Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Femtoceller giver dækning - i England

Femtoceller giver dækning - i England

Dårlig dækning afhjælpes med femtoceller. Erhvervsministeren vil også have femtoceller til Danmark.

Mens vi stadigvæk venter i Danmark, så har engelske Vodafon sat gang i en stor udrulning af femtoceller i områder af landet med dårlig mobildækning. Det skriver Cellular-news.

Vodafone har opsat femtoceller i en række offentlige tilgængelig bygning såsom det lokale posthus og en restaurant i Pendine, der en kystnær landsby i den sydlige del af Wales. Femtocellerne giver indbyggerne i byen mulighed for at bruge deres 3G mobiltelefoner i landsbyen, der ellers normalt er et såkaldt "mobilhul".

Det er meningen, at Vodafone i løbet af de kommende år vil udrulle femtoceller i en hel række områder, hvor der er dårlig dækning.

En femtocelle er en lille mobilmast, der ligner en almindelig bredbåndrouter, og når der forestages mobilopkald i nærheden af femtocellen, så gennemføres mobilopkaldes gennem femtocellen i stedet for en normal mobilmast. Da en femotcelle fungerer som en lille mobilmast, så vil man kunne få mobildækning i bygninger, hvor der ellers normalt ikke vil være signal nok til at gennemføre en mobilsamtale.

En femtocelle skal kobles til en kabelbaseret bredbåndsforbindelse som f.eks. en fiber eller ADSL forbindelse.

Femtoceller er en af de tekniske løsninger, som blandt andet Erhvervsministeren fremhævede under det sidste åbent samråd i Landdistriktsudvalget, hvor temaet var manglende mobildækning i Danmark. Erhvervsminister Anette Vilhelmsen opfordrede i det åbne samråd direkte de danske teleselskaber til at introducere femtoceller på det danske marked, og hun ville ikke afvise, at det kunne komme på tale, at femtoceller ville indgå som et krav i fremtidige licensauktioner, såfrem teleselskaberne ikke frivilligt indfører femtoceller.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Kim 02-07-2013 18:26:02

Ministeren burde nok bede hendes embedsmænd grave lidt dybere, der bruges allerede femto-celler i Danmark. Dog er nano-sites at foretrække, da femto-cellerne kun kan have 5 brugere mod 50...

0 0
Johnny K. Olesen 02-07-2013 18:50:54

Hej Kim

Det er korrekt, at Femtoceller til erhverv er tilgængelig hos blandt andet Telia.

Men femtoceller er ikke tilgængelig for privatkunder i Danmark. Man kan altså ikke gå ind i sin nærmeste telebutik og købe en femtocelle for 500 kroner, hvilket man kan i andre lande.

Hvis man kunne det, så ville problemet med mobilhuller nok ikke være på dagsordnen på Christiansborg.

0 0
Kim 02-07-2013 20:43:59

Men det er vel heller ikke private femtoceller artiklen omtaler? Som jeg læser den har Vodafone lavet en strategisk beslutning om at booste signalet på offentlige steder.
Det er ikke det samme som at femtoceller kan købes i den lokale M&S...

Problemet med mobilhuller på Christiansborg er hovedsageligt, at de ikke aner hvad de snakket om.

0 0
Johnny K. Olesen 03-07-2013 08:36:50

Hej Kim

I England - og andre lande såsom USA - er det muligt som privatperson at købe en femtocelle fra ens teleselskab og opsætte den i sit eget hjem. Man betaler altså af egen lomme for femtocellen.

Det såkaldte 'community-led network' initiative, som vi omtaler i artiklen, er et projekt, hvor Vodafone hjælper små landsbyer med dårlig mobildækning med gratis at opsætte åbne femtoceller forskellige steder i landsbyerne. Altså opsætter de gratis femtoceller i områder, hvor de ikke kan/vil opsætte mobilmaster.

Om politikerne på Christiansborg ikke ved, hvad de taler om - det er et godt spørgsmål. Vi ønsker på Mobilsiden.dk ikke at vælge mellem rød eller blå stue, men hvis du vil se en Erhvervsminister i storform, så har vi i artiklen linket til optagelsen fra det åbent samråd i Landdistriktsudvalget.

0 0
Kim 03-07-2013 09:15:06

Det handler - desværre - ikke om rød eller blå stue, men om det ældste eksisterende forlig i Dansk politik.
At man så kan krydre det med en ordfører som Bramsen, der ikke har den fjerneste ide om opbygningen af markedet (og f.eks. kræver konsekvens hos Teleselskaberne, når El-selskabernes Skyline projektt går konkurs) det gør det desværre bare endnu mere uheldigt.

Den evige straf ved licenser trussel, sammenholdt med det relativt dårlige investeringsgrundlag pga TDC's igen voksende monopol, trækker ikke ligefrem investorerne til. Og det er den eneste private branche, der investerer direkte i landet og samfundets infrastruktur.

0 0

Om brug af cookies