og dermed kan man ikke bare have fri trafik, da der så vil være nogle få der udnytter det, og dermed ødelægger oplevelsen for de mange...

0 0
DX 11-10-2012 19:43:28

Først siger 3 at der stort set ikke er nogen der bruger mere en 40GB, men bruger du mere kan du tilkøbe rabat, " jo mere data jo mere rabat MEN =


"Ønsker man som forbruger f.eks. 80 GB data i stedet for de 40 GB som er inkluderet i standardabonnementet, så kommer man altså til at betale 516 kroner oven i abonnementet 249 kroner. I alt 765 kroner hver måned."

3.dk´s logik / form for besparelser / rabatter tror jeg sku ikke jeg har råd til at benytte mig af

0 0
DX 11-10-2012 16:18:56

Citat "Vi kender vores kunder og deres forbrug rigtig godt. Derfor ved vi, at 40 GB så rigeligt dækker deres forbrug" citat slut. Ja men så kan 3 jo netop tilbyde frit forbrug, det ville jo bare være en gratis omgang for 3, og ville kunne tiltrække mange kunder,da kunderne ikke bruger mere end 40 GB ! Nej der stikker nok noget under, og der er desværre nok en del der bliver flået på det abb. ( jeg har i adskillige år selv haft 3 abb. men er ved at være godt træt af dem og de forringer abb. konstant )

0 0
hellas7 11-10-2012 21:08:20

nu kører jeg selv med 20GB/måneden på 3G (har ikke ADSL) og det dækker lige mit behov, hvis altså jeg ikke streamer mere end youtube-videoer og ikke bruger Time Capsule til backup.

Den dag 3 kan tilbyde mig 2TB/måneden, vil det være en erstatning for ADSL

0 0

Om brug af cookies