Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   EU indkaldte Google og Apple til møde om “køb i apps”

EU indkaldte Google og Apple til møde om “køb i apps”

Europa Kommisionen vil have sat en stopper for misvisende skiltning til apps, og indkaldte derfor techgiganterne til møde.

I starten af året fortalte vi her på Mobilsiden, at Apple skal tilbagebetale mindst 180 millioner kroner, som resultat af uheldige “køb i apps”, som børn har foretaget på deres iOS-enheder. Apple havde i forvejen lovet de uheldige brugere pengene tilbage, og så derfor forhandlingerne med U.S. Federal Trade Commission som unødvendig.

Europa Kommisionen har efter sigende fået nok af klager fra de misvisende skiltninger i app-butikkerne, og indkaldte derfor techgiganter til møde om en løsning, der foregik d. 27 og 28 februar. Det skriver Kommisionen i en pressemeddelse

I pressemeddelelsen påpeges det, at “app økonomien” er i rivende udvikling, da denne beskæftiger 1 million mennesker på verdensplan. Men ifølge app analytiker-platformen Distimo, så kommer 80% af indtægten fra apps gennem de såkaldte “køb i apps”. 

Europa Kommisionen siger desuden, at over halvdelen af de europæisk-tilgængelige spil, er skiltet som værende “Gratis”, selvom at de oftest indeholder muligheden for “køb i apps”.

4 vigtige spørgsmål som kræver svar

"Europas app industri har et enormt potentiale, både for arbejdspladser og vækst, og for at forbedre vores daglige liv gennem innovativ teknologi. For at sektoren kan leve op til sine potentielle forbrugere skal de have tillid til nye produkter. Vildledning af forbrugerne er helt klart en forkert forretningsmodel og går desuden imod ånden i EU-reglerne om forbrugerbeskyttelse. Europa-Kommissionen vil forvente meget konkrete svar fra app-industrien til de bekymringer, som borgerne og de nationale forbrugerorganisationer har” siger Viviane Reding, der er EU’s kommissær for retslige anliggender.

De fire vigtigste spørgsmål, som blev drøftet på møderne var: 

- Spil, der annonceres som "gratis", bør ikke vildlede forbrugerne om de sande omkostninger

- Spil bør ikke indeholde direkte tilskyndelse til børn til at købe varer i et spil eller til at overtale en voksen til at købe varer for dem; 

- Forbrugerne bør være tilstrækkeligt informeret om de betalingsvilkår og køb må ikke blive debiteret gennem standardindstillingerne uden forbrugernes udtrykkelige samtykke; 

- Erhvervsdrivende bør give en e-mailadresse, så forbrugerne kan kontakte dem i tilfælde af spørgsmål eller klager.

Hvad er alternativet?

Der er selvfølgelig apps, som tager urimelige og gentagende beløb i populære børnespil, og det mener jeg selvfølgelig ikke er iorden. Vi afventer endnu, at få svar på om Google og Apple har ændringer på vej til deres app-butikker som resultat af mødet, men personligt har jeg svært ved at se, hvordan ændrede skiltninger i sidste ende skal gavne forbrugeren. 

For når en app skiltes i App Store som værende “Gratis”, så giver det mulighed for at afprøve app'en basale funktionalitet, inden afregning ved kasse 1. 

Derudover så er der mange forældre, der har tendens til at skyde skylden på de store techgiganter, for deres egen mangel på ansvar, når det kommer til børnenes forbrug på disse smartphones og tablets. Sagen er jo den, at både Google Play og App Store giver mulighed for at gemme koden i en periode, men dette er jo tænkt som en brugervenlig funktion, så at vi ikke skal indtaste koden hver eneste gang.

Hvis ikke den løsning er tilfredstillende for forbrugeren, så kan man sagtens sikre, at der kræves kode ved hvert eneste køb, hvilket Mobilsiden.dk har demonstreret i dette Tip: Vis at det er dig der bestemmer over økonomien!

Hvad mener i læsere? Må apps ikke skiltes som “Gratis” hvis de tilbyder “køb i apps”? 

Kilde: Europa Kommisionen

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Morten Rank 03-03-2014 16:17:38

Hej N
Det gør apps fra Apples App Store også. EU Kommisionen hænger sig alligevel ved skiltningen "Gratis", så vi må afvente og se hvad der sker. Vh Morten Rank, Mobilsiden.

3 0
04-03-2014 08:06:52

Så meget desto bedre, men hvis begge stores skilter med at der er in-app køb, så går EU som sædvanligt for langt i deres magt begær. De kan jo ikke sikre sig mod alle idioter i verden, og dem er der sq mange af :D

2 3
Morten Jensen 05-03-2014 12:41:53

Jeg må altså være helt enig med N her.
Det er ikke fordi jeg spiller meget på min telefon, men alligevel så tror jeg at samtlige af de spil jeg har installeret, har mulighed for in-app purchase. Jeg har dog aldrig brugt en krone på nogle af spillene, så derfor er de stadig GRATIS!
Bare fordi man har MULIGHED for at købe noget i et spil gør ikke, at spillet ikke sagtens kan være gratis.
Og som N skriver, så bliver brugeren allerede gjort opmærksom på denne mulighed allerede inden spillet installeres.
Jeg kan så godt forstå, hvis der findes spil hvor man reelt ikke kan spille spillet uden at bruge penge, at så er der nogle brugere som bliver harme over dette. Men så kan man give spillet en dårlig rating, og afinstallere det. What's the big deal? Man kan da ikke tillade sig, at brokke sig over noget der er gratis.
Jeg kunne forstå det, hvis det var et spil man skulle købe, og man derefter også nærmest var tvinget til in-app køb for at kunne få noget ud af spillet. Men det er jo ikke det der er tilfældet, vel?

1 0
Shawn 05-03-2014 10:31:55

Spørgsmålet er hvem der er idiot her? Kunne det være ham som stod og pegede fingere af helt normale mennesker.

Det her handler ikke om magt begær! Det handler om sund fornuft. Man kan ikke kalde noget gratis som ikke er det! Og ja alle spørgsmål syntes jeg faktisk er fornuftige.

0 0
05-03-2014 15:43:04

Hvis der står ved app'en i google play eller app store: Der er in-app køb! Så kommer det vel ikke som en overraskelse? Jo for idioter. Jeg ser tonsvis af spil med in-app køb, der kan spilles uden nogensinde at bruge en krone på det, og så er det vel gratis?

1 0
hellas7 04-03-2014 16:41:36

hvis de nu kunne finde en løsning der gjorde, at dem du kalder "idioter" fandt ud af, at en app ikke var helt gratis alligevel, så ville det jo være til stor gavn.

3 0
05-03-2014 15:46:22

Det ville også være til gavn hvis man kunne hjælpe alle de idioter, der stadigt sender konto oplysninger til afrika, fordi de har vundet i det store afrikanske lotteri de aldrig har deltaget i..... Sorry, men min mening er at der findes bare mennesker i denne verden der bare ikke burde have noget som helst teknologi imellem deres hænder. For de fatter simpelthen ikke hvad det går ud på. Og dem kan man sq ikke hjælpe.

1 0
03-03-2014 12:25:09

Google Play viser jo allerede hvis en given app har in-app køb.

3 4

Om brug af cookies