Et år med Google Android i Danmark

STATUS Det er faktisk kun lidt over et år siden, at styresystemet Android kom til Danmark, men det føles som meget længere siden. Her et par highlights fra 14 måneder i overhalingsbanen.

Et år med Google Android i Danmark

Det kom som et chok, da det gik op for mig, at styresystemet Android reelt kun har været på markedet i 14 måneder i Danmark. Jeg føler det som meget meget længere – men det er jo nok fordi, at Android har været gennem en stor udvikling på kort tid.

Startskuddet gik den 3. juni 2009 hvor HTC Magic kom til salg hos teleselskabet 3. Mandag den 8. juni fulgte TDC, Telia, Telenor, Call Me og Telmore efter.

Magic var med til at introducere Android til kunderne – og gjorde det godt. På Mobilsiden.dk beskrev vi mobilen som, “iPhonen til det brede publikum“.

Facebook

Én million, Facebook og Hero

I dag er en af de meste benyttede applikationer på Android-mobiler og iPhones, Facebook. Men “Facebook for Android” blev første gang omtalt i juli måned, men der skulle gå indtil september inden Facebook kunne hentes fra Android Market.

HTC meddelte i august, at Magic nu havde solgt 1 million enheder og samme måned – helt præcist den 3. august 2009, altså for nøjagtigt ét år siden, landede HTC Hero i butikkerne i Danmark.

Hero blev den nye helt for HTC, og endte med mange anerkendelser og ikke mindst prisen som årets smartphone 2009. Årsagen var blandt andet brugerinterfacet HTC Sense, der forvandlede Androids standardlook til HTC’s eget brand.

droid motorola nyt artikelfoto
Motorolas Droid

Android gav Motorola comeback i USA

September måned 2009 blev tidspunktet, hvor Android Market rundede 10.000 applikationer, alt i mens iPhonefolket var flade af grin, da Apples AppStore dengang var helt oppe på omkring 80.000.

Motorola kom også på banen med en Android mobil. Det var i slutningen af oktober, hvor deres comeback-mobil DROID blev annonceret og gav den amerikanske producent en tiltrængt succes. Mobilen er netop blevet fulgt op af Droid X.

Det var også i oktober, at analysehuset Gartner meddelte, at “Indenfor de næste tre år vil Android vokse sig større end iPhone OS og Windows Mobile.”

x10 sony ericsson nyt artikelfoto
Sony Ericsson Xperia X10

Sony Ericsson og Google bød ind

I slutningen af november 2009 indkaldte Sony Ericsson pressen til at se Xperia X10, som skulle være deres næste flagskib, men der skulle gå fire måneder inden modellen faktisk kom i butikkerne – og anmeldelserne var ikke altid helt vildt positive – og det selvom, at Sony Ericsson ligesom HTC, også forsøgte at gøre Android til “deres egen” – det var med applikationerne TimeScape og MediaScape.

Produkterne med Android var nu ude hos forbrugerne og Google var i kulissen, allerede i gang med Android version 2.1, og så småt var også danske applikationer at finde i Android Marked, blandt andet løbeprogrammet Endomondo.

Google spillede i januar sig selv mere synligt på banen, ved at introducere “Google mobilen” Nexus One, der dog var produceret i samarbejde med HTC.

Samsung rullede i øvrigt et par usuccesfulde Android-mobiler på markedet.

Legend rød nyt artikelfoto
HTC´s Legend – her i rød

Legend og Desire lagde ny stil

Mobilkonferencen Mobile World Congress 2010 blev stedet, hvor HTC Legend og HTC Desire så dagens lys. Sidstnævnte var HTC’s egen version af Nexus One.

Og en lille måned senere meddelte Samsung, at deres Android topmodel fik navnet Galaxy S, og at det ville blive en mobil med en ekstra god og stor skærm, samt den ville have mere råstyrke end HTC’s Desire-model.

Googles udviklere var i foråret 2010 i gang med Android version 2.2 kendt som FroYo, og spilproducenten Gameloft udsendte sine første spil til Android. Disse 3D højkvalitetsspil havde indtil da været forbehold iPhone-brugerne. Twitter kom også på Android samme forår.

Sommeren startede med at HTC endelig opdaterede produktet Hero til Android 2.1 samtidigt med, at pinlige stavefejl blev rettet. HTC havde siden november 2009 måtte leve med vrede forbrugere, som gerne ville have deres fejl rettet. Desværre for HTC, var der kaos i den interne kommunikation i koncernen, og opdateringen blev lovet flere gange uden at blive til noget.

Gik der allerede 14 måneder?

Senest er Android 2.2 nået ud til HTC Desire og Sony Ericsson forventes snart at komme med Android 2.1 til deres Xperia-modeller på Android og Googles Android Market nærmer sig 100.000 applikationer, mens Apple har over 200.000 på deres platform.

Jeg har her kun nævnt nogle absolutte hovedpunkter i den danske Android-historie, hverken HTC Tattoo og Wildfire, eller Google Maps Navigation eller Googles mangel på betalingsapplikationer er nævnt.

Det er stadig kun 14 måneder Android ramte Danmark, og det er næsten ikke til at forstå, at der kan være sket så meget på så relativt kort tid.

Det mest spændende er, at vi endnu ikke har set, hvilke Android-mobiler julehandlen om få måneder vil byde på.

Opfølgning på artiklen

Flere forhold har spillet ind siden vi bragte denne artikel. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 10/5/2010 kom den efterfølgende historie med et indlæg omkring emnet Nummer ét i verden på smartphones er… – Læs mere her. Seneste nyt om temaet kan du finde her.