Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   EU: Google har misbrugt sin førerposition på markedet

EU: Google har misbrugt sin førerposition på markedet

EU-kommissionen mener nu, at Google har bremset konkurrencen på mobilmarkedet med besværlige kontrakter. Nu har Google 12 uger til at forklare sig.

I den seneste uges tid har det fremgået, at EU-kommissionen med Margrethe Vestager som konkurrencekommissær i spidsen vil undersøge, hvorvidt Google har misbrugt sin position som dominerende på smartphonemarkedet med en andel på over 90 % i Europa inden for søgemaskinetjenester, styresystemer og app-butikker til Android, hvor Amazons App Store eksempelvis er et alternativ.

I en pressemeddelelse oplyser EU-kommissionen nu, at man er af den overbevisning, at Google har brudt en række EU-lovgivninger og misbrugt sin position på markedet ved at benytte meget krævende kontrakter over for smartphoneproducenter og derved bremse konkurrencen.

Læs også: EU-Kommissionen undersøger Google for Android-monopolmisbrug

Disse kontrakter har påkrævet, at producenterne skulle forudinstallere nogle af Googles egne tjenester og i nogle tilfælde lade dem fungere som standardapps i stedet for producenternes egne. Ifølge EU-kommissionen har Google brugt dette som et krav for at producenterne har kunne få tildelt den nødvendige licens, før de har måtte sælge Android-smartphones med Googles lukkede software oveni.

Android er nemlig allerede open source og kan i bund og grund tages i brug af hvem som helst ganske gratis, men Google har ifølge EU-kommissionen hindret nogle producenter i at sælge produkter med konkurrence Android-løsninger baseret på den åbne udgave - eksempelvis Amazons udgave af Android (de såkaldte forks).

Her illustrerer EU-kommissionen, hvordan Googles forbudte praksis meget forsimplet hænger sammen.
Her illustrerer EU-kommissionen, hvordan Googles forbudte praksis meget forsimplet hænger sammen.
Foto: Europa.eu

”En konkurrencepræget sektor inden for mobiltelefoni er vigtigere og vigtigere for kunder og virksomheder i Europa. Ud fra vores hidtidige undersøgelse mener vi, at Googles opførsel forhindrer kunder i et bedre valg af mobilapps og –tjenester og står i vejen for nyskabelse fra andre spillere - i strid med EU's antitrust-regler. Disse regler gælder for alle aktive virksomheder i Europa. Google har nu muligheden for at svare på Komissionens bekymringer,” lyder det fra konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, ved en pressekonference i Bruxelles.

Det betyder, at Google nu har 12 uger til at reagere på EU's bekymringer, og hvis det viser sig, at Google bliver fundet skyldig i anklagerne om at misbruge sin monopolposition  på markedet, venter der en bødestraf og med al sandsynlighed en ændring af Googles praksis på området.

Læs også: Microsoft: Google misbruger Youtube-monopol

“Android har været med til at skabe et usædvanligt og, vigtigst, økosystem, som kan opretholdes ud fra open source-software og åbne nyskabelser. Vi ser frem til at arbejde med EU-kommissionen,” udtaler Googles vicedirektør, Kent Walker.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies