Er iPhone stadig bare en mobil?

Kommentar: iPhone fylder fem år, men er den stadig en revolution eller blot endnu en mobil?

Er iPhone stadig bare en mobil?

For fem år siden udspillede der sig massehysteri i USA, da iPhone kom i butikkerne, og blev ’Talk of town’ i alle medier, over hele verden.

Jeg kan ikke ret godt håndtere den amerikanske facon, som oftest sparker tingene helt ud af proportioner. Derfor sagde jeg ”Slap nu af det er bare en mobil”, hvilket jeg stadig fastholder.

Men i det ulidelige retrospektive klare lys er det klart, at Apple genopfandt smartphone på en måde, som ingen havde set komme, ikke engang Nokia, der slet ikke tog konkurrencen alvorligt – og hvor er Nokia i dag?

Baggrund: iPhone fylder fem år – historien kort

Telefoner er blevet brugervenlige

En ting mange, uanset tilhørsforhold på platform, kan takke Apple for, er at det er blevet lettere at benytte avancerede funktioner, på en mobil enhed.

Brugeren er kommet i centrum, og Googles Android-system fra version 4 Ice Cream Sandwich, er i høj grad et eksempel på dette. Android er blevet en glimrende platform, særligt for dem, der vil have mere ’lir og lamper der blinker’ fremfor døde ikoner, på mobilens forside.

Aktørerne på Android kæmper en brav kamp, for at gøre netop deres Android-smartphone unik i forhold til konkurrenten, hvilket blandt andet sker gennem brugerflader som Touchwiz og Sense.

På lidt længere sigt tror jeg dog disse er unødvendige, da Google nu sørger for, at Android i den rene version, godt kan stå alene. I stedet for at pille i grundsystemet bør Samsung, HTC m.fl. nok mere satse på unikke apps, designs og widgets.

Æblerne mod droiderne

Sammen med iPhone fulgte også en skare af forblændede æblefans, der om noget, var anstrengende at høre på; INGEN måtte sige noget grimt om deres elskede iPhone. Det interessante er, at det er præcis der, hvor Android-fans, såkaldte ”fandroids” er i dag, blot vildere end vi nogensinde har set det med Apple-folket.

Mens Android-folket med fakler og høtyve forsøger at fordrive æblefolket, er disse over årerne blevet mere afslappede, og fra deres bløde Fatboy-stol, surfer de videre på nettet og imellem 650.000 apps, måske kigger de op, kort konstaterede ”Ja, den er fin med jeres Android-mobil, men min iPhone virker hver gang, og den er let at betjene”.

Og sådan vil kampen fortsætte længe endnu. Men mon ikke fandroids bliver træt af at slå i en dyne, der hele tiden svarer det samme?

Stadig bare en mobil

Her på iPhones 5 års fødselsdag kan vi konstatere, at danske mobilkøbere elsker iPhone, der er årets mest solgte smartphone, hidtil. Og i højere grad end nogensinde før, er iPhone stadig bare en mobiltelefon.

iPhone er ikke længere en revolution og grundstenene i styresystemet iOS har ikke ændret sig synderligt siden 2007. I dag svinger Apple ikke længere taktstokken på mobilinnovation, men ridder videre på en tsunami af medvind og glade købere.

Jeg synes Android 4.1 Jelly Bean rykker Android frem i bussen, men den helt store udvikling, sker på Windows Phone, der fra version 8, virkelig bliver noget man skal holde øje med.

Men hvad hjælper det med et godt system, og gode intentioner, hvis Nokia og Windows Phone, ikke kan sælge mobiler og ikke kan gøre sig lækre overfor køberne? Ja, så forlader kunderne stadig teleforretningen med primært iPhones og sekundært Android-enheder.

Video: Den første iPhone kom til Danmark


Watch Iphone 3G, release in Technology  |  View More Free Videos Online at Veoh.com

Redaktionen har mere til historien

Meget er sket siden redaktionen skrev artiklen. mobilsiden gik et skridt videre. 29/6/2012 blev sagen bragt videre med nyheden; iPhone fylder fem år – historien kort – Historien bringes videre her. Se de seneste nyhede om temaet her.