EU vil skille Google ad

Søgning skal være et separat foretagende, mener Europa-Parlamentet, der vil have Google delt op

EU vil skille Google ad

Verdens mest populære søgemaskine er Google, det er der ikke meget tvivl om, men siden Google startede, er de begyndt at lave en masse andre ting. Det hele hører under Google, men det skal det ikke blive ved med, hvis det står til Europa-Parlamentet, det skal deles op.

Læs også: YouTube lancerer musiktjeneste

I Europa har Google igennem et stykke tid været i modvind, blandt andet på grund af skattesituationen i Irland og den såkaldte ret til at blive glemt.

Google bliver beskyldt for at favorisere sine egne sider i søgeresultaterne og på den måde give sig selv en uretmæssig fordel. Altså hvis man søger efter noget, som eksempelvis både Google og Microsoft tilbyder, så vil Googles service stå først – selvom Microsofts service passer bedre til søgningen.

Opdelingen af Google

Europa-Parlamentet vil foreslå at dele søgemaskiner ud fra andre kommercielle aktiviteter. På den måde skulle man altså kunne undgå, at andre interesser påvirker søgeresultaterne.

Læs også: Google vil godkende apps til Android TV

Problematikken skal ses i lyset af, at Google bliver brugt i op mod 74 procent af alle søgninger på verdensplan. Derfor er man i Europa-Parlamentet bange for, at Google kan få for meget magt til at rette brugere over på sine egne tjenester, og på den måde skabe monopollignende forhold.

Google bliver ikke nævnt ved navn i Europa-Parlamentets notater, men på grund af Googles størrelse, så er det reelt målet med disse planer.

Tysk støtte til forslag

Det er primært vores naboer mod syd, der bakker op om denne idé, men der er et flertal for at gå videre med planerne i Europa-Parlamentet. Tyske medlemmer af parlamentet har ikke lagt skjul på, at de ikke mener, at Google tager godt nok hånd om de data, Google indsamler.

Læs også: Google afværger stor retssag med aftale

Margrethe Vestager, der er konkurrencekommisær i EU, har sagt, at hun vil snakke med Google og lignende firmaer, inden hun beslutter, om hun vil gå videre med planerne.

Europa-Parlamentet kan i og for sig ikke dele et firma op i to, men det kan Europa-Kommisionen. Noget lignende er sket før, da Microsoft blev beordret af kommisionen til at tilbyde andre internetbrowsere end Internet Explorer i 2007.